Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Új influenza: forgalomba hozható a vakcina

Megkapta a forgalomba hozatali engedélyt az új influenza vírusa ellen kifejlesztett magyar vakcina - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
A dokumentum birtokában kedden 650 ezer vakcina kiszállítása elkezdődik, a hét végéig minden háziorvoshoz jutni fog a készítményből - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Hozzátette: ugyanennyi mennyiséget a szezonális influenza elleni oltásból is kiszállítanak. A állapotosoknak, az ápolóknak, a gondozóknak és a krónikus betegeknek azt ajánlják, hogy mindkét oltást kérjék az orvostól.

Ezzel egy időben megkezdik az egyéb egészségügyi dolgozók és az ország működéséért felelős vállalatok dolgozóinak oltását - mondta Falus Ferenc, hozzátéve: októberben folyamatosan oltani fognak.
Zimonyi Ferenc, a gyártó Omninvest kft. ügyvezetője elmondta: a gyerekeken végzett klinikai vizsgálatok még folyamatban vannak, reményeik szerint náluk is hatékony lesz a vakcina, tehát szervezetük megfelelő immunválaszt ad az oltásra.

Hozzátette: száz százalékban hatékony vakcina sehol a világon nincs, de a magyar oltóanyag a nemzetközi irányelvekben meghatározott követelményeknek megfelel. A szóban forgó oltásnál is hasonló mellékhatásokat tapasztaltak, mint a szezonális influenza elleni oltásnál, vagyis néhány embernél az oltás helyén bőrpír, enyhe fájdalom jelentkezett, vagy hőemelkedésük volt.

Az ügyvezető elismerte, terhes nőknél nem végeztek klinikai vizsgálatokat, a nemzetközi szakirodalom szerint azonban az állapotos nőknél az oltás beadása sokkal kisebb kockázattal jár, mintha a vírustól megbetegszenek.

Székely Tamás elmondta: a tervezett mennyiség fele - nagyjából kétmillió adag - az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktáraiban már rendelkezésre áll, hiszen a gyártás, a készletezés és a klinikai vizsgálatok párhuzamosan zajlottak.

A házi orvosoknak az a feladata, hogy számba vegyék, körzetükben kik tartoznak a rizikócsoportba, őket ki kell értesíteniük - mondta Székely Tamás. Erre azért van szükség, hogy első körben valóban csak azok kapják meg az oltást, akik arra egészségileg rászorulnak. Az orvos a lista alapján rendeli a készítményt és oltja be a rizikócsoportokba tartozókat. "Szoros" dokumentálásra és elszámolásra van szükség - közölte.
Az oltóanyag várhatóan másfél hét múlva a patikákban is kapható lesz, és nagyjából 1800 forintba kerül majd.

Székely Tamás kérdés kapcsán elmondta, az állami vezetők és a miniszterek nem tartoznak a kritikus struktúrát üzemeltetők közé. Elmondta azt is, hogy beoltatja magát az új vírus elleni vakcinával.
A tárcavezető megemlítette: a Magyarországon a kétszáz igazolt esethez képest a két haláleset - bár nagyon sajnálatos - elenyésző.

Németh Zsolt, a gyártó cég szóvivője elmondta, terveznek esetleges külföldi értékesítést, de elsődlegesen a magyarországi igényeket szeretnék kielégíteni.

Olvasóink írták

 • 6. 13.István 2009. szeptember 29. 07:44
  „Korábban kérdeztem valamit érdekes módon senki nem válaszolt?
  A z összetétel ?”
 • 5. kiscsaj089 2009. szeptember 29. 04:44
  „G.D

  De létezik sajnos képesek voltak elterjeszteni az emberek közt az üzlet miatt. Én ebben a világban már arra is gondolni merek hogy az üzlet miatt vírusokat "gyártanak". Itt a környéken már sok ember elkapta :(”
 • 4. G.D 2009. szeptember 28. 22:48
  „Senki ne oltassa be magát!! A vírus nem létezik! Ne féljen senki tőle! Csak pénzcsinálás az egész, ne dőljetek be nekik!”
 • 3. kiscsaj089 2009. szeptember 28. 20:25
  „Én elkaptam valami influenzavírust, de belém nem fognak nyomatni semmi szennyt az biztos. Az egész csak üzlet. Ne hagyjátok!!! Kigyógyul az ember magától is, sok ismim már átvészelte. Csak felhajtás az egész.”
 • 2. T. 2009. szeptember 28. 20:22
  „Üzlet....”
 • 1. gipsysucks 2009. szeptember 28. 19:12
  „Gyerünk barmok,oltassátok magatokat.. csináljatok egy kis hasznot a gyógyszergyáraknak.. Csak nehogy betegebbek legyetek....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok: Taktikai okokból titkosak a szakértői vélemények

Az újabb szakértői vélemények elkészültek, de nyomozástaktikai lépésekre hivatkozva nem osztja meg a nyilvánossággal az NNI. Tovább olvasom