Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Új Eldorádó

A romániai Verespatakon Európa legnagyobb aranybányáját készül megnyitni egy multinacionális cég. A házak felvásárlása, a környék ledózerolása a kormányengedély hiánya ellenére is megkezdődött. Az emberek többsége viszont maradni akar...
rendező: Kocsis Tibor
operatőr: Kocsis Tibor
zene: Melis László, Chris Field, Fanfarle Ciocarlia
narrátor: Végvári Tamás
producer: Kocsis Tibor

ének: Sebestyén Márta

A film sztorija

A romániai Verespatakon egy kanadai cég Európa legnagyobb aranykészletét készül feltárni. A Rosia Montana Gold Corporation a szomszédos falu helyén százszor nagyobb ülepítő medencét tervez építeni az arany kinyeréséhez használt cianidos szennyvizek tárolására, mint amilyen a Tisza katasztrófáját okozta 2000-ben.

A falvakat környező hegyeket naponta 20 tonna dinamittal 15 év alatt eltüntetnék. Négy falu lakosságának, több ezer embernek kellene elhagynia otthonát, földjét, templomait, temetőit, múltját. A világon egyedülálló római kori tárnarendszer és régészeti leletek is elpusztulnának. A házak felvásárlása és lerombolása már megkezdődött... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Vörös Adél

"Jóérzésű ember felsikolt az esztelen rombolás, a szűklátókörű, csakis az
anyagi hasznot leső gátlástalan terjeszkedés láttán, Kocsis, legalábbis képekben, dicséretes módon higgadt marad. Vaskosan zöld erdőséggel borított hegyoldalakat látunk, a völgyekben mesebeli szépségű falvakkal, de azok csak sejlenek a hajnali ködben, néhány templom tornya nyújtózkodik csak a köd fölé. Aztán exkavátorok, lánctalpasok csikorgása, munkában megfáradt, a világban megcsalatkozott emberek reményt kereső pillantása. Néhány számítógépes animáción láthatjuk az eljövendő verespataki szép, új világ korántsem megnyugtató képét.

A dokumentumműfaj objektivitása megköveteli, szólítassék meg mindkét oldal is, ám Kocsis mikrofonja erősen a helyiek felé hajlik, több a bányatársaság-ellenes nyilatkozat, megszólalnak ugyan a bányatársaság emberei is, és az általuk felajánlott pénzt elfogadó, immár ex-verespatakiak is, őket saját szavaik teszik nevetségessé."
A teljes cikk

mozinet.hu - Scottie

"Dicséret elsősorban azért illeti meg, mert ezt felismerte, és a háttérben tudott maradni: szubjektív véleményt csupán egyetlen eszközzel, a montázsokkal fejez ki. Nagyon beszédes, ahogy a kétségbeesett, egyre lehetetlenebb helyzetbe kerülő lakók után bevágja a vállalat romániai szóvivőjének egészen blőd, „mindenkinek jót akarunk" sablonmonológját. Külön dicsérni kell a film felépítését. A rendező az alapvetően kronológikus mesélésből többször elkalandozik egy-egy sarkaltos pont alaposabb körüljárásáért, és ezekkel a mellékszálakkal észrevétlenül a lakók mindennapjait, múltját is bemutatja."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg szerkesztőségünknek!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg szerkesztőségünknek!… Tovább olvasom