Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Új kötelező védőoltás lesz a júliustól születő babáknak

Középfülgyulladást, arcüreggyulladást, tüdőgyulladást és agyhártyagyulladást okozhat az a baktérium, ami ellen most kötelező lesz az oltás.

Magyarországon eddig tíz fertőző betegség megelőzésére volt az életkorhoz kötött kötelező védőoltás. A gümőkór (tuberkulózis), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanusz), a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeóla), a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B ellen.

Passzív immunizálás

Azoknak a sérülteknek, akiknek a sérült lépét el kellett távolítanunk, Pneumovax nevű vakcinát kellett adnunk, hogy a pneumococcus néven ismert baktérium ellen a betegek védettek legyenek. Ez a kezelési protokoll része.

Aktív immunizálás


A pneumococcus nevű baktérium középfülgyulladást, arcüreggyulladást, tüdőgyulladást és agyhártyagyulladást okozhat. A pneumococcus elleni védelem: a betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelet módosítása szerint a védőoltást a 0–6 éves korúak körében a folyamatos oltási rendszerben indokolt végrehajtani.

Ez kikre vonatkozik?

A 2014. június 30. után megszülető csecsemőkre kötelező a pneumococcus-védőoltás. A korábban született csecsemők és a már megkezdett, önkéntesen igénybe vehető, térítésmentes pneumococcus elleni védőoltásban részesült csecsemők oltását az eddigi rend szerint kell elvégezni.

Mi az eddigi tapasztalat?

Az ajánlott kategóriába eddig tartozó pneumococcus-védőoltás három oltásból álló sorozatát szinte valamennyi két éven aluli gyerek megkapta. A szakmai tapasztalatok azt indokolták, hogy ezt az oltást is vegyék fel a kötelező védőoltások sorába.

Milyen védőoltás-ajánlások várhatók?

A méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás kötelezően felajánlható lesz (2014. szeptember 1-jétől). A tizenkét éves lányok a házi gyermekorvos vagy az iskolaorvos által térítésmentes védőoltásban részesíthetők.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szidalmazta és falhoz lökte nevelőjét a tinédzser

A szóváltás a házirend miatt alakult ki az állami gondoskodásban lévő 17 éves fiú és nevelője… Tovább olvasom