Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Újabb csapadék - újabb piros jelzés

A dél-nyugati megyékben újra megeredt az ónos eső, fagyott eső. Dél-Dunántúlra kiadták újra a piros jelzést, várhatóan estére ezt kiterjesztik Nyugat-Dunántúlra és Észak-Dunántúlra is.

18 óra körül újabb felhősáv érte el hazánkat, a Dél-Dunántúli régióra újra kiadták a piros riasztást.


Korábban:

Eddig több mint 500-szor riasztották a mentőket az országban

Szerda délután fél 5-ig több mint 500-szor riasztották a mentőszolgálatot a csúszós utak miatt bekövetkezett esésekhez, kéz- és lábtörésekhez - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője elmondta: a legtöbb riasztás a fővárosban volt, 100-szor hívták a mentősöket.

A csúszós utak miatt megnőtt a mentők kiérkezési ideje, de ha lassabban is, délutánig mindenhova eljutottak az autók, és mindenkit sikerült ellátni - mondta Győrfi Pál. A fővárosban dél körül volt a legtöbb riasztás. Bár nem kellett újabb egységeket beállítani, azóta is maximális kihasználtsággal dolgoznak Budapesten az egységek - mondta a szóvivő. Győr és Szeged térségében azonban csak plusz mentőautók beállításával tudták ellátni a betegeket, ezek azóta is folyamatosan dolgoznak - tette hozzá. Győrfi Pál figyelmeztetett: még szerda este is folytatódhat az ónos eső és a meteorológia csütörtökre is jegesedést jelez, reggel főleg dél-nyugaton, később az egész ország területére. Így az óvatosságra továbbra is szükség van.

Újabb csapadék várható

A közlekedést rendkívül megnehezíti az ónos eső, bár a tűzoltók egyelőre a vártnál kevesebb riasztást kapnak.Jelenleg a Dunántúl középső és északi részén intenzív ónos eső van. A csapadékzóna észak-északkelet felé halad, Pest megyét is érinti, ahol emiatt 10 órától kiadták a piros, vagyis legmagasabb fokozatú jelzést.

Ez eddig a Dunántúlon volt érvényben. Az intenzív ónos eső valószínűleg Pest megye nyugati és északi részét érinti majd - mondta a Független Hírügynökségnek Fodor Zoltán meteorológus az Országos Meteorológiai Szolgálattól. Az ónos esőt hozó csapadékzóna eltávozásakor, kora délutánra valószínűleg lekerülhet a vészjelzés a Dunántúl déli részéről. Rövid szünet után azonban, várhatóan késő délután-este, ismét csapadék érkezik délnyugatról. Előbb ónos eső várható, ami később egyre inkább átfordul majd havazásba.

Piros vészjelzés - balesetek, balesetek...

Piros, vagyis a legmagasabb fokozatú veszély-jelzést adott ki szerdán délelőtt 10 órakor Pest megye területére is az országos Meteorológiai szolgálat. Az előrejelzések szerint a megyében kora délutánig intenzív ónos esőre lehet számítani. A piros vészjelzés eddig Magyarország nyugati részében volt érvényes. Az ónos eső eddig Tolna-, Somogy-, Baranya-, és Zala megyékben okozott gondot. Délelőtt fél tízig Pest megyében nem volt baleset a csúszós utak miatt.

Délutánra elvonul az ónos eső, de újabb csapadék várható

Két súlyos baleset is történt szerdán hajnalban a dél-magyarországi utakon, a baleseteket a jeges, csúszós utak okozták. A katasztrófavédelem szerint egyelőre Tolna-, Baranya- és Somogy megyékben a legveszélyesebbek az utak, de nap közben romló útviszonyokra és több balesetre számítanak. Baranyában hajnalban egy busz csúszott árokba, hat óra után pedig az M7-es 187-es kilométerénél nyolc kamion csúszott egymásba.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy hajnalban a 6-os út hosszúhetényi leágazásánál csúszott árokba egy busz. Nyolc ember sérült meg könnyebben. Reggel hat óra után nem sokkal az M7-es autópálya 187-es kilométeréhez hívták a tűzoltókat, mert nyolc kamion csúszott egymásba. Az első, még nem hivatalos információk alapján két kamion közé egy személyautó is beszorult. A mentés még tart, a sérültekről még nincs pontos adat. Somogy megyében a jeges út miatt egy könnyebb baleset is történt, a 67-es úton két autó ütközött össze, egy ember könnyebben sérült.

