Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Újabb esők nehezítik a védekezést

Tegnap délután jelentős mennyiségű, helyenként a 100 mm-t is meghaladó (Tevel 104 mm, Kurd 117 mm ) csapadék hullott a Kapos, a Koppány-patak, a Mucsi-Hidasi-patak, a Völgységi-patak, a Rák-patak, a Lajvér-patak és a Szekszárdi-Séd vízgyűjtőjére, melynek hatására a vízfolyásokba torkolló mellékágak mentén és a völgyekben elöntések keletkeztek, közutak váltak járhatatlanná.

Legkritikusabb helyzet Bátaszéknél alakult ki, a települést a Lajvér-patak és a Kövesdi-víz is fenyegette. A Lajvér-patak árvize a város felett mezőgazdasági területen betározódott, így árhulláma ellapult. A Kövesdi-víz lefolyásának segítésére a vízügyi igazgatóság nagy teljesítményű szivattyút állított üzembe, ezzel több utca mentesült meg az elöntéstől, Bátaszék megmenekült.

Hétfőn mediterrán ciklon alakította időjárásunkat, hatására sokfelé alakult ki heves zivatar, felhőszakadás. Tolna, Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Baja térségében hullott lokálisan 50 mm feletti csapadék, területi átlagban a 10, helyenként a 20 mm-t is meghaladta.
Ma is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, elsősorban a Dunától keletre, illetve a Dél-Dunántúlon valószínű eső, zápor, keleten zivatar is lehet. Az északi, északkeleti szél a középső országrészt leszámítva egyre többfelé fokozódik viharossá.


A Dunán a hétvégi csapadékok hatására kisebb árhullám indult el, Nagybajcsnál első fok feletti vízszinten éjfélkor tetőzött, Komáromnál ma érheti el az első fokot.

A Tiszán Dombrád és Tokaj között enyhén emelkedett a vízszint, alatta apad. Szolnoknál a 954 cm-es értékű, hosszan elnyúlóan tetőzés óta 56 cm-t apadt. Csongrádnál 860 cm-en tetőzött, Szegednél másodfok felett, 808 cm körül mozog a vízszint. Szeged tetőzését követően csak lassan fokozódik az apadás üteme. Algyőnél és Kiskörénél szerdán, Szolnok és Mindszent között csütörtök - pénteken a vízállások a harmadfokú készültség szintje alá süllyedhetnek.

Az Ipoly szlovák vízgyűjtőjét vasárnap nagy mennyiségű csapadék érte, heves, de gyors és utánpótlás nélküli áradás indult el a betorkolló patakokon. Az árhullám ma hajnalban tetőzött Ipolytarnóc térségében, lentebb kissé haladta meg az elsőfokú készültségi szintet.
A Kapos a hétvégi és tegnapi heves csapadékok miatt végig árad, Kurdnál meghaladta a harmadfokú fokú készültség szintjét, tartósan magas vízállások várhatók.

A Zagyva árad, Hatvan és Szentlőrinckáta között meghaladta a másodfokot, az alsó szakaszon a Tisza visszaduzzasztó hatása, valamint a felső tározók egyenletes ürítése miatt az első fokú szintet meghaladóak a vízállások.

A Hortobágy-Berettyón a felső szakaszon harmadfokú, az alsón első fokú a készültség.
A Hármas-Körös alsó szakaszán a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt I-II. fokú készültségi szint felettiek a vízállások.

Folyóink fővédvonalain 1381 km hosszon van védelmi készültség.

• III. fokú a készültség 657 km védvonalon a Tiszán (Tiszatarján - Kiskörei tározó - Szolnok – Algyő között), a Zagyva torkolati szakaszán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Takta középső szakaszán

• II. fokú a készültség 192 km védvonalon a Tiszán (Algyő – déli országhatár között), a Hármas-Körös alsó szakaszán, a Maros alsó szakaszán,

• I. fokú a készültség 532 km hosszon a Dunán Nagybajcsnál, a Tiszán (Tiszakeszi - Poroszló között), a Zagyván Szentlőrinckátánál, a Bodrogon, a Taktán, a Lónyay főcsatorna középső szakaszán (Kótaj és Berkesz között), a Hármas-Körös felső szakaszán és a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán


Belvízvédelem

A belvízzel elöntött területek nagysága 150 000 ha, ebből 71 ezer ha a vetés-szántó terület, az átnedvesedett területek aránya ennek 2,5-3 szorosára tehető. Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget, az ország 91 db szakaszából összesen 72 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 19 szakaszon I. fokon, 47 szakaszon II. fokon és 8 szakaszon III. fokon védekeznek.

Tegnap 158 db szivattyútelep és 42 db szállítható szivattyú összesen 16 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba. Az év eleje óta összesen 1,38 milliárd m3 belvíz került átemelésre (a Balaton átlagos térfogata 1,8 milliárd m3).

Három KÖVIZIG összehangolt vízminőség kárelhárítási tevékenységének köszönhetően sokat javult a Hortobágy-Berettyó vízminőségi állapota. A frissvíz bevezetésnek és a vízkormányzásnak köszönhetően a Hortobágy-Berettyón a tegnapi nap folyamán 19 mázsa haltetemet gyűjtöttek össze és szállítottak ártalmatlanításra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamosvezetőt bántalmaztak Miskolcon

Méretes erővágóval hadonászott egy ittas utas Miskolcon, miközben bántalmazta a villamos vezetőjét.… Tovább olvasom