Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Új eljárást indíthat Csatáry László ellen a kassai ügyészség

Új feljelentés érkezett a kassai járási ügyészséghez Csatáry László ellen, az illetékes ügyésznek 30 napon belül kell döntést hoznia, hogy eljárást indít-e a beadvány alapján.
Új feljelentés érkezett a kassai járási ügyészséghez Csatáry László ellen, az illetékes ügyésznek 30 napon belül kell döntést hoznia, hogy eljárást indít-e a beadvány alapján - közölte az MTI pozsonyi irodájával Milan Filicko, a kassai járási ügyészség szóvivője csütörtökön.

A Csatáry ellen szerdán benyújtott új beadványban a feljelentő emberiesség elleni bűntett elkövetésével gyanúsítja az egykori állítólagos kassai rendőrparancsnokot.

A feljelentést egy kassai férfi tette, nevét az ügyészség nem hozta nyilvánosságra. A beadvány indoklásában a feljelentő arra hivatkozik, hogy a Csatáry elleni 1948-as ítéletében a kassai népbíróság kizárólag a ma 97 éves vádlott 1944 júniusa és novembere között elkövetett tetteivel foglalkozott, és nem tett említést kassai polgárok 1945 januárjában végrehajtott deportálásáról.

"A beadványban a feljelentő büntetőeljárás megkezdését indítványozza Csatáry Lászlóval szemben, azzal a céllal, hogy az 1945-ben elkövetett tetteiért is vonják őt felelősségre " - tájékoztatta az MTI-t Milan Filicko.

Hozzátette: a beadványt már megkapta az annak kivizsgálásával megbízott ügyész. Arról, hogy a feljelentés alapján eljárást indítanak-e, 30 napon belül születik döntés.

A feljelentést tévő férfi - neve elhallgatását kérve - a Sme című pozsonyi liberális napilapnak nyilatkozva elmondta: az 1948-as ítélet nyilvánvalóvá teszi, hogy a bíróság akkor nem vizsgálta a volt rendőrtiszt felelősségét azoknak a történéseknek a kapcsán, amelyek "az (1944. október 15-i) nyilas hatalomátvételtől kezdve Kassa (1945. január 19-i) szovjet felszabadításáig zajlottak".

A Sme a korabeli népbíróságokon elhangzott tanúvallomásokra hivatkozva azt írta, hogy 1944 novembere és 1945 januárja között Kassán több mint 500 embert gyilkoltak meg a nyilas hatalom képviselői.

A lapnak nyilatkozó feljelentő szerint Csatáryt "mint a nyilaskeresztes párt rendkívül aktív tagját" ezekért a tettekért is felelősségre kellene vonni. Közben csütörtökön a kassai járási bíróság megerősítette: már megkapták az igazságügyi tárcától azt - a szaktárca által a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetétől (ÚPN) kikért - perdokumentációt amely a Csatáry ellen 1948-ban hozott népbírósági ítéletet is tartalmazza.

Az iratok és Csatáry ügye kapcsán Tomás Borec szlovák igazságügy-miniszter hétfőn úgy nyilatkozott: szeretné elérni Csatáry kiadatását Szlovákiának.

Az ehhez szükséges nemzetközi elfogatóparancs kiadásáról az illetékes kassai járási bíróság dönthet a népbíróság 1948-as halálos ítélete alapján. Ezzel összefüggésben a szlovák tárcavezető azt mondta: minden segítséget megadnak a bíróságnak, de döntésébe nem szólhatnak bele.

