Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Újabb felvidéki magyarokat ért inzultus

A szlovák rendőrség otthonában, illetve munkahelyén zaklatott egy vállalkozót és egy tanárt - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság.
A magyar kormány felháborodással értesült arról, hogy a szlovák rendőrség otthonában, illetve munkahelyén zaklatta a Révkomáromban élő Boldoghy Olivér vállalkozót és Fehér István révkomáromi tanárt; a kormány elutasítja ezt a magatartást - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság pénteken.

Mint írták, rendkívül sajnálatosnak tartják, hogy Szlovákiában a választások előtti kampányidőszak most sem telt el a magyarság megfélemlítésére irányuló próbálkozások nélkül.

"Megdöbbentő, hogy ezúttal nem valamelyik politikai párt, hanem a hivatalos hatóságok részéről következett be olyan lépés, amely azt célozta, hogy a magyar közösségben a fenyegetettség érzését keltse" - fogalmaztak az állásfoglalásban.

Felidézték, hogy Fehér Istvánt a magyar többségű város magyar iskolájából, magyarul nem beszélő rendőrök éppen tanórán, a diákok szeme láttára zaklatták. A nemzetpolitikai államtitkárság közleményében kiemelte: felháborítónak tartják, és elutasítják ezt a magatartást.

Bízunk benne, hogy nem éri el valódi célját a hatósági lépés, és nem elbizonytalanítja, hanem éppen ellenkezőleg, megerősíti a magyar közösség tagjait az ellenük irányuló megfélemlítési szándék - zárul a kommüniké.

A hirek.sk cikke szerint miután szerdán a rendőrök nem találták otthon Fehér Istvánt, csütörtökön az iskolában keresték fel. Elmondása szerint tudatták vele, hogy adja le az iratait. Fehér István megkérdezte miért kérik a személyi okmányait, a rendőrök azonban erre nem válaszoltak, hanem visszakérdeztek, van-e magyar személyi igazolványa, és felvette-e a magyar állampolgárságot. A tanár készséggel megerősítette, hogy felvette a magyar állampolgárságot, hiszen azt hivatalosan be is jelentette. Közölte, magyar személyi irataihoz nincs közük, ezért arra a kérdésre, hogy van-e magyar személyi igazolványa, nem válaszolt.

Fehér István azt mondta a rendőröknek, hogy ha nincs náluk bírósági határozat arról, hogy mit követett el, amiért le kellene adja az iratait, hiába jöttek, mert nem hajlandó ezt megtenni, ugyanis az alkotmány alapján szlovák állampolgárnak tartja magát, s idézte nekik az alkotmány vonatkozó passzusát - olvasható a hirek.sk-n. A portál közlése szerint a révkomáromi tanár postára adta a Strasbourgba címzett beadványát. Az Európai Emberi Jogi Bíróságtól azt kéri, segítsen visszaszerezni szlovák állampolgárságát és mondja ki: a szlovák hatóságok megsértették alapvető emberi és állampolgári jogait.

Boldoghy Olivért szintén szerdán érte inzultus, a felvidéki vállalkozót is rendőrök kerestek meg, hogy adja le személyi okmányait.

Szlovákiában szombaton tartják a választásokat.

Olvasóink írták

  • 1. pancser 2012. március 10. 07:08
    „Tessék, most már nyugodtan ki lehet őket rakni az országból, mint 45-47 -ig. Megcsináltuk, köszönjük magyar politika! Én mondom nektek ez a nép keresi magának a bajt, mert nem tud higgadtan gondolkodni és soha nem is fog, ezért veri a sors, illetve az Isten.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: a kormány vonja vissza vasútromboló tervét

Jávor Benedek pártja nevében lemondásra szólította fel Német Lászlóné nemzeti fejlesztési… Tovább olvasom