Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Új eszközök a lakásmaffia ellen

A lakásmaffia elleni harc eszköztárát bővíti január elsejétől az ingatlan-nyilvántartási törvény módosítása.
A lakásmaffia elleni harc eszköztárát bővíti január elsejétől az ingatlan-nyilvántartási törvény módosítása. A változás értelmében a tulajdoni lapokon, a széljegyekben egyértelműen utalni kell arra, hogy milyen ügy – például adásvétel, esetleg jelzálogbejegyzés – van folyamatban az ingatlannal kapcsolatban. Az okiratokat, amelyek alapján ezek a bejegyzések készülnek, csak azok tekinthetik meg, akik írásban igazolják, érdekeltjei a folyamatban lévő ügynek.

A kormány még augusztusban kiszélesítette azoknak a körét, akik hozzáférnek a földhivatali információs hálózathoz. Ez a rendszer biztosítja a hivatalok számítógépes összekapcsolódását és lehetővé teszi az adatbázisokhoz való hozzáférést külső felhasználók, például bankok, közigazgatási intézmények, önkormányzatok, közjegyzők, ügyvédi irodák számára.

Egy másik módosítás tette lehetővé, hogy ez évtől körözhetővé válnak a személyi azonosítók. Az elveszett vagy ellopott okmányok bekerülnek a rendőrség körözési rendszerébe, megnehezítve, hogy visszaéléseket kövessenek el velük. A kormány több más módosító javaslatot is benyújtott az Országgyűlésnek, amely várhatóan a következő hetekben dönt róluk. Ezek közé tartozik például, hogy az ügyvédek, közjegyzők és bírósági végrehajtók az interneten keresztül betekinthetnek majd a Belügyminisztérium nyilvántartásaiba és ellenőrizhetik ügyfeleik személyazonosságát. A személyes adatokat ugyanakkor továbbra is szigorúan védik a szabályok: a jogászi megkereséskor a hatóság a kamaráknál ellenőrzi a lekérdező felhatalmazását.
A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője, Hécz Miklós alezredes elmondta lapunknak, hogy a módosítás segítség nekik is.

„ A megyében az utóbbi két évben nem volt lakásmaffia jellegű bűncselekmény, azok is inkább korábban kezdődtek. Lezárásukkal a szervezetten elkövetett lakásszerzéses ügyek megszűntek."
– Van ugyan néhány visszaélés lakásvásárláskor, de azokban inkább a szerződő felek akarják kijátszani egymást vagy a nyerészkedést célozzák – tudtuk meg Hécz alezredestől.
Az osztályvezető elmondta, folyamatosan figyelik az ingatlanmozgásokat, s ha lakásmaffiaszerű bűncselekményről információjuk lenne, azonnal fellépnének ellene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lengyelek sem tudják mikor vezethetnék be az eurót

Lengyelországnak az euróövezeti feltételek teljesítésére és a gazdasági konvergenciára kell… Tovább olvasom