Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Új izzócsere programot hirdet a zöldtárca

Négyszázötven millió forint keretösszegű, új izzócsere programot hirdet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Szabó Imre miniszter.

A Zöld Beruházási Rendszer részeként meghirdetett - azaz kvótabevételekből finanszírozott - program keretében időseket, nagycsaládosokat és fogyatékkal élőket segítő alapítványok és egyesületek nyerhetnek támogatást energiatakarékos izzók beszerzésére - mondta Szabó Imre.

Az MTI kérdésére a miniszter elmondta, hogy az eredeti tervek szerint a munkanélkülieket segítő szervezetek is pályázhattak volna, az egyeztetéseken azonban kiderült, hogy "megkülönböztetett bánásmódra tartanak igényt". A tárca ezt nem teljesítette, ragaszkodott a mindenki számára egységes feltételekhez, így ezek a szervezetek ebből a programból kimaradnak - tette hozzá Szabó Imre.

Az április 7-én induló izzócsere programban résztvevő alapítványok, egyesületek az általuk segített rászorulók háztartásai javára, valamint saját intézményük számára pályázhatnak. Egy háztartás maximum 40 ezer, egy szervezet legfeljebb 10 millió forint támogatásban részesülhet - részletezte Szabó Imre.

A tárca nem írja elő, hogy a nyerteseknek pontosan milyen típusú, márkájú izzót kell megvásárolniuk, ez a szervezetek maguk döntik el, jellemzően több ajánlat bekérésével és mennyiségi árkedvezmény érvényesítésével. A minisztérium ugyanakkor nyitott a konzultációra az egyes izzótípusokról, a beszerzés módjáról - magyarázta a tárcavezető.

Szabó Imre a régi izzók begyűjtésének fontosságát is kiemelte. Mint mondta, ezt is megkövetelik a pályázóktól.

A program céljaiban és tartalmában is az előző, 230 millió forint összegű, uniós támogatású izzócsere program folytatásának tekinthető, és illeszkedik a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) többi klímavédelmi projektjéhez, így a Klímabarát Otthon és a Klímabarát Háztartás programokhoz - mondta a miniszter.

Szabó Imre rámutatott: ha egy család öt régi izzót energiatakarékosra cserél, éves szinten 17 ezer forint rezsiköltséget takaríthat meg. A nemzetgazdasági szinten mintegy évi 1,5 milliárd forintra rúgó pénzügyi megtakarítás mellett jelentős a program környezetvédelmi hatása is: az új izzók akár 80 százalékos energia megtakarítást is elérhetnek, ennek révén pedig csökken az ország szén-dioxid-kibocsátása, hiszen az energia nagy részét jelenleg fosszilis forrásokból állítják elő.

A programban várhatóan kicserélt 430 ezer izzónak köszönhetően az erőműveknek közel 6,3 megawattal kevesebb áramot kell előállítaniuk, aminek következtében 47 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás - hangsúlyozta Szabó Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középkori iratok a neten

Az ország több levéltárának középkori oklevélanyagát tárja egységes, könnyen kezelhető információs… Tovább olvasom