Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Új EU-törvény: 5 év járhat a hackereknek

Az Európai Unió igazságügyi miniszterei által elfogadott törvény szerint súlyos esetekben 5 év börtönbüntetést kaphatnak a hackerek, illetve a számítógépes vírusok írói.
A hackerek, illetve a számítógépes vírusok írói súlyos esetekben 5 év börtönbüntetést kaphatnak az Európai Unió igazságügyi miniszterei által elfogadott törvény szerint.
A világ fejlettebb országainak kormányai az utóbbi időben rádöbbentek a számítógépes rendszerek megbénításával okozható veszélyek nagyságára, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás-sorozatot követően pedig a cyberterrorizmus problémáját is egyre komolyabban veszik a szakértők.
Az Európai Unió ezért tisztázni akarja a számítógépes bűncselekményekért kiróható büntetések nagyságát. "Egységes elbírálás alá fog esni számítógépes bűncselekmények egy része" - mondta Antonio Vitorino, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa.
Az új törvény harmonizálni fogja a 15 EU tagország fellépését a számítógépes bűnözőkkel szemben. Ezen a területen ezidáig ugyanis jelentős eltérések voltak az egyes tagországok törvényeiben.
A most elfogadott EU törvény azon esetekben alkalmazható, ha egy hacker illegálisan bejut egy számítógépes hálózatba, vagy szerverre. Szintén az új törvény alapján lehet elítélni azokat, akik számítógépes vírusokat, féregprogramokat, vagy egyéb "kártékony" szoftvereket írnak, illetve terjesztenek el.
Az új törvény szerint ezen bűncselekményekért súlyos esetben legalább kettő, legfeljebb öt év börtönbüntetés szabható ki. A kevésbé súlyos számítógépes bűncselekményekért 1 - 3 év börtönbüntetésre számíthatnak az elkövetők. Ezen utóbbi bűncselekmények többségében jelenleg azonban nem is indul hatósági vizsgálat, mert a vállalatok a tettesek felkutatásának nehézségei miatt inkább nem is jelentik azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyiért dolgoznak?

A legnagyobb szakszervezeti szövetségnél a tisztségviselők azért a tagdíjakból összegyűlt pénzből… Tovább olvasom