Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Új módi a vállalati színházasdi

A közös vállalati szellem erősítésére irányuló törekvésekben a néhány évvel ezelőtti főzőversenyek és hajókirándulások után az új módi a színházasdi, a vállalati színielőadás.
Bemutatnak klasszikus és modern szerzőket, de népszerűek a vállalat életét, „dicső múltját", egy-egy örvendetes eseményét megörökítő színművek, vagy egyenesen olyan problémák feldolgozása, amelyek irodalmi szintre emelve könnyebben „kibeszélhetőek" – írta a milánói Corriere della Sera című napilap.

A vállalati színház, mint olyan, már régebben megszületett, és például 1984-ben Montrealban létrejött a Théatre U la carte nevű vállalkozás is, amely tanácsokkal, szükség esetén darabok ajánlásával segíti a vállalati színházakat. Ma a világpiac 80 százalékát lefedi és főbb működési központjai Párizsban, Brüsszelben, Barcelonában, Genfben és Londonban vannak. Olaszországban csak később, a ’90-es évek végén indult el a mozgalom, de ma már a kezdetben szkeptikus vállalatok is egyre nagyobb számban kapcsolódnak hozzá.

Világviszonylatban kb. 300 ezer vállalati dolgozó, vezető és alkalmazott szerepelt ezekben a „házi" színházakban, amelyeknek már nemzetközi fórumuk is van.

Bár nem könnyű elképzelni, hogy miként javít egy-egy cég munkáján, ha például a főnök Beckettet vagy Ionesco darabjainak valamely szerepét alakítja, a téma a kutatók érdeklődését is felkeltette. Szemináriumok, kollokviumok foglalkoznak a kérdéssel, és szeptemberben jelenik meg az első olasz tanulmánykötet, amelynek szerzője negyven külföldi és olasz színházat elemez.

Egy-egy előadás minimális költségvetése 4800 euró, de vannak olyan „minimalista" típusok is, amelyeket már 1800 euróért is meg lehet csinálni.

(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilozás külföldről

A mobilszolgáltatók tapasztalatai szerint a legtöbben azért viszik magukkal külföldre telefonjukat,… Tovább olvasom