Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Új forgalom, az ökodiznájn

Egy európai uniós szakmai grémium megvizsgálja, hogy a főbb energia-felhasználó fogyasztási cikkek - például a hűtőgépek és televíziók - megfelelnek-e az ökodiznájn követelményeinek, és dönt arról, hogy forgalomban maradhatnak-e, vagy pedig a 100 wattos izzók sorsára jutnak - hangzott el a kedden Siófokon keződött három napos Országos Környezetvédelmi Konferencia és Szakkiállítás plenáris ülésén.

Molnár Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium osztályvezetője előadásában kifejtette: az ökodizájn viszonylag új tudomány, olyan környezettudatos tervezést jelent, amelynek során az energia-felhasználó termékek teljes életciklusát megtervezik az energia-felhasználására és a környezetterhelése alapján.

Egyre több új termék forgalomba hozatalánál kell figyelembe venni az ökodizájn követelményeket. Az Európai Unióban egy szakmai grémium foglalkozik azzal, hogy mely termékeket kell megvizsgálni, és milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy ezek forgalomba kerülhessenek, vagy forgalomban maradhassanak - ismertette Molnár Sándor.

Az egyik megfogalmazott követelmény a különböző készülékek készenléti (úgynevezett "standby") állapotára vonatkozik, amelyek energiafelhasználását 2012-2015 között a felére-harmadára kell csökkenteni. Egy-egy készülék készenléti állapotban ugyan csekély, 3-4 wattnyi energiát használ fel, azonban a háztartásokban, intézményeknél sok van belőlük. Így az erre vonatkozó ökodizájn követelmény teljesítése európai viszonylatban a paksi atomerőmű termelésének megfelelő energia megtakarítását eredményezheti - mondta a szakember.

Az idei, 23. Országos Környezetvédelmi Konferencián hat szekció 80 szakmai előadásán kaphatnak aktuális szakmai ismereteket a résztvevők. A témák között szerepelt egyebek között a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló törvény október elejétől életbelépő módosításának hatása, a szakmai programban pedig az ökodizájn fogalmáról és irányelveiről szóló előadás.

Gilyén Elemér, a konferenciát szervező Magyar Mérnöki Kamara környezetvédelmi tagozatának elnöke ismertette, hogy közel 130 kis- és középvállalkozás képviseletében 160, környezetvédelemmel foglalkozó mérnök és szakmérnök vesz részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztette tisztségéből Tiszaderzs polgármesterét

Felfüggesztette tisztségéből Tiszaderzs polgármesterét az ellene folyó eljárás befejezéséig a… Tovább olvasom