Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Új tantárgyak: pénzügy, KRESZ, honvédelem

Új tantárgyakat vezet be a készülő Nemzeti alaptanterv a köznevelési törvény legfrissebb tervezete alapján - tudta meg a Magyar Hírlap.
A napilap pénteki számában megjelent cikk szerint kötelező tantárgy lesz a művészet, a honvédelmi nevelés, a KRESZ, az egészségnevelés, a családi életre nevelés, a pénzügyi-fogyasztóvédelmi ismeretek, illetve a hon- és népismeret. Az új alaptanterv a jelenleginél sokkal konkrétabban meghatározza a tananyagot, az intézmények mindössze tíz százaléknyi mozgásteret kapnak, hogy helyi sajátosságokkal egészítsék ki a központi előírásokat.

A koncepció szerint az iskolaigazgatók kinevezéséről állami és önkormányzati intézményeknél az állam dönt, de a kormányhivatal egyetértésére van szükség egyházi és magánintézmények esetén is.

A tervezet előírja: a központilag finanszírozott pedagógusbéreken felüli juttatásokat az intézményeknek alapítványi forrásból kell előteremteniük, az így megszerzett támogatás húsz százalékát viszont egy központi alapba kell befizetni. Az alapba összegyűlt pénzt az oktatási államtitkárság később a hátrányosabb helyzetű intézmények között oszthatja majd fel.

A hároméves kortól kezdődő óvodáztatás kilencmilliárd forintos többletköltséggel jár, a pedagógusbérek központi finanszírozása ugyanakkor nem igényel pluszkiadásokat - ismerteti a törvénytervezetet a Magyar Hírlap.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. permanganat 2011. szeptember 03. 09:57
  „Mikor jönnek már rá a természettudományok fontosságára? Inkább arra találjanak ki valamit! Régi képeken láttam hogyan voltak felszerelve a kémia tantermek, hát siralmas ami ma van helyette! Csodálkoznak hogy nem megy nekik ? Persze, ha nem próbálhatnak ki semmit, és kísérletezésre, bemutatókra sincs normálisan idő, mert heti 2 óra "elég" ?!”
 • 23. halloween 2011. szeptember 03. 09:05
  „Hon és népismeret már most is van. 5. osztályban biztosan, most kaptuk meg a tankönyvet.( Nemzeti Tankönyvkiadó)
  Én nem tartom hülyeségnek, a könyv a régi MAGYAR népszokásokról, viseletekről, építészetről stb. szól, nem baj, ha tudják, milyen volt élet 100-200 éve.”
 • 22. doremi01 2011. szeptember 03. 09:00
  „A matematika és a helyesírás oktatására marad majd idő?”
 • 21. lr 2011. szeptember 03. 08:51
  „Nem kicsit nevettem. Mert emlékszem még. 88ban érettségiztem, A középiskolában nekünk is volt Honvédelmi nap, melyen " lőni" tanultunk a révfalui lőtéren, meg futkostunk mint a mérgezett egér a learatott kukoricaföldön valahol a város mellett. A tanárok véresen komolyan vették, mi már kevésbé. Nagyon nem érdekelt, hogy a légpuska sörétje hova fog becsapódni a lőlapba vagy a társam lőlapja mellé. Csak elsütöttem. Lefutottam a kötelező távot, oszt ennyi.
  Már akkor sem hittük el, hogy az egész bohóckodás ér valamit.
  Egészségnevelés pedig ma is van a természetismeret ill biosz óra keretein belül. Hon és népismeret a törin belül. KRESZT is tanulnak a kisiskolások a környezet ismeret nevű tanórán.
  hoffmanróza megint feltalálta a spanyolviaszt, de gyereket még messziről sem látott.

