Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Újabb adókat hoz a Széll Kálmán

Jön a mobiladó, a tranzakciós adó, az energiaszektor új adót kap és újabb biztosításokat adóztatnak meg. Megszűnik viszont a 98 százalékos különadó.

A hétfőn Brüsszelnek megküldött Széll Kálmán terv 2.0-ból kiderül, hogy a kormány öt új, fogyasztást terhelő adót vezet be. A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint ezzel a programmal az ország eleget tesz az EU Tanács ajánlásának, "így hazánk 8 év után először kerülhet ki a túlzott deficit eljárás alól". Ebben bízik Cséfalvay Zoltán államtitkár is, aki hétfői sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy az új terv az államadósság csökkentését is tartalmazza, így a jelenlegi 80,6 százalékról 2015-re 73 százalék alá csökken az államadósság a Széll Kálmán Terv második részében foglalt intézkedések megvalósulása esetén.

Visszhangok
A Jobbik strukturális átalakítást és hiteles gazdaságpolitikát vár a kormánytól, ezzel szemben a Széll Kálmán Terv 2.0 és a konvergenciaprogram átgondolatlan, kizárólag megszorításra építő gazdaságpolitikát tükröz. Veres János korábbi pénzügyminiszter szerint is rossz az irány, mivel a kormány ismét új adók bevezetésére készül. Az LMP szerint kétévnyi újabb megszorítás vár Magyarországra. Jávor Benedek szerint a dokumentumban szereplő számok és tervek alaptalanok, így nem tartja valószínűnek, hogy az unió elfogadná a konvergenciaprogramot. Londoni elemzők azonban úgy vélik, hogy az EU és az IMF valószínűleg elfogadja a csomagot. 
Miért előztük meg az egyeztetést?
A kormány lépésének időzítése első ránézésre meglepő: Orbán Viktor a ma délutáni előadása után kedd délelőtt találkozik Brüsszelben José Manuel Barrosóval. Az általános várakozás az volt, hogy a megbeszélés után, a brüsszeli vélemények figyelembe vételével készül el a terv, ám az NGM és a kormány megelőzte ezt. Ennek ugyan lehet az az üzenete, hogy a miniszterelnök kész csomagot vigyen magával az uniós tárgyalásra, de lehet olyan negatív brüsszeli olvasata is, hogy a magyar kormány a tervezéshez nem várta meg az uniós egyeztetést - írja az index.

"2012-ben az első Széll Kálmán-terv 550 milliárd forinttal tervezte javítani a költségvetés egyenlegét, ez 83,4 százalékban teljesült" – írta közleményében a minisztérium. Az új terv 2012-ben további 150 milliárd forinttal tervezi javítani a költségvetés egyenlegét.

600 milliárd
A kormány 2013-ban mintegy 600 milliárd forinttal (567-665 milliárd forinttal) javítja az államháztartás helyzetét. Ezzel Magyarország 2012-ben a GDP 2 százalékot, 2013-ban a GDP 4 százalékát elérő strukturális egyensúlyjavító programot hajt végre, írja az NGM közleménye (ez azért furcsa, mert a brüsszeli elvárás ennél kisebb, tehát úgy tűnik, a kormány már most tartalékol a rosszabb időkre).

Tranzakciós adó
A 0,1 százalékos pénzügyi tranzakciós adót (csekkadó) a vállalatoknak és a lakosságnak kell megfizetnie. Adót kell fizetni a készpénzfelvételre és -befizetésre, a gazdasági szereplők banki átutalásaira, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a sárga csekkek után is- írja a hvg.hu.

Az adó bevezetéséből 130-228 milliárd forint bevételt vár a kormány. A dokumentum szerint elképzelhető, hogy az ATM-ből történő készpénzfelvételnél magasabb kulcs lesz, állításuk szerint így akarják ösztönözni az elektronikus vásárlást.

