Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Új költségvetés - Nem ússzuk meg kirúgások nélkül

A közszféra jelenlegi 690 ezres létszámát 25-30 ezerrel kívánja csökkenteni a kormány jövőre

Ellenzik a fűnyíróelv szerinti létszámleépítést a közszférában a munkavállalói érdekképviseletek és hiányolják, hogy a kormány nem a feladatokhoz igazítja létszámot.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke váratlannak ugyan nem nevezte Matolcsy György szombati bejelentését a közszférában várható 25-30 ezres létszámcsökkentésről, ám úgy vélte, hogy az ellentétes a kormányzópárt választási kampányában elhangzottakkal.

Az MTI-nek populistának és demagógnak nevezte, hogy a kormány elődeihez hasonlóan nem végezte el a közszféra feladatainak felmérését és nem azokhoz igazítja a költségeket, csak a létszámleépítésre koncentrál. Megalapozatlannak nevezte a szakszervezeti elnök a nemzetgazdasági miniszter 25 ezres becslését a közszférában várható természetes fogyás mértékére. Úgy vélte, hogy a nyugdíjkorhatár emelésével a természetes fogyás lassult, ráadásul a feladatok "nem fogytak el természetesen". Nincs összhang a feladat és a létszám között - hangsúlyozta.

Varga László attól tartott, hogy illúzió marad a kormánynak a foglalkoztatottság növelésére tett ígérete. "A kormány hazudik" - mondta, kiemelve, hogy Orbán Viktor 1990-es kijelentését idézi.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szombaton az MTI-nek elmondta: feszültséget okozhat, hogy a költségvetési hiány tartásának kényszere mellett a személyi-jövedelemadó (szja) rendszer egy nagy "lyukat" eredményezett a bevételi oldalon. Hozzátette: az MSZOSZ szerint az adóteher rosszul van elosztva, és a költségvetés mellett a jövedelmek elosztásában is feszültséget okoz.

A keletkezett "lyukat" a kormány a várt 3 százalékos gazdasági növekedéssel kívánja "betömni", azonban az MSZOSZ nem látja a gazdasági növekedés alapjait. Pataky Péter úgy vélekedett: az szja változások nem élénkítik a gazdaságot, így talán a 3 százalékos gazdasági növekedés a költségvetés legbizonytalanabb száma.
Hangsúlyozta ugyanakkor: a 3 százalékos hiánycél tartása közös érdek. Az inflációt növelhetik a szektorális különadók, talán ez is az oka annak, hogy a kormány az eredetileg tervezettnél magasabb, 3,5 százalékos inflációval számol jövőre - mondta az elnök.

A kiadási oldalon a kormány a közszférában történő létszámcsökkentéssel tervez spórolni, azonban nem szerencsés a fűnyíróelv alkalmazása - mondta Pataky Péter. Hozzátette: a feladatokhoz kellene a létszámot igazítani, nem pedig "kimondani egy százalékot". Emlékeztetett: a közszférában a bérek három éve be vannak fagyasztva, egy létszámcsökkentés forrást teremthet a bennmaradók jövedelmének emelésére.

