Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Új elemek az elsősegélynyújtó vizsgán

Módosulnak október 1-től a közúti elsősegélynyújtó vizsga egyes tartalmi elemei - jelentette be sajtótájékoztatón Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
A módosítást az Európai Uniós (EU) ajánlások szerinti szakmai irányelvek változásai, a laikus elsősegélynyújtás fejlesztése, a hirtelen szívhalál megelőzéséhez szükséges ismeretek, gyakorlatok kialakítása, valamint az újraélesztés széleskörű társadalmi megjelenésének igénye tette szükségessé. A változást régóta tervezik, hogy megfeleljenek a nemzetközi elvárásoknak - mondta el Mártai István, az Országos Mentőszolgálat régióigazgatója, az Elsősegélynyújtó Szakmai Bizottság tagja.

Hozzátette: legutóbb 2005-ben módosították az elsősegélynyújtás vizsgarendjét. Az orvosi-szakmai elvárások szerint az életben tartáshoz nem elég pusztán lélegeztetni a beteget, komplex újraélesztésre van szükség. A segítőnek fel kell ismernie, milyen segítségre szorul a sérült. A félautomata defibrillátor önmagában nem elegendő, olyan személy képes hatékonyan használni, aki készség szinten elsajátította és alkalmazni tudja az újraélesztés technikáját.

A cél, hogy a társadalom minél szélesebb rétege ismerje meg ezeket a tudnivalókat - hangsúlyozta. A vizsgában beálló változás azt jelenti, hogy a vizsga első feladataként az újraélesztési fantomon minden vizsgázónak önállóan be kell mutatnia a hatásos mellkas-kompressziót, azaz szívmasszázst és lélegeztetést. Ennek ismerete és az eredményes vizsgához szükséges kellő elsajátítása megfelelő oktatóeszközt, valamint gyakorlati képzést és előzetes gyakorlást igényel. A legmotiváltabb réteget, a diákokat szeretnék megcélozni, hogy általános ismeretei anyagként kerüljön be a tananyagba az elsősegélynyújtás.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke a szervezet nyári elsősegélynyújtó tevékenységéről elmondta: a Velencei-tónál 4 strandon voltak jelen a munkatársak, 330 esetben segítséget tudtak nyújtani. A Balatonnál idén 26 strandon álltak készenlétben, több mint 400 fiatal orvostanhallgató dolgozott júliusban és augusztusban, 13 strandon félautomata defibrillátor is a rendelkezésükre állt.

Ha sok a baleset egy üdülőhelyen, akkor oda nem szívesen mennek a vendégek, ezért a Magyarország legbiztonságosabb tava programban egyebek mellett korszerű mentőcsónakokat vásároltak 43 Balaton parti településnek - közölte a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. Suchman Tamás hozzátette: a céljaik közé tartozik, hogy minden egyes fizető és szabad strandon jelen legyenek az életmentő csapatok, s hogy minden településen legyen lélegeztető készülék és defibrillátor, valamint a képzéshez is hozzájárulnak.

Olvasóink írták

  • 3. zotya975 2009. szeptember 16. 05:46
    „Ez így van, de aki soha nem csinálta nem meri annyira lenyomni a bordakosarat, hogy hatásos legyen a szívmasszás. Én is kérdeztem a mentőorvost mi értelme a lélegeztetésnek, ha nincs ami elszálítsa az agyhoz az oxigéndús vért, de azt mondta a seminél több, laikus meg feleslegesen próbálkozik szívmasszással, csak az értékes másodperceket vesztegeti. Inkább foglalkozzunk azzal, akinek több eséllye van az életbenmaradásra, és várjuk a mentőket.”
  • 2. egysoproni_ 2009. szeptember 16. 00:08
    „Járműből is csak akkor szabad menteni ha kevesebb mint 50%-a ég illetve ha kevesebb mint 10 perce van beszorulva a sérült! Csak lélegezetetéssel szerintem nemsokra megy az ember ha nincs keringés. Egy jól végzett szívmasszázzsal kb. 40/akármennyi vérnyomás mérhető a reanimáció alatt! Bordatörés? Az egy újraélesztés velejárója és szerintem mindenki aki végzett már szívmasszázst nem 1 és nem 2 bordát is tört már el. De vajh, mi a fontosabb? Az, hogy eltöröm 3 bordáját a páciensnek avagy esélyt sem adok neki arra, hogy visszahozzam az életbe?! A mellkas aránylag rugalmas és 5-8 cm-t kell lenyomni egy szívmasszázs alkalmával. Sajnos iylenkor törnek a porcos csontok. Inkább legyen egy PTX mint egy koporsó...”
  • 1. zotya975 2009. szeptember 15. 19:56
    „A jogosítvány megszerzéséhez szükséges elsősegélynyújtó tanfolyamon meg sem mutatták a szívmasszást. A mentőorvos elmondta, hogy nagyon sok gyakorlással lehet elsajátítani, és még tapasztalt szakembernél is gyakori a járulékos sérülés pölö bordatörés. Laikusnál szinte zéró esély van a sikeres élesztésre, ezért maradjunk csak a lélegeztetésnél, ha segíteni szeretnénk. Halkan megsúgta, ha belesethez érünk, bár ezt tanultuk, de ne vegyük ki a sérültet a kocsiból, hacsak nem gyulladt ki, mert gyakori a nyakcsigolyatörés, és mozgatással csak rontunk az esélyeken. Hívjunk mentőt, és várjuk meg. A kezdeményezés dícséretes, csak egy bökkenő van, nincs pénz rá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két busz ütközött össze Szombathelyen

Huszonnégyen sérültek meg amikor két autóbusz ütközött egymással kedd délután Szombathelyen. Tovább olvasom