  és ami a legszomorúbb, hogy nincs tisztában a NEMZETI ALAPTANTERVVEL ami ma is létezik és amit kitalált, ma is tanitják. pedig neki állitólag ez a munkája.. semmiképpen nem a pénztarhálás erdélyi gyerekek ünneplő ruhájára.”
 • 20. balinkusz 2011. szeptember 03. 07:42
  „Az egészségvédelmet és a Kresz-t megértem. Ez valóban nem ártana, de a honvédelmi nevelés minek? Mintha egy iráni, vagy afganisztáni országban lennénk. A sorakozót meg tornaórán ismegtanulhatják, abból úgyis lesz most épp elég. A magyar hadsereg többre úgysem képes. De szerintem felesleges is az erőfitogtatás!”
 • 19. rommel 2011. szeptember 02. 23:27
  „A TERVEZETBEN VAN IGAZSÁG !
  CSAK A HELYES OLDALRÓL KELL MEGKÖZELITENI !!!”
 • 18. Madarász 2011. szeptember 02. 23:25
  „16-hoz, meg kerékpárral.”
 • 17. mecsoka 2011. szeptember 02. 22:51
  „Családi életre nevelés, mint KÖTELEZŐ tantárgy... hát menjenek ám már valahova. Művészet? Rajz és ének óra nem elég? Egészségnevelés eddig is volt biosz keretein belül. KRESZ-t is tanultunk. Hon- és népismeret... szintén megtörtént töri és egyéb tantárgyak keretein belül. Honvédelmi nevelés??? Lőgyakorlatok lesznek vagy mi? Pénzügyi-fogyasztóvédelmi ismeretek az egyetlen értelmes elképzelés.
  Agyatlan bagázs...”
 • 16. rick_ 2011. szeptember 02. 21:29
  „Goldboy, ne adófizetőzz <moderálva>
  Nem arról szól a történet, hogy jogsit adjanak mindenkinek, hanem arról, hogy GYALOG bírjon valamennyire szabályosan közlekedni még a a hülyébbje is a kölyköknek...”
 • 15. kenderice 2011. szeptember 02. 21:20
  „Ja és lesz olyan tantárgy is hogy a Fidesz története, és O. V. harcos élete.
  Eszembe jutott egy vicc is: O.V. nem azért járt iskolába hogy tanuljon, hanem felmérte a terepet, hogy hol fognak róla tanítani.”
 • 14. tradermike 2011. szeptember 02. 19:27
  „A Tízparancsolatot és a munkajogot felesleges oktatni. Utóbbit félévente változtatják, előbbit pedig most ősszel fogják módosítani kétharmaddal és Schmitt Pál aláírással.”
 • 13. karakter 2011. szeptember 02. 19:15
  „9. verembele 2011.09.02. 15:53
  A bibliában szereplő "TÍZ" parancsolatot? Az egyszerű.
  1. Ne !
  2. Ne !
  3. Ne !
  4. Ne !
  5. Ne !
  6. Ne !
  7. Ne !
  8. Ne !
  9. Ne !
  10. Ne !!!”
 • 12. Lobbo71 2011. szeptember 02. 17:12
  „Kedves kisalföld! A honvédelem és a honismeret nagyon nem ugyanaz. Értem én, hogy bulvárlap, de azért ekkorát ferdíteni nem kellene.”
 • 11. bibics 2011. szeptember 02. 17:08
  „Kedves "bumburnyák"! Nem lenne vastag a tankönyv ami a munkavállalók jogát ismertetné!!! Az új elképzelések szerint: SEMMI !!!!”
 • 10. goldboy 2011. szeptember 02. 16:40
  „Az adófizetőknek mindenre van pénze? A jogsi is állampolgári jog? Nem ők kampányoltak a hadkötelezettség eltörléséért? A Napot is lehazudnák, ha az kell nekik? Orbánia, én így szeret.....”
 • 9. verembele 2011. szeptember 02. 15:53
  „Tisztelettel:
  Bocsánat mindenkinek.. De nem vettétek figyelembe, hogy ez a "Nemzeti alaptanterv". Jövőbeni tervezete, hát rúgjuk fel. ÉN már annak is örülnék, ha netán OLVASNI, ÍRNI, SZÁMOLNI tudnak ezek a szerencsétlenek. "ÉS NE adj ISTEN egészen véletlenül megtanulnák a Bibliában szereplő "TÍZ" parancsolatot, amit számon lehet majd rajtuk kérni"...Ez pedig nem túl nagy követelmény...Vallási vonatkoztatás nélkül "Én" az Ember normális életvitelét értem igazán ez alatt.
  Vissza az alapokhoz....
  Üdv.”
 • 8. bumburnyák 2011. szeptember 02. 14:49
  „Én a szak és középiskolákban még felvetetnék egy alapszintű ismereteket munkajogból és vállalkozás ismeretekből.
  Legyenek tisztában a lehetőségeikkel, jogaikkal: mennyi szabadság jár, mikor jár túlóra pénz, egyáltalán tudják értelmezni a munkaszerződésüket.”
 • 7. tradermike 2011. szeptember 02. 14:06
  „Ha szakközépben tervezik ezeket, akkor támogatom. Bár a KRESZ mehetne már általánosban is.”
 • 6. karakter 2011. szeptember 02. 13:49
  „És vezetői engedélyt is adnak?”
 • 5. körike 2011. szeptember 02. 13:09
  „szerintem jo ötlet,és megvalositható......”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titokban visszaadták Hoffmann Rózsa tervezetét?

A Népszabadság információi szerint a Fideszben egyesek úgy vélik, a kormány valójában mégsem fogadta el a köznevelési törvénytervezetet. Tovább olvasom