A költségvetés egyensúlyát az ideiglenesen bevezetett különadók biztosítják, amelyeknek az infláció növekedése mellett az a veszélye, hogy sok helyen foglalkoztatás-csökkenéshez vezethetnek - vélekedett Pataky Péter.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. gjozsi88 2010. október 31. 17:47
  „nagyfülesbagoly!
  Megint nem sikerült elkapnod a lényeget...!
  Azt mondtam, hogy egyébb megtakaritások céljából ki vagy téve annak, hogy aktiv korodban tedd ezt!
  Egyébbként ki vagy szolgáltatva a kockázatközösség elven működő nyugdij rendszernek, aminek működőképessége mindenki számára fontos!
  Ha ez jól működik akkor az elfekvő korszak elött lesz egy kis időd, amikor szabadon élhetsz.., ahogy a legtöbben!
  De Te látom az elfekvős korszakig szeretnél dolgozni..., mindent bele, sajnállak, mert szomorú kilátásaid vannak, ráadásul meghasonulsz az ide vezető úttal!
  Persze a tudatlanságra alapozó nagyképű fölényességed határtalan....!”
 • 58. gjozsi88 2010. október 31. 17:14
  „nagyfülesbagoly!
  Látom megint nem érted a lényeget!
  Nem semmit tevőkről beszélünk, hanem feleslegesen elvégzett munkáról!
  Ez óriási különbség!
  Ha a felesleges munkát csökkentenék, annak lenne értelme és lehetne csökkenteni a létszámot, de amig a felesleges munkát el kell végezni, mert nem módosítják ezt a részt, azt kevesebb ember teszi, attól lelassul a folyamat és megnő az ügyintézési idő!
  Csak hogy a nyugdij rendszernek van kockázat közösség vállalása, azaz biztosítás része is (az állami és a magán nyugdij egymás mellett működne nem egymást kizárva)Te ezzel a megtakaritással,/ ha csak nem biztosításba fekteted, ami hasonló módon fektetett be, mint a magánpénztár, azzal a különbséggel, hogy a kockázati részt is a tőkehalmozással együtt fizeted, igy kevesebb jut tőke részre, az államit meg mindehogy fizetned kell/ csak addig tudsz élni, mig munkaképes vagy, mi lesz, ha nem...?”
 • 57. nagyfulesbagoly 2010. október 31. 16:45
  „szia jocó
  jó volt ez a délután nélküled. egyébként a cikkhez szólva,én legalább 100 00 semmit tevőt rúgnék ki.
  a maradéknak meg megmondanám ,hogy a 8 órából legalább 6-ot tessék dolgozni ,mert mehetnek ők is.
  amúgy még életemben nem ettem kaviárt,bár megengedhetném magamnak.én sem az állami sem a magán pénztárban nem bízom,ezt meghagyom neked.ami marad azt félre teszem,hogy hova az nem rád tartozik
  én magamról és a családomról magam gondoskodok. teszek a hazug politikusokra,és nyugdijpénztárakra”
 • 56. gjozsi88 2010. október 31. 13:46
  „még annyit:
  Hogy miért biznak vakon a Fideszbe az emberek?
  Mert a kormány jól kommunikálja a célokat, csak a mellérendelt eszközök vagy nem adják a megoldást, vagy sokkal több kárt okoznak, mint amit hoznak!
  Ezt jól mutatja, hogy rohadt gyorsan hoznak egy törvényt, majd rengeteg energiába kerül, hogy ezt a butaságot korrigálják!
  Szóval se program nincs ,se végre hajtható intézkedés csomag, hatástanulmányokkal együtt, arról nem beszélve, hogy az egyéni képviselői inditványok törvényi szintre emelése a mostani gyakorlatnak megfelelően ütközik a jogalkotási törvénnyel!”
 • 55. gjozsi88 2010. október 31. 13:41
  „ha azt akarod hallani,tessék,,igazad van...
  igazad van: most akkor olcsóbb lesz neked a kenyér a tescoba..,?

