Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Új kulcsok az ingatlanadónál

Döntött a kormány szerdai ülésén az adótörvények módosításáról - jelentette be az ülés utáni kormányszóvivői tájékoztatón Szollár Domokos.
Szollár Domokos elmondta, hogy a kormány döntött az ingatlanadóval kapcsolatos adókulcsokról. A tervek szerint annak nem kell fizetnie, akinek egy ingatlanja van és az 30 millió forintnál kevesebbet ér. Akkor sem kell fizetni, hogy két ingatlan van és az első 30, a második pedig 15 millió forintnál ér kevesebbet. A harmadik ingatlantól kezdve azonban a teljes érték után kell fizetni: 30 millió forintos értékig 0,25 százalékos lesz a kulcs, 30 és 50 millió forint között 0,35 százalékos, 50 millió forint értékhatár felett pedig 0,5 százalékos. Ezek az adókulcsok érvényesek akkor is, ha valakinek egy ingatlanja van, ám az többet ér 30 millió forintnál. A kormányszóvivő összegzése szerint tehát alacsonyabbak lettek a kulcsok, viszont több ingatlan után kell majd adózni. A várható bevételt ez a változás valószínűleg nem befolyásolja.

A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy a béren kívüli juttatások átalakításával kapcsolatban is megszülettek a döntések. A kafetéria adókulcsa a korábban tervezett 32 százalék helyett 25 százalékra csökkent. Megszűnik emellett az a 400 ezer forintos plafon, amelyet egy évben lehetett eddig adni. Néhány kivétel azonban lesz, a meleg étkezési utalványból havonta maximum 18 ezer forintos értékben adhatnak majd a munkaadók.

A helyi iparűzési adóval kapcsolatban is döntött a kormány - mondta Szollár Domokos. Továbbra is az a terv, hogy az APEH szedje be a pénzt, ami később teljes egészében az önkormányzatokhoz kerül. Az önkormányzatok pedig döntési jogot kaptak azzal kapcsolatban, hogy melyik vállalkozó kapjon kedvezményt vagy akár mentességét. Ezt az APEH nem mérlegelheti.

Olvasóink írták

 • 6. TeknőcErnő 2009. június 18. 10:01
  „1-es!

  Lakóingatlan, ember! Lakóingatlan!

  Ne feledjétek barátaim, nincsen többé kopasz fej, csak seggig érő homlok!”
 • 5. Moo 2009. június 17. 21:54
  „Miről beszélnek ezek? Szerintem 2009. január 1-én már eltörölték a 400000 ft-os határt.( www. cafeteriatanacsado.hu), csak az egyes elemek összegei vannak maximalizálva.”
 • 4. kolombela 2009. június 17. 20:15
  „"Megszűnik emellett az a 400 ezer forintos plafon, amelyet egy évben lehetett eddig adni."
  Ez a cinizmus csúcsa. Gondoljunk csak bele, hogy ezzel megint kik járnak jól. Természetesen a felsővezetők, akik eddig megkapták a maximális 400 ezer Ft.os kafetéria juttatást. Most akár több milliót is kaphat és nem fogja érdekelni a 25%-os adó. Másik oldalon ott vannak a beosztott és a középszintű vezető dolgozók, akik a felső határ közelébe sem voltak soha. Nekik rendkívül nagy érvágás lesz az adó bevezetése, mert bitos lehet benne mindenki, hogy megnyírbálják az ilyen tipusú juttatásokat.
  Csak "gratulálni" lehet ennek a kormánynak.”
 • 3. Moo 2009. június 17. 19:27
  „Mikor lesz már olyan kormányunk, amelyik nem csak a kisembereket tudja sanyargatni!
  Megint nagyon jól alkudoznak, mégpedig ugy, hogy az ő zsebüket ne érintse a változtatás.”
 • 2. Sally 2009. június 17. 18:30
  „Ezek már ne döntsenek semmiről, hanem húzzanak el a picsába! Egy kis meló a moderátor elvtársnak :DD”
 • 1. Red_Szonja 2009. június 17. 18:18
  „Házastársammal közösen vagy egy lakásunk és egy garázsunk. Édesapám halála után örököltem egy lakás és egy gyümölcsös 50%-át. Akkor az új terv szerint a két lakás után nem - meg sem közelítik a 30 milliót - de a garázs és a kert után fizetnem kell?
  Remélem, nyer a Fidesz és első dolga lesz ezt a szemétséget eltörölni! Hajtsák be a pénzt az adócsalókon, meg az ingyenélőkön, ne mindig a dolgozó embert szipolyozzák!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sas József adócsalásért egy évet kapott felfüggesztve

A Fővárosi Ítélőtábla Sas Józsefet szerdán egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre és 300… Tovább olvasom