Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Új jelentkezési lehetőségek

Szerdán jelent meg az idei Felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése, amely tartalmazza a fizetendő fejlesztési részhozzájárulás összegét, emellett mintegy 50 új jelentkezési lehetőséget is találnak a diákok, néhány esetben pedig a meghirdető intézmények egyes szakok indítását visszavonták, vagy módosították – közölte az Országos Felsőoktatási és Információs Központ (OFIK).
A kiegészítés megjelent az Oktatási és Kulturális Minisztérium (www.okm.gov.hu), valamint az OFIK honlapján (www.felvi.hu) is. Utóbbi helyen a közzététel napjától a hivatalos kiegészítésnek megfelelően találják meg a jelentkezők a tájékoztató anyagát (tehát a kiegészítésnek megfelelően frissülnek az adatbázisok).
A február 15-éig – illetve mesterképzésben és kiegészítő alapképzésben legfeljebb március 15-ig – benyújtandó felvételi jelentkezésnél a felvételi tájékoztatót és ezt a kiegészítést együtt kell figyelembe venni. A tájékoztató lezárását követően engedélyezett alapképzési és mesterképzési szakokat és felsőfokú szakképzéseket hirdetik meg az intézmények a kiegészítésben, többnyire párban, tehát államilag támogatott és költségtérítéses képzésben. Az új szakok között körülbelül ugyanakkora arányban találhatunk érettségivel és felsőfokú végzettséggel megcélozható képzéseket.
A kiegészítésben új jelentkezési helyként mintegy 15–20 új – államilag támogatott, illetve költségtérítéses – alapképzést és felsőfokú szakképzést hirdettek meg, így bővült a pályázók jelentkezési lehetősége. Az újonnan meghirdetett mesterképzések részben olyan szakok, amelyeket most indíthatnak el a felsőoktatási intézmények, részben pedig olyanok, amelyek a tájékoztatóban még hagyományos egyetemi kiegészítő képzésként szerepeltek, de az egyetem időközben megkapta az engedélyt az új képzési szerkezetnek megfelelő mesterképzésre.
A kiegészítésben a jelentkezők tájékoztatást kapnak arról is, hogy a felsőoktatási intézmények döntése értelmében – 2008-tól – valamennyi intézményben alapképzésben 105.000 forint, mesterképzésben és egységes, osztatlan képzésben 150.000 forint képzési hozzájárulást kérnek a hallgatóktól. A felsőfokú szakképzésre és a költségtérítéses képzésre felvetteknek nem kell képzési hozzájárulást fizetniük.
A kiegészítés megjelenésével egy időben lehetőség nyílik arra, hogy az internetes felvételizők véglegesítsék és hitelesítsék az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján elérhető elektronikus jelentkezésüket. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetért a városvezetés feljelentésével?

Tovább olvasom