Netadó nem lesz, mobiladó viszont igen
A dokumentumban nem szerepel a netadó, azonban már 2012-től bevezetnék a mobiladót, ami azt jelenti, hogy minden megkezdett perc és elküldött SMS/MMS után 2 forintot kellene fizetni. A kormány ebből idén 30 milliárd forintot, 2013-tól 52 milliárd forintnyi bevételt vár. Az [origo] korábban úgy értesült, hogy a telefonadó mellett az internethasználatot is megadóztatná a kormány, de a hétvégén Nyitrai Zsolt miniszterelnöki kormánymegbízott ezt tagadta.

Energiaszektor: különadó helyett dupla jövedelemadó
Az eredeti terveknek megfelelően 2012-ben kivezetik az energiaszektorra 2010-ben kivetett ágazati különadót, ugyanakkor duplájára, 16 százalékra emelik az energiaellátók 2009-ben bevezetett jövedelemadóját. Mindettől 55 milliárd forintos többletbevételt vár a kormány.

Szinte minden biztosítást megadóztatnak
A biztosításokra újabb adót vezet be a kormány, amely a jelenleg kivetett három adónemet (pénzügyi szervezetek különadója, baleseti adó, tűzvédelmi hozzájárulás) váltaná fel új, egységes biztosítási adóval. Az új adó az életbiztosításokra nem vonatkozik, minden másra igen - írja az [origo]. A vagyoni (például lakásbiztosítás) és balesetbiztosítások esetében 10, a cascónál 15 százalékos lesz a kulcs. Ezt kiegészíti a 2012-ben bevezetett, a kötelező gépjármű felelősségbiztosításhoz kapcsolódó 30 százalékos baleseti adó.  Az átalakításból 15 milliárd forint többletbevételt vár a kormány.

Viszlát, 98 százalékos különadó!
Megszüntetik viszont a magányszemélyek 98 százalékos különadóját – ezt a 2 millió forint feletti bérekre vetették ki -, valamint a gyógyszertárak szolidaritási adóját és a katasztrófavédelmi hozzájárulást.

Csökkenő munkanélküliség
A munkanélküliség 2012-ben változatlanul 10,9 százalékon marad, 2013-tól pedig csökkenő tendenciát mutat. Jövőre 10,3 százalékra mérséklődik, és 2014-től csökkenhet 10 százalék alá a munkanélküliségi ráta - áll a  program részeként hétfőn benyújtott konvergenciaprogramban.

Tovább húzzák az önkormányzati nadrágszíjakat

Folytatódik az egészségügyi rendszer államosítása is, az önkormányzatok jövőre már csak az alapellátásért lesznek felelősek. Azaz a kórházakon kívül a szakrendelőket is magához veszi az állam - írja a hvg.hu.

A Széll Kálmán-terv második felvonása szerint 2013-ig az önkormányzati alrendszeren 100 milliárdos megtakarítást kell elérni 2011-hez képest. 2012-ben 15 milliárdos megtakarítására már történtek intézkedések, ezen kívül szintén születtek megalapozó döntések további 58 milliárd forint ügyében: ebből 15 milliárdot takarítanának meg dologi és bérkiadásokon önkormányzatok összevonásával (2000 főig, illetve 7 településig egy közös, járási önkormányzat legyen).

Hangúly a műszaki és természettudományos képzésen
Kiemelt célként fogalmazza meg a hétfőn nyilvánosságra hozott Széll Kálmán terv 2.0 a műszaki és természettudományi képesítések arányának jelentős növelését. A kormány a 2012-es felvételi eljárásban az államilag támogatott létszám mintegy 70 százalékát az informatikai, a műszaki és a természettudományi képzési területeken biztosítja, szemben az idei 48 százalékkal. A reáltudományok és a műszaki szakok iránti érdeklődés felkeltése, a képzés színvonalának növelése a képzést segítő infrastruktúra-fejlesztéssel, a tananyagok modernizálásával és az oktatók továbbképzésével kiemelt támogatásban részesül.

E-útdíj 2013-tól
Legkésőbb  2013. július 1-jével bevezetné a kormány a megtett úttal arányos  elektronikus útdíjfizetési rendszert (E-útdíj). Az ebből származó  többletbevétel éves összege 150 milliárd forint lenne, tehát az  intézkedés jövőre 75 milliárd forinttal javítaná a költségvetés  egyenlegét.

