Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Újabb családi támogatásokat vezet be jövőre a kormány

A kormány négy konkrét intézkedésről döntött a gyed extra keretében. Az intézkedések 65 ezer embert érintenek.
Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten.

Soltész Miklós egy konferencián elmondta, négy konkrét intézkedésről döntöttek a gyed extra keretében. Így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

Az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben.

Ebben nincs benne az ugyancsak január 1-jével induló kiterjesztett adó- és járulékkedvezmény-rendszer 50 milliárd forintos összege, amely az érintett családoknál maradhat jövőre.

A bevezetendő diplomás gyeddel lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait.

A diplomás gyed érinti egyrészt a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet.

A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel; így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után (az első három évben eddig sem kellett fizetniük semmit).

Hozzátette: az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

Soltész Miklós arról beszélt, az intézkedésekkel a kormány célja az volt, hogy megerősítse a gyermekes családokat és további gyermekvállalásra ösztönözzön.

Jelezte azt is, az intézkedések kidolgozásakor több európai ország gyakorlata mellett a Népesedési Kerekasztal és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom javaslatait is figyelembe vették.

Olvasóink írták

 • 4. miracle 2013. november 07. 16:08
  „Csak nem választások közelednek?”
 • 3. öröksoproni 2013. november 07. 14:50
  „Úgy tesznek, mintha a munkaadók kapkodnának a gyermekes anyukák után! Fej a homokba, aztán darálják a hülyeséget! Ha az apákat rendesen megfizetnék, és a távmunkát, szabadon beosztható részmunkát támogatnák, még lenne valami gyakorlati haszon is. Miért működik a modell a Kürt Zrt.n-nél vagy a DM-nél? A gyerekeket nem intézményekben kell tárolni és vadidegenek gondjaira bízni. Még az autónkat se bízzuk akárkire, miért pont a gyerekkel kellene ezt tenni? A családbarát kormány!”
 • 2. imre1964 2013. november 07. 13:50
  „1. Lívia66
  Teljesen igazad van az anyának a gyermeke mellet a helye,vannak elegen akik a segélyből élnek dolgoztassák azokat.”
 • 1. Lívia66 2013. november 07. 11:42
  „Miért a kismamákat akarják munkára ösztönözni, mikor épp ebben korban lenne a kicsinek a legnagyobb szüksége az anyukájára ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: legyenek nyilvánosak a kormánytagok trafikérdekeltségei

Az MSZP felszólította a kormányt, tegye közzé, hány trafikkoncessziót nyertek el a kabinet tagjai,… Tovább olvasom