Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Új közjegyzői nyilvántartás az autók zálogjogára

Jelenleg csak közjegyzői okiratba foglalt ingó jelzálogjogot lehet bejegyezni a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által vezetett nyilvántartásba, de egy rendelet-tervezet szerint a gépkocsikat magánokirat alapján is be lehet majd jegyezni egy e célra létrehozandó külön zálogjogi nyilvántartásba - a rendelet tervezete az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján olvasható.
Jelzálogot tipikusan ingatlanokra lehet bejegyezni, ilyenkor az ingatlan fedezetként - biztosítékként - funkcionál, leggyakrabban hitelfelvételnél. Az ingóságok jelzáloga újabb "találmány" de a piacgazdaságokban üzemi és mezőgazdasági gépekre, árukészletre, sőt akár állatállományra is használják. Magyarországon az ingó jelzálogjogi nyilvántartást a Magyar Országos Közjegyzői Kamara vezeti, ebbe közokirat - tipikusan ilyen a közjegyzői okirat - alapján lehet jelzálogot bejegyezni.

A törvényi változások nyomán a jövőben külön kezeli a jog "az egyedi azonosításra kétséget kizáróan alkalmas ingó dolgok" zálogjogi nyilvántartását. Ebbe a körbe jelenleg a gépkocsik tartoznak, ezeknél az egyedi azonosítást az alváz-szám teszi lehetővé.

A gépjárműveket nem csak közokirat, hanem magánokirat alapján is be lehet majd jegyezni, a szintén a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által létrehozott és működtetett nyilvántartásba. Ehhez előbb regisztrálni kell, majd a megfelelő elektronikus nyomtatvány kitöltésével lehet kérni a bejegyzést. A bejegyzés díja - a jelenlegi elképzelés szerint - 5 ezer forint lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegverekedés Esztegromban, egy lövés is eldördült

Harmincan-negyvenen verekedtek össze szombat este Esztergomban, a rendőrség szerint két rivális társaság került összetűzésbe. Tovább olvasom