Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Új élet, politikával – és anélkül

Magyarországon nem lehet eltűnni. A mobiltelefon és az internet világában azok is néhány óra alatt előkeríthetők, akik jó ideje nincsenek szem előtt, mert abbahagyták a politikát, vagy kiléptek egy tévésorozatból.
Magyarországon nem lehet eltűnni. A mobiltelefon és az internet világában azok is néhány óra alatt előkeríthetők, akik jó ideje nincsenek szem előtt, mert abbahagyták a politikát, vagy kiléptek egy tévésorozatból. A Szegeden diplomázott televíziós újságíró, majd fővárosi kisgazdaelnök Liebmann Katalint tavaszi szüneti pihenés idején találtuk meg. A Barátok közt korábbi szereplőjét, a szegedi Halász Gábor színészt munka közben, a Zala megyei Kiskutason. Mindketten tanulnak: Katalin polgármesteri referensként jogot Pécsett, Gábor pedig polgármesterként azt, hogyan kell uniós pályázatot írni.

– Íme, a bizonyíték: aki meg akar keresni, megtalál – mondta Liebmann Katalin, amikor felvette a telefont. A számot egy ismerős ismerősének az ismerősétől kaptuk, azzal az üzenettel, nem biztos, hogy még jó.

Honnan hová

Liebmann Katalin a szegedi egyetemen szerzett magyar–történelem szakos tanári diplomát, dolgozott a Magyar Rádió körzeti stúdiójában és a körzeti tévénél, aztán Budapestre költözött, és a Magyar Televízió Híradójának volt szerkesztő műsorvezetője.

Tudják róla, hogy szakmabeli, Várkonyi Balázs vette feleségül. Sokan mégis inkább az egyik legszebb magyar politikusként emlékeznek rá: '87-ben lépett be az MDF-be, és 1998-ban e párt színeiben indult a választásokon. A következő évben már a Független Kisgazdapárt tagja volt, majd pedig fővárosi elnökké választották. A reformer kisgazdákkal együtt 2001-ben alapította meg a Reform Kisgazdapártot, amelynek elnöke lett, ám nem tudtak komoly eredményt elérni: ő 2002-ben a Komárom-Esztergom megyei 3. választókerületben indult, de nem sikerült bejutnia a parlamentbe. Az internet keresőjébe írva a nevét, a legfrissebb találat is egy évvel ezelőtti, ez az Echo Tv egyik műsoráról szóló írott összeállítás.

– Az Echo Tv-nél van egy műsorom, amely most szünetel – adott magyarázatot Katalin, akinek az életében más változások is voltak. –
Időközben elváltam a férjemtől, és egyedül nevelem a gyermekeimet, Soma tizenkettő, Örzse tízéves.

Emlékezetes élmény

Bár most nem műveli, csak szemléli a politikát, véleménye azért van az elmúlt hónapokról. Szerinte a radikalizálódás, amely a megszólalások hangnemében érezhető, régóta várható volt. Szükségszerűen jutott el a közélet az október 23-i tüntetésig, mert egy ideje a politikai elit eltávolodott a társadalomtól, nem megfelelően reagál a felmerülő gondokra. – Azok a pártok, amelyek a parlamentbe jutottak, meg tudják őrizni előnyüket, a szereplők nem változnak – szólal meg benne a kispártalapító.

– Október 23-án mi szerettünk volna eljutni az Astoriáig, de ez nem sikerült, a gyerekek is érezték a könnygáz szagát, emlékezetes élmény volt – mondja Katalin. – Érdekes, hogy ezt aztán meg is beszélték az iskolában. A fiam osztálytársai a nevezetes Gyurcsány-beszéd trágár mondatát csengőhangnak állították be a mobiljukra, és játszottak tüntetést: voltak pajzsos rendőrök és demonstrálók, összecsaptak, volt tömegverekedés is – a fiam tüntető volt.

Katalin most referensként dolgozik egy kerületi önkormányzatnál, Óbudán. Nemrég tanult közigazgatást, most pedig jogot hallgat a pécsi egyetemen. Készül az államvizsgára. Ezt így nem mondta ki, de nyilvánvaló volt: új életet kezdett a politika után.

Kiskutasi sikerek

Az új élet a Szegedről elszármazott színész, Halász Gábor számára tavaly ősz óta tart. A harmincöt éves fiatalembert korábban nap mint nap láthatta az ország a Barátok közt című sorozatban. Később kilépett, és lapunk hírül adta, hogy Gábor személyében új polgármestert választott a Zala megyei Kiskutas. A fiatal színész mindössze két éve lakik Kiskutason.

– Az első negyedévben sikerült megvalósítani azt a programot, amit eredetileg hosszabb időre tűztem ki magamnak – mondta lapunknak Halász Gábor. A megszerzett mobilszámon késő este hívtuk, arra gondolva, hátha épp nézi a Barátok köztöt. Nem nézte: épp a község faluházából lépett ki, amikor felvette a telefonját. – Egymás után négy sikeres pályázatunk is volt. Sikerült felújítani a faluházat is, amire már tizenhat éve vártak a helybeliek.

Gábor lelkesen mesélte, hogy a miseborfesztivál milyen jól sikerült, és már megszokta, hogy akkor is őt hívják fel a falubeliek, ha például kiégett egy égő valahol közterületen, vagy ha rázós a szőlőhegyre vezető földút. Ilyenkor bizony intézkedni kell.

A polgármester programot is szervez. Május elsején 1982-es fesztivált rendeznek. Az akkor született dalokat hallgatják, akkori tárgyakat hoznak, lesz korhű ruhában felvonulás is, aztán a nap végén minden régi holmit összegyűjtenek, és végleg eltemetik a kommunizmust.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatott haláleset hírzárlattal

Továbbra is teljes a hírzárlat Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő halálával… Tovább olvasom