Olvasóink írták

 • 11. load 2012. augusztus 03. 21:44
  „8. blaze
  "Oda- vissza. Csak ha olyan okos vagy, akkor tudhatnád, hogy a "hideg napokért" elítéltek a felelősőket, az újvidéki mészárlásért pedig senkit."
  Sajnos ebben az esetben mi voltunk az "oda". 1942 januárjában. Az áldozatok száma 3808, többségében szerb nemzetiségű.
  Ezek után jött az 1944-45-ös délvidéki népirtás. A bevonuló jugoszláv partizánok katonai közigazgatást vezettek be, és etnikai alapú, per nélküli kollektív büntető eljárásokat kezdtek. Az áldozatok száma több tízezer volt, legtöbbjük teljesen ártatlan. A kollektív bűnösség alapján gyilkolták meg őket.
  A felelősségrevonások és eltussolások a mindkét országban hatalomba lépő kommunista rezsim ideológia vezérelte érdekei szerint alakult. Senki nem mérlegelte az áldozatok számát, az élve eltemetetteket és a falhoz vágott csecsemőket.
  Kár, hogy mindezt úgy hívják: megtorlás.
  Mi voltunk az "oda".”
 • 10. gjozsi88 2012. augusztus 03. 12:39
  „Antifricc!
  Fröcsögsz össze-vissza és közben saját ellentmondásaid zavarában élsz!
  Ha a jogerős ítélet megszünt Csehszlovákia megszünésével....akkor a Benes dekrétumok is eltüntek!
  Ha léteznek Benes dekrétumok, akkor a Csatáry ítélete is érvényben van!

  ISMÉTLEM: Csatáry ellen vizsgálat folyik....azaz felelnie kell a tetteiért!
  Az ártatlanságát nem kell bizonyítania......az elkövetett tetteiről a benyujtott bizonyítékok alapján döntenek ,nem a feljelentő, nem az ügyész....hanem a bíróság!

  ""jogerős bírósági végzés van"
  Mi alapján? Ha én azt mondom te gyilkos vagy, lecsuknak? Mert itt ez a helyzet. "

  Először te nem mondhatod, hogy bünös vagyok következményekkel! Te csak feljelentést tehetsz, ezt tette a Zurnoff!
  Ezt a feljelentést az ügység megvizsgálja a benyujtott bizonyítékokat elemzi és dönt arról, hogy befogadja a feljelentést vagy elutasítja....az utóbbit indokolni kell!
  Majd ezután következik a bírósági szakasz és befejezésként az ítélet!

  Nem csukták le az öreget......tekintettel a korábbi szökésére, hamis adat megadása kanadában....fennt áll a szökés ,elrejtőzés veszélye és házi örizetbe helyezték a vizsgálat lezárásáig, ahogy mindenkit, akivel szemben eljárás van és az intézkedés törvényi feltétele fenntáll!

  "jogerős bírósági végzés van"
  Mi alapján?"
  Az alapján, hogy Csatáry azt a csehszlovákiai bírósági döntést, amit 1945-ben hoztak a mai napig nem helyeztetett hatályon kivül....igy az érvényben van!”
 • 9. AntiFricc 2012. augusztus 02. 23:28
  „6
  Azt áruld már el, a Benes dekrétumok hogy férnek bele az európai qrva nagy demokráciába? Ja vagy nekik lehet?

  Amúgy mondjuk akkor a náci Németország törvényeit ma miért nem alkalmazzák? Elárulom: az elavult diktatúrák kora lejárt. A kommunista csehszlovákiáé. Még jó, hogy szerencsétlen bácsira halált nem kérnek ezek a bűnözők!

  "jogerős bírósági végzés van"
  Mi alapján? Ha én azt mondom te gyilkos vagy, lecsuknak? Mert itt ez a helyzet. Pár nyomorult idegbeteg hazudozik már megint. Nem csodálkozom, ´45 óta ez megy...”
 • 8. blaze 2012. augusztus 02. 22:32
  „7. load 2012.08.02. 21:55

  Oda- vissza. Csak ha olyan okos vagy, akkor tudhatnád, hogy a "hideg napokért" elítéltek a felelősőket, az újvidéki mészárlásért pedig senkit. Másrészt a szerbek brutalitása szintén aránytalan volt! Mivel a szerbek megúszták elszámoltatás nélkül a tetteiket, a délszláv háborúban is újra képesek voltak hasonló szörnyűségekre...”
 • 7. load 2012. augusztus 02. 21:55
  „3. blaze
  Jó a példád!
  A benesi dekrétumok pontosan azokra az esetekre hivatkoztak joggal, (sok minden másra nem) amelyeket Csatáry művelt.
  A délvidéki mészárlás meg oda-vissza volt.
  Nézz utána!
  http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajvid%C3%A9ki_v%C3%A9rengz%C3%A9s_(1942)”
 • 6. gjozsi88 2012. augusztus 02. 19:56
  „Antifricc!