Olvasóink írták

103 hozzászólás
 • 103. halas001 2012. április 25. 14:18
  „Ha igaz a közmondás:
  ".... Aki ilyeneket Széll-ent, VIHART arat!”
 • 102. állampógár 2012. április 24. 20:16
  „Pokolra ezzel a népnyúzó bagázzsal mielőbb !”
 • 101. machers 2012. április 24. 20:11
  „97. Túrabakancs 2012.04.24. 17:56
  Ezzel a közgazdasági téziseddel világítsd meg az amerikaiak vagy mondjuk a japánok elméjét. Egy cseppet ők is el vannak adósodva, de ettől még olyan nagyon nem érzik rosszul magukat.
  Az adóssággal kapcsolatos nézeted, szeretett példaképetek - a Kárpátok Géniuszának - rögeszméje volt. Az eredményét láttuk 1989. Karácsonyán.
  "Egy 2009-es CURS-felmérés szerint a románok 83%-a úgy tartja, hogy Ceau?escu nem volt rossz vezető."
  Szerencsére, azért ilyen rosszul nem állunk. A 2/3 is erőteljesen fogy.”
 • 100. Joebacsi70 2012. április 24. 19:47
  „Túrabakancs, akkor most már végre el kellene dönteni, jólét van vagy sem. Új stadionok épülnek az országban, akkor ezek szerint nincs fontosabb a szórakozásnál, tehát jólét van?
  GYES+ GYED 3 évre visszaállítása, akkor most jólét van vagy sem ?
  Családi pótlék alanyi jogon mindenkinek, még a milliárdosnak is, akkor most jólét van vagy sem ?
  Egykulcsos adó, amivel elveszünk a bruttó 300 e alatt keresőktől, mégis 500 milliárdos lyukat üt, tehát ez az összeg melyik réteghez vándorolt ? Akkor most jólét van vagy sem ?
  A közbeszerzéseket minek tisztán látni, hiszen van pénz a kasszában. Akkor most jólét van vagy sem ?
  Pártfinanszírozás kérdése, van pénz ezekre, akkor most jólét van vagy sem ?
  Ne beszélj már félre, ezek sem különbek semmivel sem. El kell zavarni az összeset a fenébe. Új választás, konkrét ígéretekkel, számokkal, meg nem valósulás esetén mehetnek a levesbe. Már bocs, de egy ország és egy nemzet irányítása még annyi felelősséggel sem jár, mintha egy vacak egyéni vállalkozó lennél, ne adj isten egy 5-10-100 fős céget irányítasz ? Undorító fajta a politikus és ezeket mi "neveltük" ki, magunknak köszönhetjük, de ne kelljen már isteníteni őket !!!”
 • 99. steke 2012. április 24. 19:46
  „Akkor fizess Túrabakancs! Úgy látszik, hogy dúskálsz, nem ismered a napi gondokat.”
 • 98. öszödiböszme 2012. április 24. 19:38
  „94. tovari 2012.04.24. 17:23
  Zseniális vagy!!!!!!!!”
 • 97. Túrabakancs 2012. április 24. 17:56
  „Az a nagy fene helyzet, hogy az évtizedekig felvett kölcsönöket, és azok mérhetetlenül
  magas kamatait vissza kell fizetni. Ezeknek sajnos most jött el az ideje, köszönhetően a
  banki csődöknek, amit nagy részben a kapzsi lakosságnak köszönhetünk, nem különben a
  hatalmon maradni szándékozó kormányoknak egyaránt. Lehet lázadozni, meg elkergetni
  az adott kormányokat, de az csak újabb olaj lesz a tűzre! Értse meg mindenki: a viszonylagos
  jólétnek amiket átéltünk az elmúlt kb. 25-évben VÉGE! Azt nem mondom hogy örökre, de
  valószínű 20-30-évre bizonyára. Most már csak az a kérdés, hogy marad e a mostani életszínvo-
  nalunk, vagy esetleg innen már csak lefelé vezet-e az út. Kormányoktól függetlenül én az
  utóbbira tippelek.”
 • 96. tovari 2012. április 24. 17:48
  „Más kérdés, az állam mit bukik a fogyasztási szokások megváltozásán - minden egyes el nem telefonált (megspórolt) percen 27% áfát. Amennyiben 30 forintos átlag-percdíjjal számolunk, akkor ez az összeg percenként mínusz 8,10 Ft., tehát ha valaki eddig átlagosan négy percet beszélt, és most leredukálja három percre, akkor gyakorlatilag megkárosítja a költségvetést, hiszen az adó bevezetése előtt a 4 perc miatt 32,40 forintot fizetett ki áfában, most a 3 percre áfára-plusz adóra 30,30 forintot fog áldozni. A népnevelés sikeres (Patay képviselő úr elégedett lehet), a befizetett összadóbevétel viszont drasztikusan csökken. Durva számítások alapján, 30 forintos átlag-percdíjak mellett ha a kedves "fecsegők" több, mint 20%-kal csökkentik a telefonvonalon lógásukat, már kevesebb bevétel folyik be a költségvetésbe az új adóval, mint előtte anélkül. Ezt pedig az egyéb lehetőségek kihasználásával igen könnyű elérni, sőt, túlszárnyalni sem egyenértékű a Mount Everest megmászásával. És a helyzet ismeretében az ismerősök valószínűleg azért sem fognak haragudni, ha karácsonyi-szülinapi jókívánságok ezentúl SMS helyett neten érkeznek, zenélő-animált képeslap formájában.”
 • 95. LAZA 2012. április 24. 17:31
  „93.A balgatag fülébe ne beszélj mert lebecsmérli okos szavaidat.”
 • 94. tovari 2012. április 24. 17:23
  „Fsztolcsynak, BóvliViktornak, meg ennek a vén hgyagyú Pataynak itt üzenem, hogy most húztam fel a telefonomra a Vibert, a WhatsApp-ot, meg a Skype-ot!