Az éjszakára és a szerdára előrejelzett ónos eső, illetve jeges utak miatt kiadott vészjelzés a reggeli balesetek alapján nem volt felesleges. Szentes György elmondta, hogy a Tolna-, Baranya- és Somogy megyei utakon már most is többfelé jegesedés kezdődött. Aki teheti, autóval ne induljon útnak. Ha mégis autózni kell, hosszabb távú utazásokra mindenki vigyen magával élelmiszert, innivalót, pokrócot és legyen tele a kocsi tankja. A tűzoltók ugyanis a segélyhívások számának megszaporodását várják, és a balesetek miatt kialakulhatnak előre nem látható, hosszabb várakozások. Indulás előtt mindenki próbáljon információkat szerezni az utak állapotáról.

 A mentők is készülnek a várható időjárásra

A mentők is készülnek a szerdára várható, jeges, lefagyott utakat ígérő időjárásra. A gépkocsivezetőknek a mentőszolgálat főigazgatója körlevelet adott ki, hogy óvatosan vezessenek. Györfi Pál, a mentők szóvivője az RTL Híradóban szerda reggel azt mondta: az előrejelzések a jelek szerint beigazolódnak, mert a reggeli balesetek - Baranyában és az M7-esen, Zalában - a tükörjégen történtek. A jeges utak a mentőknek is nehézséget okoznak, de mindenhová odaérnek. Az idősebbek, ha lehet, maradjanak otthon és egyébként is mindenki óvatosan közlekedjen. A mentőhelikopter-bázisokon folyamatosan értékelik az időjárási viszonyokat, egyelőre nincs akadálya, hogy a reggeli műszakkezdéskor felszálljanak a gépek.


 Jeges utak - egyelőre javul a helyzet

Egyelőre jobb a közlekedési helyzet, mint amit az időjárási előrejelzések alapján várni lehetett. A Katasztrófavédelem szerint Tolna-, Somogy-, Baranya-, és Zala megye útjain voltak a jeges úthoz kapcsolódóan balesetek. Pest megyében szerdán reggel fél tízig még egyáltalán nem riasztották balesethez a tűzoltókat.Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy szerdán reggel fél tízig az előrejelzések alapján vártnál jobban alakult a közlekedési helyzet a tűzoltók szempontjából. Eddig úgy tűnik, Tolna-, Somogy-, Baranya-, és Zala megyében voltak balesetek, de néhány kora reggelitől eltekintve nem voltak olyan súlyosak, mint amire számítani lehetett. A jeges út miatt Tolnában eddig 4, Baranyában 1, Somogyban 5, Zalában négy balesethez hívták a tűzoltókat. A balesetek legtöbbjénél megcsúszott járműveket találtak a tűzoltók, sérült kevés volt. A legkomolyabb esetek - mint ezekről már a Független Hírügynökség is beszámolt - a Baranya megyei Hosszúheténynél és a Zala megyei Zalakomárnál történtek. Előbbinél egy busz csúszott árokba és nyolcan könnyebben sérültek, utóbbinál több kamion csúszott egymásba és két ember sérült meg. A zalakomári balesetnél egyébként még mindig tart a mentés, Budapest felé ott le van zárva az M7-es. Szentes György elmondta, hogy reggel az M7-esen Balatonboglárnál három kamion és két busz csúszott össze, sérült nem volt. Az utat fél tízre felszabadították. Összességében jelenleg a négy érintett megyében arról lehet beszámolni, hogy az alsóbbrendű utakon akadozik a közlekedés és a tömegközlekedés is. Pécsett kora reggel voltak gondok a tömegközlekedéssel, kilenc óra körül azonban a sík részeken ott is megindultak a buszok. Pest megyében és Budapesten egyelőre nincs ónos eső, közlekedési balesethez eddig egyáltalán nem hívtak tűzoltókat.

