Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Új vírus - Vizsgálják a bakonyoszlopi nevelőotthonban lakók vérmintáit

Vérmintákat vettek laboratóriumi vizsgálatra a bakonyoszlopi nevelőotthon valamennyi lakójától, ugyanis a több mint negyven gyermek csaknem felénél annak ellenére jelentkeztek influenzás tünetek, hogy megkapták a H1N1 járvány elleni védőoltást.
A vérvételt két hét múlva meg kell ismételni, ugyanis csak azután lehet majd bizonyosan megmondani, hogy milyen volt "az ellenagyag-képződés és annak dinamikája" a gyermekek immunrendszerében.

A vérmintákban az úgynevezett "savpárok" vizsgálatát végzik el az Országos Epidemiológiai Központban, s mintegy két-három hét múlva tájékoztatja annak eredményéről az ÁNTSZ a nyilvánosságot - mondta Bujdosó László. A főorvos hangsúlyozta, hogy a vérvizsgálat mellett ellenőrzik a torokból vett mintákat is.

Az otthon többségében fogyatékkal élő lakói közül háromnak a torokmintájából mutatták ki a H1N1 vírus jelenlétét. Korábban néhányan átestek bárányhimlős megbetegedésen is - tette hozzá. Az igazgató ugyanakkor rámutatott arra is, hogy az újinfluenza jelenléte még nem jelenti azt, hogy az megbetegedést is okozott, tehát a H1N1 vírus "felelős" a tünetekért. A laborvizsgálatok során derül majd ki, hogy a H1N1 vírusnak volt-e "kórokozó szerepe".

A tünetek egyébként enyhe lefolyásúak voltak, kisebb láz és köhögés jelentkezett a gyerekeknél, akik közül kórházba senki sem került - mondta Bujdosó László, megjegyezve, hogy már valamennyien gyógyultnak tekinthetők és szövődmények nem alakultak ki náluk.

A védőoltás nem jelent "üvegbúrát", tehát attól még bejut az ember szervezetébe a vírus, "ott van a torkunkban", csak nem képes megbetegedést okozni - fogalmazott a főorvos. Rámutatott arra is: a vakcináról nem lehet kijelenteni azt, hogy tökéletes és teljes biztonságot nyújt, de a klinikai tesztek során a 12 év alatti gyermekek 80 százaléka, a 12 év felettieknek pedig a 90 százaléka "produkált erőteljes immunválaszt" a védőoltásra.

Nagyon lényeges ugyanakkor azt is tudni, hogy a többiek sem voltak közömbösek a védőoltásra, csak lényegesen gyengébben reagált az immunrendszerük. A Bakonyoszlopon megbetegedett gyermekek antivirális gyógyszeres kezelést is kaptak - mondta a főorvos.

Olvasóink írták

 • 6. oaxacaca 2010. január 13. 09:54
  „#Juveboy!
  Olvastam azt a tanulmányt, melynek részeként feltárták, hogy a magyar átlag (tv)néző inkább hisz a televízióban megjelenő "híres" és ismert ember szavainak, mint a szakmai véleményeknek. Ez természetesen nem csak HINI-re igaz, hanem minden információra.
  Nem voltam jelen a kampány tervezésekor, de nagyon valószínűnek tartom, hogy erre azt az adatra építettek ezesetben is. :)))
  A véleményemet erről a statisztikai adatról hadd ne írjam le, lesújtó lenne.”
 • 5. bugyortudor 2010. január 13. 09:30
  „Láttam, hogy a cikkben nevelőotthon van írva, de ezeket gyermekotthonoknak hívják, ahol speciális igényű és nem otthagyott/elhagyott gyerekek számára létesítették.
  B.”
 • 4. bugyortudor 2010. január 13. 09:28
  „AK
  Tévedésben vagy!
  Ezeknek a gyerekeknek vannak szülei. Ez nem nevelő, hanem lakóotthon, ahol a fogyatékkal élő gyerekekkel szakemberek foglalkoznak, de vannak szüleik, akik mindenről tájékoztatást kapnak. Nekik is az az érdekük, ha kiderül mi fertőzte meg a gyerekeket. Ha nem lettek volna beoltva, most halálesetekről szólnának a hírek, és azért lennél felháborodva, hogy miért nem voltak beoltva. Elképzelhető az is, hogy mivel ezek a gyerekek (és más otthonok lakói is) rendszeresen szednek gyógyszereket, ezek a gyógyszerek gyengítik az oltás hatását.
  B.”
 • 3. Juveboy86 2010. január 12. 21:33
  „Ennél csak a Gálvölgyi most újonnan a tv-ben menő Oltasd be magad reklámja szánalmasabb!!!!

  Ennyire kell a pénz az államnak?! :D:D vicc..... Ilyet is csak Magyarországon tesznek REKLÁMBA színésszel h oltass... pffffffffff”
 • 2. brigi89 2010. január 12. 19:10
  „ennyi....újabb vírus”
 • 1. AranyKözépút 2010. január 12. 18:15
  „Szegény gyerekek. Őket nem védi senki, mert nevelőotthonban vannak:(( A szülők valószínű nem engednének kétszer "vérmintát venni" csak azért a gyerekeiktől, hogy az oltást ért csorba kiküszöbölődjön és működhessen tovább a vakcina PR hadjárata. Szégyelljék magukat az otthon vezetői.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferihegyi sztrájk - kora délután is csak kisebb késések vannak

A Malév földi kiszolgáló cégénél kedden sem okozott jelentős fennakadást a légi közlekedésben a… Tovább olvasom