  Ezek használatából ti egy Ft telefonadót sem fogtok kapni, hogy elbsszátok stadionokra, meg beletömjétek a saját, meg a Nyerges és a Simlicska zsebébe!”
 • 93. load 2012. április 24. 16:49
  „88.apokalipszis
  Izland nem jó példa, mert ott nem államcsőd volt, hanem bankcsőd.
  A három legnagyobb magán bank az izlandi GDP 10 szeresét produkálta veszteségként, ezért az izlandi betétbiztosítási alap nem fizette ki a külföldi betéteseket.
  Ami Argentinát illeti, nem egy siker történet. A 21% infláció és a magyarnál kisebb egy főre jutó GDP semmi büszkeségre nem ad okot egy olyan ország esetében, amely nagy gáz és olaj tartalékokkal, hatalmas mezőgazdasági területekkel rendelkezik, de a lakosság 30%- a létminimum alatt él.
  Azt, hogy miért nem irigylem az orosz állampolgárok sorsát, talán nem kell részleteznem.
  Ez az "irányított csőd" féle megoldás nekem nem tetszik. Túl nagy az ára.”
 • 92. tovari 2012. április 24. 16:01
  „Aki még ma is Fidesz-fan, annak vagy pénze van belőle, és azért támogatja őket, vagy buta mint a <moderálva>. Egyik fajtától se várjunk épeszű érvelést.

