Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Új Széchenyi Terv programismertető Pécsett

A kis- és középvállalkozások megerősítéséről, a családi vállalkozások támogatásáról szól az Új Széchenyi Terv (ÚSZT), hiszen a gazdaság növekedését, fejlődését csakis a vállalkozásokon keresztül lehet elérni - emelte ki Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára az ÚSZT gazdaságélénkítő programjait és pályázatait ismertető országjáró körút tizennegyedik állomásán, kedden Pécsett.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kiemelte: mindez még önmagában kevés, ezért az ÚSZT keretei között a fejlesztéspolitika megújuló rendszerét is meghirdették, s elkezdték a szerkezetátalakítás folyamatát. "Új szemléletű gondolkodásmódot vezetünk be: stratégiai alapon gondolkodunk, a tervezés és az értékelés rendkívül fontos szempont lesz a jövőben a fejlesztések megkezdése előtt. Ettől lesznek a fejlesztések fenntarthatóak és megalapozottak" - hangsúlyozta Molnár Ágnes.

Hozzátette: fejlesztési forrás a jövőben csak gazdaságfejlesztés támogatására fordítható. Az uniós és a hazai költségvetési forrásokból rendelkezésre álló támogatások pedig egyszerűbb, átláthatóbb és hatékonyabb rendszerben kell, hogy kijussanak. Ezt biztosítja a támogatási folyamat szabályozása - jelentette ki. Az államtitkár emlékeztetett: ezért megszüntettek 24 jogszabályt, amit egy kormányrendeletben újraszabályoztak. Továbbá az automatikus, úgynevezett könnyített bírálati eljárásrendet alkalmazzák a lehető legtöbb esetben. Elsősorban a vállalkozásfejlesztési programok esetében megrövidítették a kifizetések idejét, azaz a számla benyújtásától számított 60 nap helyett 45 nap alatt kaphatják meg a forrást a pályázók - emelte ki.

Molnár Ágnes jelezte: technikai módosításokat is bevezettek, így elektronikus formában is beadhatók a pályázatok, a 40 oldalas adatlapot lecsökkentették 8 oldalra, 750 felesleges adatmezőt a jövőben nem kell kitölteni.

Az államtitkár ismertette: a 93 pályázati kiíráson kívül, amelyen keresztül 1100 milliárd forint kihelyezése történik a gazdaságba, pénzügyi eszközöket jelentő konstrukciókat is indítottak. Ezen kívül a nemzeti konzultáció részeként a tapasztalatok alapján a nemzeti programokat is meghirdették - tette hozzá.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium országjáró körútjának pécsi rendezvényén mintegy 1000 gazdasági szakember, kisvállalkozó, cégvezető vett részt az első vidéki állami fenntartású intézményben, a Kodály Központban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az ötödik naptári héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma Tovább olvasom