Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Új uniós migrációs politikát kezdeményezne Párizs és Berlin

Új uniós migrációs politika elfogadását kezdeményezi a francia és német belügyminiszter az EU hat nagy tagállamának nevében. A terv meghatározott időre engedélyezné az EU-n kívüli államokból érkezők számára a munkavállalást.
Wolfgang Schäuble német és Nicholas Sarkozy francia belügyminiszter tervezete többek között uniós menedékjogi hatóság kialakítását tartalmazza, s az EU munkaerőpiacának meghatározott időre való megnyitását az unión kívülről érkező vendégmunkások előtt. Eszerint az elmaradott országok állampolgárai 3-4 évig élhetnének az EU területén, pénzt küldhetnének hazájukba, és újabb tapasztalattal térhetnének haza. Az ilyen „visszatérő migráció" ötlete az ENSZ-től származik, célja ötvözni a bevándorlást a fejlesztési politikával.

A Nemzetközi Migráció Globális Bizottságának 2005 végén készült jelentése szerint világviszonylatban 200 millióra nőtt a bevándorlók száma. A jelentés azokat a személyeket vette számításba, akik több mint egy évet tartózkodtak külföldön, és 9,2 millió menekülttel is számolt. (1972-ben világviszonylatban 82 millió bevándorlót jegyeztek.)

A jelentés becslései szerint 2004-ben a bevándorlók 118 milliárd eurót küldtek haza családjuknak, s a külföldi vendégmunkások nélkül sok ország bizonyos gazdasági ágazatai összeomlottak volna.

A brit, olasz, spanyol és lengyel belügyminiszter is jóváhagyta a javaslatot, amelyet az EU Miniszterek Tanácsának decemberi csúcsértekezlete elé terjesztnek. Schäuble és Sarkozy ugyanakkor indítványozták, hogy az országos migrációs kvóták helyzetének alakulását Brüsszelben tartsák nyilván, így az EU egyszerűbben utasíthatná haza a törvénytelen bevándorlókat.

A német politikusok szkeptikusak a „visszatérő migráció" ötletével szemben. A szociáldemokraták belügyi szóvivője, Dieter Wiefelspütz a Berliner Zeitungnak elmondta, a jelenlegi szabályozás elégséges: „Nem látom szükségét az ideiglenes külföldi vendégmunkásoknak. Németországnak 4 millió munkanélkülije van" - mondta.

Naivnak nevezte a kezdeményezést Sibylle Laurischk, Az FDP migrációs ügyekkel megbízott szóvivője: „A jelek szerint elfelejtették az 1960-as évek leckéjét" - nyilatkozta a szóvivő, arra az időszakra utalva, amikor Németország török vendégmunkásokat hívott az országba. Több év leteltével a vendégmunkások azt követően sem tértek vissza hazájukba, hogy a német kormány ezt ismételten szorgalmazta.

A brit, a német, a francia, a spanyol, az olasz és a lengyel belügyminiszter a G6-oknak azon a kétnapos tanácskozásán tárgyalt, amelyet a terrorizmus elleni küzdelem közös politikájának kidolgozása céljából hívtak össze. A G6-ok fórumát Nagy-Britannia és Franciaország 2003-ban hozta létre annak érdekében, hogy az EU nagy tagállamai nem hivatalos formában egyeztethessenek jogi és migrációs kérdésekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

fc sopron: már kiesőjelölt az újabb kudarc után

Tovább olvasom