Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Új irányelv a szolgáltatások szabadságáról

Jelentős módosításokkal, de megszavazta csütörtökön az Európai Parlament azt az irányelvet, amelynek révén az Európai Unió szolgáltatást végző cégei számára lehetővé válhat, hogy bármelyik uniós tagországban tevékenykedjenek. A Fidesz és az SZDSZ elégedetlen, az MSZP üdvözli a döntést.
A szavazás során az úgynevezett származási ország elvét, amely szerint a külföldön szolgáltatóra saját hazájának szabályai vonatkoznának, olyan megfogalmazással váltották fel, amely nagyobb ellenőrzést biztosít a fogadó állam számára is.

Módosított formájában az irányelv - amely még visszakerül az Európai Bizottság, illetve a tagországok kormányai elé jóváhagyásra - a jelenleginél jóval nagyobb szabadságot biztosítana a legtöbb szolgáltatás külföldi gyakorlására, de kisebbet annál, amilyet a legliberálisabb régi uniós tagországok, illetve az új tagállamok szerettek volna elérni.

Eltérő magyar reagálások

A módosítást kudarcnak, tyúklépésnek minősítette Szájer József (Fidesz-MPSZ) európai parlamenti képviselő a szolgáltatások liberalizációjának szempontjából. Az MSZP-s Tabajdi Csaba és Herczog Edit szerint nagyon jó megállapodást, sikert értek el, Szent-Iványi István (SZDSZ) pedig úgy értékelte, a szolgáltatások szabadsága helyett marad a protekcionizmus.

Szájer József az MTI-nek elmondta: "az irányelv a szavazás végére kiüresedett, és azok a fontos módosító indítványok sem kapták meg a szükséges többséget, amelyek segítették volna, hogy az új tagországok kis- és középvállalkozói adminisztratív korlátozások nélkül tudjanak szolgáltatásokat nyújtani Európa valamennyi országában".

Az MSZP képviselői szerint "mind az unió, mind az új tagállamok, mind Magyarország érdekeit egyidejűleg szolgálja a most elfogadott irányelv", a parlament által megszavazott szöveg "kiegyensúlyozott, biztosítja a szolgáltatások európai szabad áramlását, megerősíti az arányosság, a szükségesség és a hátrányos megkülönböztetés tilalmának elveit".

Szent-Iványi István közölte: "Ez a javaslat sem Magyarországnak, sem Európának nem jó, ezért nemmel szavaztam."

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld-exkluzív Törökországból

Tovább olvasom