  Nem ezt akarom hallani, ugyanis ezt hallgatni nem elég!
  Amit szeretnénk, hogy ez az idióta kormány ne hozzon lehetetlen helyzetbe minket és adjon törvényi garanciákat az igéreteire!
  Az, hogy a különadók közül a bankok már átháritották a kezelési költségekben az adó egy részét, hogy a szja csökkentés a jelentős rétegnek adó emelés, hogy senki nem jár rosszul a magánpénztárral, hogy az alkotmány ellenes 98%-os különadóval nem akarják bünözőnek tekinteni azokat akiknek a törvény biztosítja a végkielégités mértékét, ami e miatt nem lehet jó erkölcsbe ütköző, hogy azok a külföldön élők, akik nem viselik a döntésük következményét azok ne is szavazhassanak, helyettünk...stb”
 • 54. gjozsi88 2010. október 31. 13:34
  „nagyfülesbagoly!
  Nem vagyok párttag..!
  Csak a saját érdekeimet próbálom védeni...emellett érvelek, ugyanis szerkezeti reformokon alapuló kiadás csökkentés nélkül egyszerüen toldozzuk-foltozzuk a szociból átvett pazarló ellátó rendszereket, amit nem tudunk se most, se késöbb fenntartani!
  Az, hogy ez a mostani idióta populista bagázs, akikről tudjuk, hogy kontárok a nyugati szaksajtó szerint is, egyszerüen a jövőnket teszi tönkre!
  Korábban azzal, hogy keresztbe feküdt a reformoknak, most meg nem hajlandó megcsinálni, inkább versenyhátrányt okozva a gazdaságunknak ,amivel a hosszútávon tesz tönkre bennünket!
  Én elhiszem, hogy a szük látóköröd nem teszi lehetővé átlátni a dolgokat...!
  Arról a baromságról, amivel mérgeznek bennünket, arról meg illik tudni, hogy annak az árát mindannyian fizetjük...!
  Az, hogy nem látod, hogy 15-20 év múlva, vagy akár már rövid távon is bajba kerülhetünk...az a te problémád, csak ne mond, hogy megvezettek!
  Mielött elkezded, leszögezném, hogy a Gyurcsány kiadáscsökkentési szándéka érthető és védhető volt, a mostani konzerválása a pazarlásnak érthetetlen...!
  Ezt jól példázza a jobboldali kommentek érvrendszerének hiánya!
  Azaz senki nem tudja megmondani, hogy mitől és milyen intézkedések következtében miért lesz jobb!
  Ha részletekbe belekérdezel, düh rohamot kapnak, elkezdenek komcsizni..., mert maguk sem tudják mi lesz és vakon biznak a fideszbe, de nem tudják megindokolni miért!”
 • 53. nagyfulesbagoly 2010. október 31. 13:12
  „51
  még annyit: soha egyetlen pártnak tagja nem voltam!
  soha nem hagytam mérgezni az agyam a baromságaikkal, ellentétben veled!
  szevasz”
 • 52. nagyfulesbagoly 2010. október 31. 13:02
  „51
  ha azt akarod hallani,tessék,,igazad van...
  igazad van: most akkor olcsóbb lesz neked a kenyér a tescoba..,?
  igazad van: most akkor annak a valaminek nem a szopott végén állsz ugye???
  legyen igazad!!én meg most kimegyek focizni a fiammal. ezt a gyönyörű vasárnap délutánt nem hagyom elrontani neked!
  enyhe izzadság,és vizelet szaga van ennek az mszp-s erőlködésednek.
  és nem vagyok fidesz rajongó.további szép napot a gép előtt.”
 • 51. gjozsi88 2010. október 31. 12:27
  „Patriot!
  Akkor mond el, hogy hogyan fogják kompenzálni az államiba nem visszatérők magánpénztári tagokat, mit fognak tenni az önkormányzati rendszerrel, hogy fog kinézni az oktatás ügy, mitől lesz 3%-os növekedés, hogy jár jobban mindenki az szja változással..tudod amikor 1%-ot csökkent ugyan(ez 100 000 ft bruttó esetén 1300 ft engedmény, de közben az adójóváirás csökkentésével azaz 15 000-ről 12 000-re 3000 ft -ot elvesz)
  Ez matematika 1300 at adok, de elveszek 3000-et az minusz 1700 ft!

