Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Újabb figyelmeztetés az Európai Bizottságtól

Az Európai Bizottság a héten ismét "szólni fog" Magyarországnak, hogy a középtávú költségvetési programja esetleg nem elegendő az államháztartási hiány akkora csökkentéséhez, amely lehetővé tenné az euró tervezett bevezetését már 2010-ben, írta a Reuters hírügynökség hétfőn, az Európai Bizottság általa megszerzett munkaokmányára hivatkozva.
Magyarországnak 2008-ra legföljebb 3 százalékra kellene csökkentenie államháztartási hiányát a GDP-hez képest, ha 2010-ben csatlakozni akar az euróövezethez. Az EU végrehajtó testülete azonban ezúttal sem ajánl semmilyen pénzügyi szankciót Magyarország ellen, hanem nyolchónapos határidőt javasol majd a program feljavítására, a Reuters látta dokumentum szerint.

Az új programnak szeptemberben kellene készen lennie, vagyis az áprilisban vagy májusban esedékes választások után, írta a hírügynökség.
Az Európai Bizottság nyilatkozata szerdán várható, együtt a hasonló programokért Csehországnak, Szlovákiának, Dániának, Finnországnak és Svédországnak kiosztandó dicséretekkel, írta a hírügynökség. Ezen belül Szlovákia és Csehország figyelmét azonban felhívják majd a költségvetési programok további szigorítására.

A magyar konvergencia-program tervezett értékelésében a bizottság úgy véli - a Reuters szerint -, hogy Magyarország nem közölt részleteket arra nézve, miként csökkenti hiányát az euróövezeti tagsághoz szükséges, 3 százalék alatti értékre a GDP-hez képest 2008-ig.

"Mivel a programból hiányoznak a szükséges specifikációk és mennyiségi adatok..., a program költségvetési alapállása a jelek szerint nem összeegyeztethető a deficittúllépés korrigálásával 2008-ig", idézett a dokumentumból a hírügynökség. A bizottság állásfoglalásáról az EU pénzügyminiszteri tanácsa mondja ki a végső szót.

Szeptember a határidő

Állásfoglalásában az EU bizottsága azt javasolja, hogy a magyar kormány szeptember 1-ig készíthesse el a konvergencia-program konkrét részletekkel javított változatát.

A (bizottsági) konvergencia-jelentés tartalma azt jelenti a gyakorlatban, hogy a bizottság szeptemberig nem tesz semmit (Magyarország ügyében) - mondta egy nevének elhallgatását kérő bizottsági illetékes a Reutersnek.

Ha szeptemberben az új jelentés nem lesz kielégítőbb, akkor valaki esetleg majd megnyitja a vitát a kohéziós alapokból való kiutalások felfüggesztésére - tette hozzá az illetékes.

Mivel Magyarország nem tagja az euróövezetnek, a 3 százalékos deficithatár megsértéséért nem fenyegetik afféle közvetlen pénzbírságok, mint az euróövezeti tagokat - köztük a fő szabálysértő Németországot és Franciaországot, habár az európai növekedési és stabilitási paktum szerint járó szankciókat eddig velük szemben is elvetette a miniszteri tanács -, azonban a segélyeket esetleg megkurtíthatja az EU.

A magyar konvergencia-program szerint a tavalyi, fölfelé módosított hiánycél - eredményszemléletben, ESA95 szerint 6,1 százalékos volt, az idén 4,7 százalékos, jövőre 3,3 százalékos, 2008-ra 1,9 százalékos. Az államháztartás tavalyi, helyi önkormányzatok nélküli pénzforgalmi hiánya 984,4 milliárd forint volt, a GDP 4,4 százaléka, közölték a Pénzügyminisztériumban csütörtökön.

A hiány a prognózisnál mintegy 40 milliárd forinttal kisebb: az eredeti törvényi előirányzat 1.022,6 milliárd forint volt. A pénzforgalmi hiányt a GDP 4,6 százalékára várta pénzügyi kormányzat.

A Pénzügyminisztérium múlt heti közleménye szerint a végleges eredményszemléletű mérleg elkészítése és lezárása még néhány hónapig eltart, az államháztartás uniós módszer szerinti hiánya, figyelembe véve a nyugdíjreform miatti kiadásokat, azonban nem haladja meg a GDP 6,1 százalékát, vagyis e téren is teljesül a hiánycél.

A 4,4 százalékos pénzforgalmi hiányból úgy keletkezik a 6,1 százalékos eredményszemléletű hiány, hogy az úgynevezett "ESA híd" 2,8 százalék, míg a nyugdíjrendszer miatti korrekció -1,3 százalék, illetve az önkormányzatok hiányát a GDP 0,2 százalékára prognosztizálja a pénzügyi kormányzat.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gabriella: Aranykoporsó

Vörös Gabriella múzeumigazgató Móra Ferenc Aranykoporsó című regényéről beszél. Tovább olvasom