Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Újabb árhullám indult el a Tiszán

Újabb árhullám indult el a Tiszán: a folyó két szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség, a Túron pedig másodfokú riasztás van érvényben.
Bodnár Gáspár elmondta: az elmúlt két napban jelentős, átlagosan 20-30 milliméter csapadék hullott a vízgyűjtőn. A csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin újabb áradások kezdődtek, melyet több helyen belvízgondok is nehezítenek. Az árhullám a Tisza kárpátaljai szakaszán szombat reggel tetőzött, a folyó hazai területen végig árad.

Délelőtt Vásárosnamény és Záhony, valamint Tiszatelek és Gávavencsellő között kellett elrendelni az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, ezt várhatóan kiterjesztik Záhony és Tiszatelek közti szakaszra is - mondta el az igazgató.

Hozzátette: a Túr romániai szakaszán árad, itt a határszelvényben a korábban elrendelt riasztást másodfokúra módosították. A Kraszna és a Szamos is árad; előbbinél már elrendelték az elsőfokú riasztást, utóbbinál a két nap alatt közel 3,5 méteres vízszintemelkedés miatt szintén elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállásra számítanak a szakemberek. Bodnár Gáspár elmondta, hogy a vízügyi szervezet jelenleg 250 kilométer hosszú töltésszakaszon tart fenn készültséget és figyelőszolgálatot, beavatkozásra viszont eddig nem volt szükség.

A védművek jól bírják a terhelést, a zsilipeket és a Lónyay főcsatornán az árvízkaput lezárták. A Felső-Tiszán a belvíz is gondot okoz: a Beregben, Felső-Szabolcsban, és a Szamos-Krasznaközi szakaszon másodfokú, a Tisza-Szamosközben pedig elsőfokú belvízvédelmi riasztást rendeltek el. A víz átemelését hat szivattyúval végzik. A fülesdi, valamint a vásárosnaményi önkormányzat szintén belvízvédelmi készültséget tart fenn. Az igazgató hozzátette: az előrejelzések szerint a következő napokban téliesre fordul az időjárás, jelentős csapadék nem várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly a 20 millió körüli lakásokra voltak készpénzes vevők

Kamattámogatással, vagy adókedvezménnyel, de ki kellene mozdítani a lakásépítést a mostani… Tovább olvasom