  Egyébbként hallgasd a különböző kérdésekre adott kormányzati válaszokat...!
  Nem nyilatkozott...késöbbre igért választ... és nem értük el...!”
 • 50. gjozsi88 2010. október 31. 12:22
  „kukszi!
  a 46-ban leirtam...!”
 • 49. Patriot 2010. október 31. 12:22
  „moderálva”
 • 48. kukszi 2010. október 31. 11:28
  „Hát hogyan?
  Ha tudsz jobbat áruld el!”
 • 47. amalfi 2010. október 31. 09:01
  „Kukszi ez nem így van.”
 • 46. gjozsi88 2010. október 31. 09:00
  „kukszi!
  Hol a piac?
  Ha csak elhatározás kérdése miért nincs teljes foglalkoztatottság a világon...?
  A sok köz alkalmazottal egyetértünk, de a létszámuk csökkentése mellett a feladatok , azaz a bürokrácia leépitésére is szükség van, de ehhez nincsenek mellé rendelt eszközök!
  Ha csökkentem a létszámot, de a feladat változatlan, akkor megnövelem az eljárási időt, ami nem a hatékonyságot javítja!
  Megint fordítva ülünk a döglött dakota lovon!
  Elöbb csökkenteni kell a bürokráciát és ezt követően kell hozzá igazitani a létszámot!
  Fordítva káosz lesz, ahogy látjuk a jelenleg működésképtelenné tett közigazgatáson!
  Senki nem tud semmit...pályázatok nincsenek..stb!”
 • 45. kukszi 2010. október 31. 08:35
  „Szerintem meg hozzáértés és elhatározás kérdése
  Hozzáértő és akaró embereknek van munka bőven.
  Csak hát az íróasztal mellett kényelmesebb öltönybe ülni és még másokat ugráltatni is lehet.
  700 000 fő hivatalnokot nem tud eltartani ez az ország.”
 • 44. gjozsi88 2010. október 31. 08:34
  „nagyfülesbagoly
  30-ra!
  Látom elég rövid távon vagy képes gondolkodni..!

  Egy dolgot ne felejts el, sokkal jobb minden nap a pörkölt, mint rövid ideig pezsgő ,kaviár!”
 • 43. gjozsi88 2010. október 31. 08:15
  „kukszi!
  A fizikai munkához , azaz közszférából átmenni a versenyszférában nem elhatározás kérdése...!
  Ugyanis piac kell, azaz ahova termel..., mert ennek nem látjuk a nyomát!”
 • 42. kukszi 2010. október 31. 08:11
  „Mindenképpen lépni kell a bürokrácia csökkentése terén, mert akkor tényleg nem lesz nyugdíj.
  A felszabaduló létszámnak a termelés területén kell, hogy megtalálni a helyét.A bürokratáknak is meg kell tanulni dolgozni, nem szégyen a fizikai munka, csak tenni kell.”
 • 41. neutral 2010. október 31. 07:32
  „Miért, talán van ember ebben az országban, aki elhiszi, hogy Őket a jövő nyugdíjasainak nyugdíja iránti aggodalom vezérli??? Nagy naivitás lenne... Ők, akik a nyugdíjasokat egyszerűen csak "nyuggerek"-nek becézik? Persze, tudom... Senkit sem érhet kár a lenyúlt 14 hónap miatt, a Szíjjártó is megmondta (igaz, a Bibliát nem láttam a kezében). De kérdem én, ki fogja ezt számon kérni rajtuk ezt 30-40 év múlva, amikor a mai befizető fiatalok nyugdíjasok lesznek???
  Ja, és mielőtt még valaki sárdobálásba kezdene, nem vagyok a baloldal "bérence". Az elmúlt 8 év nagy részét én is elítélem, viszont nem gondoltam volna, hogy röpke fél év alatt így szét lehet verni a demokrácia intézményeit és saját pártkatonákat ültetni az elvileg független intézmények székeibe.
  Tényleg... Majd elfelejtettem: kis győzelem, kis változás - nagy győzelem, nagy változás.
  Most már késő... Talán áprilisban kellett volna gondolkodni, hogy elég felnőttek-e a kétharmad adta jogosítványokhoz. Azt hiszem, ez már többé nem kérdés!”
 • 40. Bali01 2010. október 31. 07:14
  „kevés,nagyon kevés,minimum 200 ezer közalkalmazotti munkaviszony megszüntetése,és vagy 250-300 intézmény összevonására lenne szükség,ilyen tervezett jóléti kiadások mellett.Természetesen ennek a kiadásnak nagy része felesleges.
  Az állam még mindig nagy és pazarló,és majd be is árazzák ezt a klassz költségvetést a jövő héten az országot eltartó befektetők:)
  20 éve él szarul az ország,kár,hogy a fidesznek sem jut el az agyáig,hogy 4-5 év kemény év után el lehetne indulni felfelé....de mindenki csak tologat,halogat....”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karambol a 4-es főúton - Két súlyos sérült

Két autó ütközött frontálisan a 4-es főúton Kaba és Hajdúszoboszló között szombat délután; két… Tovább olvasom