Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Új eljárással semmisítenék meg a kullancsok 90 százalékát

Egy újfajta eljárással, a kizárólag kullancsokban tenyésző mikroszkopikus gombával a kártékony vérszívók kilencven százaléka megsemmisíthető lenne. A módszert a Lyme Borreliosis Alapítvány, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézetének munkatársai dolgozták ki.
Az eddigi eredmények alapján a beteg kullancsokból izolált gombafaj a kullancsok kilencven százalékát betegíti meg: a világon ebben a formában még sehol sem alkalmazott eljárás már közel áll a szabadalmaztatáshoz, és alkalmazható lenne például a kiskertekben is, hiszen a szer vegyileg nem terheli a természetet.

A kórokozók kizárólag a kullancsokat betegítik meg, és nem jelentenek veszélyt sem az emberre, sem pedig a többi állatfajra; a folyadék formájában alkalmazott szer hatása elvileg még a kezelés után egy évvel is érezhető. "Szabadalmunk lehetővé fogja tenni a különböző területek előzetes megvizsgálását, és amennyiben a jelenlegi kórokozó mégsem bizonyulna elég hatékonynak a kullancsokkal szemben, akkor egy új, ezen a területen hatékonyabb fajtát fogunk izolálni" - mondta Bózsik Béla Pál, a Lyme Borreliosis Alapítvány orvos-titkára.

A kullancsok szempontjából gyakorlatilag az egész ország fertőzöttnek tekinthető; a kullancsok által terjesztett Lyme-kór (Lyme borreliosis) a magyar népesség 10 százalékát, nagyjából százezer embert érint. A betegség tünetei rendkívül változatosak: fáradékonyság, a mozgás lelassulása, ízületi- és izomfájdalmak, idegrendszeri panaszok, fejfájás, ingerültség, memóriazavarok, nyirokcsomó-duzzanat.

"Az embereknek általában csak tavasszal jutnak eszébe a kullancsok, holott ez egész éves program, tekintettel arra, hogy két hónapnál is tovább tart a szervezetünknek, míg az, bizonyos gátló tényezők miatt, választ ad a fertőzésre. A betegség a már említett, sokszor rejtélyes tünetek mögé bújik, amelyek közül csak a csípés körül kialakuló kokárdaszerű vörös folt jellemző kizárólag a Lyme-kórra. Ez a betegek 40-50 százalékánál jelentkezik" - tette hozzá az orvos.

Bózsik szerint mindenképpen meg kellene változtatni azokat a rendeleteket, amelyek szerint most nem kötelező a közösségi helyeket - például táborhelyek, kirándulóhelyek - előzetesen mentesíteni a kullancsoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegy év után ismét bajnok a Pick Szeged!

Tizenegy év után ismét bajnok a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata, miután a Budapest Bank Liga… Tovább olvasom