Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Új típusú igazolványt kapnak az őstermelők

Az agrártárca a nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során megkezdi az őstermelői igazolványok felülvizsgálatát; a tényleges őstermelők várhatóan már jövőre új típusú igazolványt válthatnak ki.
A minisztériumi vezető elmondta, hogy jelenleg mintegy 1 millióra tehető azoknak a száma, akik őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek. A szakértők szerint ugyanakkor csak minden ötödik végez ténylegesen főállású termelői tevékenységet, azaz valójában mintegy 200 ezer gazdálkodó lenne jogosult az igazolvánnyal járó adókedvezményre.

Annak érdekében, hogy a "potyautasokat" ki lehessen szűrni, jövőre várhatóan kicserélik majd a jelenlegi őstermelői igazolványokat. Ezek az új igazolványok intelligens chipkártyák lesznek, amelyeket könnyen és gyorsan ellenőrizhetnek a hatósági emberek - mondta az államtitkár.

Az új igazolvány bevezetéséhez szükséges informatikai fejlesztés a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH) folyik, valamint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalban (MgSzH). Az új őstermelői igazolványokat várhatóan a jövő év elején, az igazolványok megújításakor vezetik majd be.

Jelenleg az őstermelői igazolvány kiváltása ezer forintba kerül, az új igazolvány kiváltásakor várhatóan 3000 forintot kell majd fizetni. Az agrártárca és a Pénzügyminisztérium szakértői most dolgoznak annak kialakításán, amely "a másodállásban tevékenykedő őstermelők" számára jelentene megoldást a termelés folytatására. Ez utóbbiról azonban az FVM államtitkára bővebbet még nem kívánt mondani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perújítási nyomozás indul a móri ügyben

Perújítási nyomozást rendelt el Kaiser Ede perújítási kérelmében a Fővárosi Ítélőtábla -… Tovább olvasom