Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Újabb Basescu-botrány: cigányozott

Két nappal azután, hogy egy népszavazás megerősítette hivatalában Traian Basescut, a román államfő máris újabb botrány középpontjába került.
Mint hétfőn nyilvánosságra került, az államfő durván viselkedett egy újságírónővel és rasszista megjegyzést tett rá. Basescu szombaton, a referendum napján bevásárolt feleségével egy bukaresti szupermarketben, és éppen autójának csomagtartójába rakodta be a vásárolt holmit, amikor egy magántelevízió egyik női munkatársa mobiltelefonjának kamerájával filmezni kezdte őt és nejét, majd odament hozzá, és megkérdezte, milyen népszavazási eredményre számít.

Az államfő válaszul "keresetlenül" letegezte az újságírónőt, megkérdezve tőle: "nincs jobb dolgod, madárkám?" E szavakkal kiragadta a nő kezéből a mobiltelefont, és elhajtott a helyszínről. Az autóban ülve megjegyezte feleségének: "milyen erőszakos volt ez a büdös cigányasszony". Mindez úgy tudódott ki, hogy az erőszakkal elvett telefon felvétel üzemmódban maradt, és rögzítette az elnök szavait.

Később az államfő – biztonsági emberei révén – visszajuttatta a telefont az újságírónőnek, rajta hagyva (nyilván figyelmetlenségből) a rá nézve súlyosan kompromittáló kijelentést. Több újságírószövetség és emberjogi szervezet élesen tiltakozott, sőt a Diszkrimináció Elleni Harc Nemzeti Tanácsa hétfőn bejelentette, hogy pert indít az elnök ellen a rasszista kijelentés miatt.

Basescu egyébként azóta bocsánatot kért Andreea Pana-tól, az Antena3 hírtévé munkatársától. Az államfő az elnöki hivatal szóvivője, Valeriu Turcan útján, közleményben kér "őszintén elnézést" a történtek miatt. Băsescu a dokumentum szerint sajnálja, hogy egy illetlen, magánbeszélgetésben elhangzott kijelentés nyilvánosságra került és így "érdemtelenül sérti" az újságírónőt.

A cigányozás kapcsán Basescu – szóvivője útján – arra hivatkozik, hogy szombaton a közvélemény és média érdeklődésének maximumát kellett elviselnie a népszavazási feszültség miatt. A közlemény arra is kitér, hogy az elnöki szitkozódás nem jellemzi az államfő a roma lakossághoz való viszonyulását. Az államfő tiszteli a romák identitását és részvételüket a demokratikus román társadalom életében – áll a dokumentumban.

MTI/Transindex/Hírszerző

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik a rendészeti miniszter is

A rendészeti miniszter, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány, valamint a Rendészeti… Tovább olvasom