Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Újabb beruházás a Mórakertnél

A lapunk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat Az év üzletembere kategóriában 2006 novemberében Rácz József, a Mórakert Termelői Értékesítő Szövetkezet ügyvezető igazgatója vette át. Fél évvel a díjátadó gálát követően arra voltunk kíváncsiak, hogyan alakult a fiatal vezető karrierje.
A lapunk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat Az év üzletembere kategóriában 2006 novemberében Rácz József, a Mórakert Termelői Értékesítő Szövetkezet ügyvezető igazgatója vette át. Fél évvel a díjátadó gálát követően arra voltunk kíváncsiak, hogyan alakult a fiatal vezető karrierje. Jókor kérdezősködtünk: a Mórakertnél múlt pénteken adtak át egy új zöldség-gyümölcs feldolgozó hűtőházat.

Hűtőház és továbbfeldolgozó üzem avatására kapott a Délmagyarország meghívót Rácz Józseftől, a Mórakert szövetkezet ügyvezető igazgatójától, lapunk Presztízs-díjas üzletemberétől, valamint Hódi Páltól, az igazgatóság elnökétől. A 36 éves Rácz József tavaly, a gazdasági élet Oscarjának átvételekor azt mondta, a cégnek, a szövetkezet eredményeinek köszönhető, hogy kiérdemelte Az év üzletembere elismerést.

Darabolva, mélyhűtve

A 4600 négyzetméter alapterületű beruházás közel 370 millió forintba került (145 millió volt az állami támogatás összege), és még nincs vége a fejlesztésnek: az elkövetkezőkben 300 millió forintot fordítanak a gépek beszerzésére. Ebben a hűtőházban ugyanis feldolgozzák a termelők által megtermelt alapanyagot, hogy darabolva, mélyhűtve jóval drágábban adhassák el a piacon. A feldolgozás beindításával tizenketten állandó munkához jutnak majd, s további húsz embert foglalkoztathatnak idényjelleggel.

„A szövetkezet és jómagam együtt fejlődtünk, ahogy elismerték a Mórakertet, úgy ismerték el az én munkámat is" – nyilatkozta akkor lapunknak az ügyvezető igazgató, aki kinevezése, 1996 óta az összes nagyberuházást levezényelte. Nevéhez kötődik a 2002-es első termelő beruházás, a szezonális zöldség-gyümölcs forgalmazására kialakított agrár-logisztikai centrum megvalósítása, s ugyanabban az évben ismerték el véglegesen tész-ként, termelői értékesítő szövetkezetként a Mórakertet. 2004-ben felépült a Homokhát Térségi Zöldség Tárház, amelyben már tizenkét hónapon át képesek tárolni az árut. Tavaly pedig elkezdődhetett a most pénteken átadott Post Harvest (PH) Centrum építése. Ebben a termelők által megtermelt alapanyagot a legkorszerűbb technológiával dolgozzák fel darabolt, csomagolt, friss mélyhűtött áruvá.

A Mórakert ma már cégcsoport, több céggel, két telephellyel, idén 9,2 milliárd forintos várható árbevétellel. Szeged közvetlen közelében létrejött egy új típusú, dél-alföldi élelmiszertermelő bázis, amely 760 termelő tulajdonában van. Rácz József immáron egy 22 ezer négyzetméteres komplexumot irányít Mórahalmon, és száz embernek ad munkát. Amikor 1996-ban a tanári katedrát hagyta ott Szegeden, a Kiss Ferenc erdészeti szakközépben, hogy Mórahalmon ügyvezetői beosztásban „mindenes" legyen az akkor még éppen csak fejlődésnek indult szövetkezetnél, maga sem gondolta volna, hogy a Mórakert előtt ilyen perspektívák állnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagykárjelzések a gyümölcsösökből

Növényvédelem - „Az elmúlt héten sok kistermelő keresett meg bennünket igazgatóságunkon. A… Tovább olvasom