Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Újabb állami pénzhez jut Wekler családja

Wekler Ferenc nem cáfolja, hogy családja is állami pénzhez jutott egy olyan testület jóvoltából, amelynek maga is tagja. Ő ugyan nem szavazott, de néhányan így sem támogatták pályázatukat. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter vizsgálatot indított.

Wekler Ferenc (SZDSZ) szerint pusztán személye lejáratására alkalmasak azok az önkényesen egymás mellé rendezett értesülések, amelyeket egy napilap közölt kedden. A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) elnöke közleményben a Magyar Nemzet keddi hírére reagált.

A lap azt közölte, hogy "szőlőtelepítési botránya után újból állami pénzekhez jutott Wekler Ferenc családi cége, ezúttal a DDRFT jóvoltából, amelynek éppen a szabad demokrata politikus az elnöke". A politikus szerint a napilap egy 2006. március 30-i, nyilvános DDRFT-ülést igyekszik úgy feltüntetni, "mintha az és az ott történtek napjaink újabb eseményei közé tartoznának", holott akkor - 15 hónappal ezelőtt - nem elnöke, hanem csak tagja volt a testületnek. "Így semmilyen napirendet és döntési javaslatot sem terjeszthettem elő, erről bárki számára hozzáférhető jegyzőkönyvek tanúskodnak" - írta a politikus.

Megoldatlan problémák

Wekler emlékei szerint az említett, 2006. márciusi ülésen a téma egy cseh szakértők közreműködésével, mobil szennyvíztisztító kifejlesztése és a prototípus elkészítése volt. Emlékeztetett, ez az aprófalvak, a Balaton-parti települések évtizedek óta megoldatlan szennyvíztisztításának uniós szintű kiépítésére kínálhat majd a mai áraknál lényegesen olcsóbb lehetőséget.

"Már a pályázat beadásánál minden személyes adat a bíráló bizottság rendelkezésére állt, tehát tudott volt a családom tagjainak részvétele - ezt semmilyen törvény vagy eljárási rend nem zárja ki" - írta a politikus. Wekler "ettől függetlenül" nem vett részt a szavazáson, a regionális testület pedig öt tartózkodással, két ellenszavazattal és 11 igen vokssal támogatta a pályázatot. Az első mobil konténer azóta elkészült, a hathónapos kísérleti szakasz kedvező eredményeket mutat. Azonban a pályázatnyertes cég még nem jutott hozzá a pályázati díjhoz.

Hozzátette, a testület elnökeként a múlt heti ülésen kezdeményezte - és erről egyhangú döntés is született -, hogy a 19 tagú testület három évre visszamenőleg nyújtson be önbevallást a céges érdekeltségeiről, amelyet egy öttagú ad hoc bizottság és könyvvizsgáló tekint át július 15-éig.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a TV2 híradójában közölte: vizsgálatot kért az ügyben törvényességi felügyeletet gyakorló regionális közigazgatási hivatal vezetőjétől. A miniszter hangsúlyozta, minden olyan esetben, amikor felmerül szabálysértés lehetősége, azt ki kell vizsgálni. Bajnai Gordon elmondta: azt kérte az ügyben törvényességi felügyeletet gyakorló regionális közigazgatási hivatal vezetőjétől, hogy két hét alatt vizsgálja ki az ülésen elhangzottakat, nézze meg, történt-e jogszabálysértés, mert ha igen, akkor ezzel szemben el kell járni.

Etikai szempontból is

A miniszter szerint etikai szempontból is vizsgálni kell azt a kérdést, hogy politikus vagy hozzátartozói miként vehetnek részt pályázati döntéshozatalban, illetve pályázatokon. Ennek vizsgálata alapvető kérdés, nem a dél-dunántúli ügyhöz kapcsolódik, hanem általában a pályázatokhoz, mondta.

Wekler Ferenc 2004-ben azután volt kénytelen lemondani a parlament alelnöki tisztségéről, hogy kiderült, több száz millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott szőlőtelepítésre.

Forrás: Index.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaküldte Sólyom a vagyongazdálkodási törvényt

Sólyom László visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az állami vagyonról szóló törvényt. A… Tovább olvasom