  "Amúgy Csehszlovákia már 20 éve nincs..."

  Akkor a Benes dekrétumok sincsenek???
  A logikád szerint megszüntek a csehszlovákiával együtt!

  Szóval van itt mit tisztába tennetek!
  Egyébként jogerős bírósági végzés van, melyet senki nem helyezett hatályon kívül!
  Ja....és amikor Csehszlovákia ketté szakadt egyetlen egy börtön nem ürült ki....azaz a jogfolytonosság következtében a csehszlovákiai bírósági határozatok érvényben maradtak!”
 • 5. AntiFricc 2012. augusztus 02. 19:14
  „4
  Miről beszélsz már megint jocika? Mi lett bizonyítva? Semmi, pár idióta dilinyós fogolyszökevény böfögött pár szót. Na ezek nem tények.

  Amúgy Csehszlovákia már 20 éve nincs...”
 • 4. gjozsi88 2012. augusztus 02. 18:27
  „blaze
  3
  Ha írónikus szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy Csatáry 1945 elötti tettei elszámoltatása elöbb van.....!
  Majd szépen sorba!
  De ez nem mossa fehérre a Csatáry szennyesét!
  Miért terelsz????

  "Benes dekrétumokról hallottál már valamit barátom? A mai napig érvényben van és senkit nem vontak felelősségre az akkor elkövetett bűnökkel kapcsolatban. "

  Tégy feljelentést....!”
 • 3. blaze 2012. augusztus 02. 18:07
  „2. load 2012.08.02. 17:38
  Látom téged se zavar, hogy mi is történt Csehszlovákiában 1945 után!
  Benes dekrétumokról hallottál már valamit barátom? A mai napig érvényben van és senkit nem vontak felelősségre az akkor elkövetett bűnökkel kapcsolatban. Ugyanez igaz a délvidéki mészárlásra, na és hát a románok se voltak angyalok...”
 • 2. load 2012. augusztus 02. 17:38
  „1. blaze
  Az ne is zavarjon, hogy kettőezertizenkettőt írunk és Szlovákia 2004 óta az Európai Unió tagja!”
 • 1. blaze 2012. augusztus 02. 16:46
  „Ezeknek kiadni?

  "Népbírósági eljárások

  A kassai kormányprogram meghirdetését (1945. április 5.) követően az év végéig a népbíróságok mintegy 75 000 szlovákiai magyart - elsősorban értelmiségieket - ítéltek el háborús bűnösként és utasítottak ki az országból.

  Sorozatosan perbe fogták a háború előtti magyar közélet jeles alakjait, akiket a köztársaság szétverésével vádoltak meg. A gyakran tömegessé váló perek közül méreteiben a kassai magyar per volt legnagyobb, amelyben közel 600 magyart nyilvánítottak háborús bűnössé.

  Szintén perek sorát rendezték a magyarok jogvédelmét felvállaló és ellenállását megszervező csoportok tagjai ellen. Gróf Esterházy Jánost, a két háború közti csehszlovákiai magyar politika vezéralakját, aki a háború alatt zsidókat mentett, és mindvégig ellenállt a náciknak, 1945-ben kiadták a Szovjetuniónak, és 1949-ig ott volt kényszermunkán. Hazatérve a rá Pozsonyban kirótt halálbüntetést életfogytiglani fegyházra módosították. A megtört politikus 1957-ben halt meg egy morvaországi börtönben."”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz elutasítja a bűnözők rasszokba sorolását

A Fidesz-frakció elfogadhatatlannak tartja Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő faji megkülönböztetésre irányuló törvényjavaslatát. Tovább olvasom