Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Új Szó: jobb a Hídnak, hogy kimaradt a Máértból

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteki kommentárja szerint segít a Bugár Béla vezette Híd polgári pártnak az, hogy nem kapott meghívást a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) múlt heti budapesti ülésére.
"Kinek jó, ha Bugárékat nem hívják meg a Máért-ra? Orbánnak – a Fidesznek, a magyar kormánynak? Az Orbánék által támogatott szlovákiai magyar pártnak, a Magyar Koalíció Pártjának? A szlovákiai magyaroknak? Nem. A (talán) meglepő válasz: Bugáréknak" - véli a szerző. Mózes Szabolcs szerint a Máért-nak mint az anyaországi és a határon túli magyar politikai tömörülések egyeztető fórumának két haszna, funkciója van a kisebbségi pártok és politikusok számára.

"Az első a legitimáló funkció: a Máért-hoz hasonló fórumok azok, melyeken a magyar kormányzat mintegy felkeni a résztvevő pártokat, üzenve a kisebbségi magyar választóknak: szerintünk ők védik a ti érdekeiteket (ergo ők a ti képviselőitek), ők a mi partnereink" - mutat rá a szerző. "A másik funkció ennél sokkal gyakorlatiasabb, mondhatni kézzel foghatóbb: a határon túlra irányuló forintmilliárdok elosztásánál ezeknek a pártoknak lehet döntő szavuk, ők (is) delegálhatnak tagokat az egyes szakbizottságokba, kuratóriumokba" - jegyzi meg Mózes Szabolcs.

Kifejti, hogy "Bugáréknak az első funkció sok újat nem tudna adni: a parlamenti választásokon a Fidesz markánsan prezentált elutasítása ellenére is besöpörték a hazai magyar voksok kétharmadát. A pénzosztás (rész)ellenőrzése már sokkal érzékenyebb veszteség, ám kormánypozícióból a párt ezt is túl tudja élni: országos szinten sokkal nagyobb pénzek felett rendelkeznek a Híd jelöltjei, mint amennyit valaha a magyar kormány a szlovákiai magyarság számára át tud utalni. A kormánypozícióból realizált regionális beruházások – egy-egy út, híd, tornaterem vagy kultúrház felújítása – ráadásul sokkal jobban el is adható, mint a magyarországi forrásokból támogatott ügyek (egy-egy anyaországi osztálykirándulás, tornacipők a gyerekeknek stb.)."

"A kényszerű távolmaradásnak a fent említett relatív károk mellett viszont van egy nagy politikai haszna is Bugárék számára: nem kell az Orbán Viktor előtti hajbókolás miatt magyarázkodniuk a szlovák közvéleménynek", mely – ismert tény – úgy retteg a jelenlegi magyar kormányfőtől, mint a sátántól. "Így az összes furcsa Fidesz-javaslat esetén elég széttárniuk karjukat s azt mondani: minket nem hívtak meg, nem tudjuk, mire jó ez, mi hidat szeretnénk alkotni, ám ők ezt nem engedik. Egy Fidesz-meghívó emellett Bugárék politikai hídmarketingjét is alaposan megtépázhatná: magyarázhatnák szlovák és Orbánnal szemben kritikus magyar választóiknak, mit kerestek egy ilyen "magyarkodó" fórumon, illetve miért nem szólaltak fel az értelmetlennek tűnő intézkedések, ötletek ellen" - zárul az Új Szó kommentárja.

Olvasóink írták

  • 2. Pofátlan 2010. november 14. 07:38
    „A Híd-Most párt a magyarságot elárulók pártja a felvidéken.
    Szlovák-tót pénzért eladják magyarságukat Bugár és követői.
    Gané párt.”
  • 1. Boli 2010. november 12. 22:46
    „Tessék megtanulni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét! Tök egyszerű: mindig az van, amit a Viktor akar! Ha ez valakinek meg nem tetszik, azt gyorsan lekomcsizzák - nem is magyar, meg különben is hazaáruló és tessék elköltözni a holdra legalább. Nem elmebeteg a kormányzatunk, áááá, csak annak tűnik és olyanokat cselekszik! Legalább a külföldi magyarok is látják, milyenek ezen csodás narancskomcsi elvtársaink itt, kies és provinciális HAZÁNKban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: `Nem igazán értem Pokorni Zoltán kritikáit´

Nem igazán érti Pokorni Zoltán kritikáit, hiszen a felsőoktatás általa vázolt problémáira számos… Tovább olvasom