  Van egy jó hír is. A kormányzati végkielégítések mostantól nem számítanak pofátlannak. A csomag része ugyanis a 98 százalékos különadó megszüntetése is. Csak nem kormányátalakítás van a láthatáron?”
 • 91. mir 2012. április 24. 15:39
  „apokalipszis

  Nyugtasd magad ezzel ha nincs jobb dolgod. Kit érdekel, hogy máshol mi van? Orbánék két éve aláaknázták magukat és most azt szívjuk. Már egy kollégám sem magyarázza, a fidesz bizonyítványát :)) Néha benézek ide mert különben elfelejtem hogy orbánék micsoda <moderálva>a gyerekek :)”
 • 90. bazsifekete 2012. április 24. 15:18
  „Még, s mégtöbbet húznak le rólunk...
  Lassan itt Győrben is beindul a gépezet, ha nekiindul az exkavátor a Duna bástya alapjainak.
  Hisz ez ismét jó üzletnek tűnik.
  Városvezetőink felveszik-elköltik-lenyúlják a milliárdos nagyságrendű hitelt. S majd mi, győriek, Győr környékiek fizethetjük vissza megemelt szemét díj, távhő díj, s lakbér gyanánt.
  S még van némi kétkedésem, hogy a Bolla gyerekek vajon hogyan jutottak ki Wuhanba, Győr testvérvárosába múltkor. Ezt is nekünk kell megfizetni lelkiismeretesn dolgozó városlakóknak?
  Egy oda-vissza út kb:170-200 e. Ft, s nem számolva még a kinntartózkodási költségeket.. szép summa.....
  Ideje lerúgni magunkról ezt a büdös, másokat kihasználó temérdek sok embert (ember?).”
 • 89. pancser 2012. április 24. 14:28
  „A kormány a ki mit talál ki a népnyúzásra társasjátékot játssza, közben meg azt látjuk olyasmik épülnek ami nélkül jól meglennénk, mondjuk a mosoni városrész romjai között a csodamagtár!”
 • 88. apokalipszis 2012. április 24. 14:24
  „86.load 2012.04.24. 13:25

  A másolt üzeneted nem másolt részében van!!!!!!!Izlandról nem tudok semmit,de nagy a hallgatás,lehet már ők is felfelé tartanak??

  Ha meg nem akarsz csődöt fizeted a megszorítást! Ja tudom Orbán nélkül nem lenne rá szükség elég lenne a politikai ,gazdasági fordulat.Hát Európa több országában sem elég és mindenhol megszorítások vannak.Pedig nincs is Orbánjuk.))))))))))”
 • 87. pancser 2012. április 24. 14:14
  „Sokfelé járok és azt tapasztalom a Fidesz iránti bizalom meredeken csökken. Lehet, hogy ezt még a közvéleménykutatók nem érzékelik, de tömeges elfordulás tapasztalható, minden korosztályban. ennek két súlyos következménye lehet. 1. alig mennek el szavazni, 2. a gyér szavazókedv miatt a Jobbik szélsőséges támogatói, azok akik "tudják" ki a hibás, elmennek!”
 • 86. load 2012. április 24. 13:25
  „74.apokalipszis
  "EU ban "csak" írányított csőd lenne! Bár a csőd 1-2 évig iszonyú áldozatokkal járna,de utánna jelentős felemelkedéssel járna."
  Mondj egy példát, ahol ez így történt!”
 • 85. tovari 2012. április 24. 13:20
  „Van egy jó hír is. A kormányzati végkielégítések mostantól nem számítanak pofátlannak. A csomag része ugyanis a 98 százalékos különadó megszüntetése is. Csak nem kormányátalakítás van a láthatáron?”
 • 84. pubigyereide 2012. április 24. 13:17
  „A telefonadó nem azoknak érvágás, akik havonta 10-20 percet vagy akár 100-200 percet beszélnek! Félreértés ne essék!
  Ez azoknak irtózatos teher, akik el vannak szakadva családjuktól többszáz km-re és csak így tudják tartani a kapcsolatot egymással. És akik esténként 1 órát beszélgetnek? Az egy hónapban 30 óra. És akkor még senki mással, csak a családdal... ez mi a fészkes fene? 30*60*2=3600. És mondom: ez az alap.
  A tegnapi videó a "fideszesek a telefonadóról" elég vicces. Főleg, ha valóban bevezetik.”
103 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széll Kálmán 2.0 - útdíj és közlekedés

Legkésőbb 2013. július 1-jével bevezetné a kormány a megtett úttal arányos elektronikus… Tovább olvasom