Olvasóink írták

 • 17. matriné 2009. január 15. 09:10
  „Lassan már piros hó fog esni annyit foglalkoznak ezzel a kis jeges esővel. Habár ebből nem lesz sajtó per!”
 • 16. felvörösök 2009. január 14. 21:35
  „na, a takacstamas megint kitett magáért az ötös kommentben, kár volt megszólalnod, met a városban sem jobb a helyzet, s a nagy városlákók ugyanúgy vinnyognak, jaj nem megy a helyijárat, jaj tíz percet gyalogolnom kell, jaj nincs garázsom, a penel előtt szétfagy a kocsim, jaj jég, jaj tél
  remélem még sokáig röhögteted itt ki magad takacs - kackaclac
  jaj takacs...jaj....”
 • 15. raffy2 2009. január 14. 20:16
  „de lehet,hogy aki a vidékieket szidja,az nem is dolgozik.szégyelje magát,aki ilyeneket ír.ostoba ember az ilyen.”
 • 14. Csaknorisz 2009. január 14. 19:35
  „Még most is vannak ilyen sznob parasztok akik a vidékieket szidják??? Remélem be tudod tolni a segged, kedves T. Tamás a munkahelyedre... Jah Tamás 10 méterre lakik a munkahelyétől , mert városi idióta... bocsika...”
 • 13. tatira 2009. január 14. 17:55
  „hát ez nagyon xar idö,és tutira bejött a jóslása!! csúszunk és kúszunk, ma ez már csak igy van!! és mi lesz holnap? hm...”
 • 12. miracle 2009. január 14. 17:39
  „Nálatok működik a www.met.hu ?”
 • 11. kovacsjozsefne 2009. január 14. 17:21
  „Takács Tamás!örülhetsz hogy nagy az Isten állat kertje,hogy neked is szoritott helyet!!”
 • 10. tomweaver 2009. január 14. 16:26
  „Takacs Tamas.... légy oly kedves ne a saját nevedet használd kommentezéshez, mert engem ugyanúgy hívnak és nem egyszer hitték azt, hogy én írok esetenként óriási blődségeket. Köszi....”
 • 9. dr73 2009. január 14. 16:09
  „Takács Tamás.....nem vinnyog itt senki sem azért,mert vidéki....még mindig jobb vidéken a csendben nyugalomban,mint a városon a szmogban.
  Mellesleg engem sem tölt el örömmel ez az időjárás,és nem ilyen vidék-város ellentétek ugranak be a gondolataim közé.
  Eszem megáll.”
 • 8. Judytka 2009. január 14. 15:58
  „Mások kínjától,nekem nem lesz jobb...”
 • 7. Judytka 2009. január 14. 15:57
  „Én is szeretek vidéken lakni!Ki lehet bírni,nincs olyan sokszor ilyen rendkívüli idő.Én sem dolgoztam,és már az egyik gyerekem hazaért...már csak a páromat várom,remélem estére ő is itt lesz(kivételesen vonattal )A fiam nem jön haza.Nem hiszem,hogy ma városon egy fokkal is jobb lett volna....Valamilyen szinten minsannyian "szívtunk".Mellesleg nem tölt el örömmel,ha másnak rosszabb..vagy nehezebb.”
 • 6. Lobbo71 2009. január 14. 15:50
  „Kedves TakácsTamás!
  Én vidéken lakom. Reggel betelefonáltam a munkahelyemre, hogy ma nem megyek, mert nincs kedvem a buszra várni egy órát és a kocsit sincs kedvem kihozni a garázsból. Aztán beléptem itthonról a munkahelyi hálózatra és dolgozgattam kicsit. És még mindig szeretek vidéken lakni :-P”
 • 5. TakácsTamás 2009. január 14. 15:47
  „Most kúrnak rá megint a vidékiek, akik annyira büszkék rá, hogy ők nem városiak, ilyenkor persze megy a virnyogás, hogy jaj, nincs buszom, jaj, nincs sózva, jaj, hogyan érek haza időben, jaj, de csúszik a préri... Ilyenkor is tessék szeretni vidéken lakni...”
 • 4. MTT 2009. január 14. 14:44
  „Látjátok, minden rosszba van valami jó. Most otthon is lehet csúszkálni. Aztán az, hogy ki és mikor meg hogyan ér haza, az már a téma rosszabbik fele. Remélem mindenki épen, egészben ér haza szeretteihez.”
 • 3. Hunicum 2009. január 14. 11:45
  „Én hülye tegnap meg elmentem a családdal csúszkálni a ruszki tóhoz!”
 • 2. Túrabakancs 2009. január 14. 11:36
  „tatira!
  Tutira! :)))”
 • 1. tatira 2009. január 14. 09:10
  „menyire rosszabbodhat még ma az idő? egésznap esik a jeges eső vagy mi? az baromi nem jó lesz!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Volánbusz járatai is késnek

Bizonytalan a távolsági buszjáratok közlekedése a fővárosból a déli országrészbe - tájékoztatta a… Tovább olvasom