Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Újabb állatvédelmi botrány: élve pucolják a halakat?

Gyomaendrőd - Élve pucolják a halakat az állatvédők szerint a gyomaendrődi Körösi Halászszövetkezet telephelyén. A szervezet elnöke, dr. Csoma Antal nem érti a felhozott vádakat, hiszen — mint nem hivatalos állásfoglalásukból megtudta a beol.hu — többen is folyamatosan ellenőrzik őket, emellett a halak 90 százaléka nem is élve érkezik hozzájuk.
— Információt kaptunk arról, hogy a gyomaendrődi Körös Halászszövetkezet telephelyén élve pucolják a halakat. Ezután bejelentést tettünk az ügyről, majd az eljáró hatósági állatorvossal közösen jutottunk be az üzembe — nyilatkozta az előzményekről Abonyi Mónika. A szolnoki székhelyű Csillagszem Alapítvány kuratóriumi elnöke a beol.hu-nak elmondta, hogy a helyszínen elkeserítő állapotokkal találkoztak.

Állatkínzásért tesznek feljelentést

Véleménye szerint a telepen elmulasztották elkábítani a halakat, a kopoltyúsokat nem tették száraz jég közé, s mintegy egy-másfél tonna délelőtt beszállított hal kora délután még mindig élt elképesztő körülmények közt. Hangsúlyozta, állatkínzásért kívánnak feljelentést tenni az ügyben.

— Nem akarunk botrányt, sem elbocsátásokat, hiszen akkor magunkkal vittük volna a sajtó képviselőit is — mondta Abonyi Mónika. — Nem vagyunk az elhíresült Négy Mancs. Annyit szeretnénk, hogy a körülményeken változtassanak. Bár a halak csendben szenvednek, rájuk is figyelni kell.

A halak 90 százaléka már nem él?

Dr. Csoma Antal, a halászati szövetkezet elnöke a hatóság által lefolytatott vizsgálat befejezéséig nem kívánt az ügyben nyilatkozni. Ám mint a szövetkezet nem hivatalos reagálásából megtuda a beol.hu, nem értenek egyet a vádakkal, hiszen egyebek mellett az Európai Unió által szorgalmazott HACCP élelmiszer-biztonsági és az ISO minőségbiztosítási rendszer előírásait is betartva dolgoznak. A halak 90 százaléka már nem él, amikor hozzájuk kerülnek, az élő kopoltyúsokat a szabályoknak megfelelően kábítják. A hatósági állatorvos mellett azok az üzletláncok is ellenőrzik őket, ahová folyamatosan beszállítanak.

Az állatvédelmi, pontosabban az állatjóléti szempontok a halászatban is napirenden vannak.
— Az elméleti biológiai kutatások azt mutatják, hogy a halak osztálya az első rendszertani egység, ahol az idegrendszer fejlettsége miatt jelentkezhetnek „haljóléti" szempontok, azaz érezhetnek fájdalmat, tudnak szenvedni. Igaz, ebben még nincs teljes egyetértés, tudományos viták folynak a részletekről — mondta el a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet tudományos főigazgató-helyettese, dr. Jeney Zsigmond.

A szabályozások finomítása és fejlesztése folyamatos

Európai szinten az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) működtet szakértői bizottságokat a szabályozás tudományos alapjainak a kidolgozására. A halakkal 5 munkacsoport dolgozik, ezek egyike a ponty munkacsoport. Munkájában a HAKI egyik vezető kutatója is részt vett szakértőként. Ez a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a ma alkalmazott technológiák betartása mellett a haljóléti szempontok megoldhatók.

A hazánkban fejlődő stádiumban lévő úgynevezett intenzív haltenyésztési technológiák tervezése és végrehajtása során viszont jobban oda kell figyelni a haljóléti előírásokra, tekintettel a magas halnépesítési sűrűségekre.

Olvasóink írták

 • 10. Imcsi 2008. november 29. 15:46
  „Tényleg érzéketlenek vagytok, vagy csak elviccelitek a hozzászólásokat?”
 • 9. libellula1980 2008. november 29. 13:07
  „Aha, kösz, hogy szóltál. Megyek is, és kiselőadást tartok a macskáimnak arról, hogy az egérrel amit megfognak nem szabad játszani, mert jönnek az állatvédők.....”
 • 8. nasi12 2008. november 29. 12:42
  „Engem élve tett tönkre pártunk és kormányunk.
  Úgy fosztanak ki, hogy még el sem kábítanak előtte, mint régen.
  Akkor most mi van?
  Ferkónak is szólnak majd.”
 • 7. Imcsi 2008. november 29. 12:11
  „Itt páran félreértik miről szól a cikk! A címben az "ÉLVE" szón van a lényeg! Ezt kifogásolják, szerintem is jogosan!”
 • 6. libellula1980 2008. november 29. 11:26
  „Szerintem jól megfizetik ezeket az állatvédőket, és a cél a magyar gazdaság tönkretétele....”
 • 5. onem 2008. november 29. 11:14
  „Dániában szórakozásból "férfivá avatás " címén delfinek százait gyilkolják, a japánok lassan kiirtják a bálnákat, a skandinávok kölyökfókákat ölnek a prémjeikért. Magyarországon élelmiszert állítanak elő, akár libát tömnek, akár halat pucolnak. És ez a sok seggfej állatvédő talán füvet zabál? Jó lenne, ha már észhez térnének és a valódi problémákkal foglalkoznának. És a szarhintésben megvan a sajtó szerepe is: hír abból lesz, amiből csinálnak!”
 • 4. FrankieBoy 2008. november 29. 09:59
  „ha minden olyan élőlényt kiirtanánk,amely más fajok egyedeinek "megzabálásából" tartja fenn magát, nem hogy milliárd, de talán 50 évünk sem lenne pl. a rágcsálók ésmás kártevők elszaporodása miatt! A Természet képes egyensúlyban élni, mi emberek nem annyira... :(”
 • 3. Catherina 2008. november 29. 09:38
  „Az EMBER!!! egymást is képes élve megnyúzni, mit vársz tőle? - Horrorbolygón élünk, nem tudtad?”
 • 2. patriot 2008. november 29. 09:15
  „..az is megoldás lenne ha minden olyan élőlény ki irtanánk, akik más fajok megzabálásából tartják fenn önmagukat! Az így fenn maradottak vidám legelészésben tölthetnék hátra lévő pár milliárd évüket!”
 • 1. matriné 2008. november 29. 08:52
  „Hamarosan várható az is, hogy a horgászást is csak döglött halakon lehet gyakorolni! Sőt műanyag halakat lehet csak telepíteni, ugyanis azoknak nem fáj a horog a torkukon. De hamarosan betiltatják a méter körüli fenyőfák kivágását, mert azok is élhetnének addig míg az addig, míg valóban megérnek a kivágásra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban néz ki, amiből kinézheti

A kicsi, a nagyobb és a legnagyobb televízió képernyőjén is jól látható a megújult tv-újságunk,… Tovább olvasom