Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Új típusú agrárfinanszírozás válság idején

Az Új pénzügyi források, piaci lehetőségek az agrárágazatban és az élelmiszeriparban című, nemrégiben megrendezett konferencián banki és pályázati lehetőségekre hívták fel az agrárium szereplőinek figyelmét.

– A mezőgazdaságot sokkal kevésbé küldte padlóra a válság, mint sok más gazdasági ágazatot – foglalt állást a tanácskozáson dr. Nyujtó Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) főosztályvezetője.

Elemzése szerint az agrárium helyzetét azonban nehezíti, hogy a termelés folytonosságához szükséges forgóeszközök áremelkedése nagyságrendekkel magasabb, mint az előállított termékeké, a banki források pedig elapadtak. Optimizmusra ad okot ugyanakkor, hogy középtávon az ázsiai középosztály bővülő élelmiszer-fogyasztása, később az amerikai, európai élénkülés eredményezheti a kereslet növekedését.

A hazai agrárfejlesztések támogatására 2008-ban 429,2 milliárd forintot irányoztak elő, ebből tavaly december végéig 394,9 milliárdot ki is fizettek. Mindebből a nemzeti önrész 113 milliárd forint, a többi uniós támogatás. Idén 437 milliárd forintos a keret, nagyobbik része, csaknem 230 milliárd forint a közvetlen területalapú támogatás, míg nagyjából 200 milliárd forint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében áll rendelkezésre. Előbbi esetében nagy segítség lehet, hogy az eredetileg decembertől időzített kifizetéseket bizonyos feltételek teljesülése esetén – az Európai Bizottság jóváhagyásával – a támogatási összeg felének erejéig előre lehet hozni.

Az ÚMVP forrásaira pályázóknak jó hír, hogy az irányító hatóság változtatott az előlegfizetési szabályokon: erre benyújtott igény esetén 20 százalékos előleget fizetnek a kérelmezőknek. Szintén a válság következményeit enyhítő lépés, hogy több kifizetési kérelmet lehet benyújtani, azaz hamarabb, részletenként juthatnak megítélt támogatásukhoz a jogosultak. Az állattartó telepek esetében 36 hónapra nyújtották a megvalósítási határidőt, és a vagyonbiztosítási kötelezettséget is eltörölték.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – a válságra válaszul – új és felújított hitelprogramokkal támogatja a mezőgazdasági vállalkozók és gazdálkodók finanszírozását. Az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram keretében összesen 140 milliárd forinttal segítik az ágazat szereplőit. Az igénylők legkevesebb egy, legfeljebb 200 millió forintot hívhatnak le 11 százalékos éves kamattal: a kereskedelmi bankoknál jellemzően 17–18 százalékos kamatot számítanak fel. Az Élelmiszer-ipari Bankgarancia Program is az ágazat forgóeszközhitelhez jutását könnyíti meg: a kereskedelmi bankoknál hitelért folyamodó kérelmezők 80 százalékos MFB-bankgaranciát tudnak felmutatni, amennyiben ezt a konstrukciót veszik igénybe.

Válsághelyzetben különösen előtérbe kerül a faktoring, ennek lényege, hogy a bank megvásárolja a 30, 90, 120 vagy 180 napos fizetési határidővel kibocsátott számlát és előfinanszírozza azt, majd később a vevőtől beszedi és elszámolja az ellenértéket. Ilyen esetben a folyósítás a szállításokhoz, illetve az elvégzett munkákhoz igazodik, tehát folyamatos jellegű, biztonságot és stabilitást nyújtva a gazdálkodóknak.

Az ITD Hungary Zrt. üzletfejlesztési igazgatója a tanácskozáson rámutatott: a külpiaci kitörési pontot a minőségi alapanyagok, az egészséges élelmiszerek, az innovatív termékek és a hungarikumok jelenthetik.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főpróbát tartottak az ellenőrök

Nyugat-Dunántúl - Ellenőrzés a büntetés legkisebb esélye nélkül – ilyen is van. Tegnap a… Tovább olvasom