Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Új Duna Régió a Magyar EU elnökség alatt

Magyarország 2011 első felére eső EU elnökségének egyik legfontosabb kihívását tűzte napirendre az a konferencia, amelyet a mai napon, az Europrosperitas 2010 Alapítvány szervezésében, és a Fővárosi önkormányzat védnöksége alatt tartottak Budapesten.


Köztudott, hogy az EU hazánk elnöksége alatt óhajtja útjára indítani az új Duna Régiót, mely 6 uniós tagállamot (Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária) és további 4 országot (Horvátország, Szerbia, Ukrajna, Moldova) érint.

Az Unió Duna-stratégiájának mindent felülmúló célja a régióban élő 150 millió ember életminőségének javítása. A konferencia résztvevői arra keresték a válaszokat, hogy hogyan, milyen eszközökkel lehet a tudásalapú regionális együttműködést megvalósítani az új régióban, hogyan lehetne új lendületet biztosítani az emberi tőke fejlesztéséhez, illetve piacgazdasági kihívásokhoz való alkalmazkodáshoz.

Az Európai Tanács 2009. június 18-19-i brüsszeli ülésén döntött az EU Duna Régió Stratégia kidolgozásáról. Ekkor kérte fel az Európa Bizottságot, hogy 2010 vége előtt terjessze be e cél megvalósítását szolgáló javaslatait. Az EU által eddig megfogalmazott alappillérek közül kettőt tartanak megkerülhetetlennek.

Egyrészt kiemelt szerepet kell kapnia a határokon átnyúló és szektorokon átívelő együttműködéseknek, másrészt a határokon átnyúló együttműködés és közös identitás, illetve a fenntartható fejlődés kialakításában vezető szerepet kell játszania a tudáscserének, a kutatásnak, a korszerű oktatásnak.

A konferenciát, melyet a fővárosi önkormányzat dísztermében tartottak, Tarlós István főpolgármester nyitotta meg és az alábbi vendégek színvonalas előadásai segítettek az érdeklődőknek abban, hogy egy átfogó képet kapjanak hazánk és az EU Duna stratégiájáról.

Dr. Göllner András, az Europrosperitas 2010 Alapítvány alapítója, köszöntőjében kiemelte, hogy `Magyarország – földrajzi elhelyezkedéséből, de egyben gazdasági, kulturális helyzetéből és fejlettségi szintjéből is adódóan – egyfajta "tudáspumpa", "tudásduzzasztó" szerepet játszhat az Európai Duna Stratégiában érintett "felvízi" és "alvízi" Duna-menti országok, gazdaságok között.

Hazánk érdekei találkoznak mind a dunai régió fejlettebb, nyugati felén, mind a kevésbé fejlett, keleti- délkeleti felén található országok, régiók, urbánus és rurális közösségek, nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások érdekeivel. Úgy véljük, hogy a magyar törekvés egyben összeurópai érdek is´.

Barsiné Pataky Etelka Magyarország Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztosa az Európai Unió Duna makró-régiós stratégiáját ismertette, míg Európa jövője és a Duna menti államok közötti lehetőségekről Dr. Miszlivetz Ferenc a Társadalomtudományok és Európa- tanulmányok intézetigazgatója beszélt.

A technológiai tudástranszfer szerepének fontosságáról a Siemens Magyarország elnök-vezérigazgatója Dale A. Martin beszélt, a Duna menti régiók kontextusában.

A Siemens vezetői szerint a társadalom létét, fejlődését alapvető trendek – megatrendek – alakítják: a klímaváltozás, az urbanizáció és a demográfiai változás folyamatai és következményei széleskörűen meghatározzák a társadalom fenntarthatóságát, mind az egyén mind a gazdasági szereplők számára - országhatárok nélkül.

A Siemens emiatt találta fontosnak azt, hogy ne csak szellemi tőkével, de anyagi támogatással is elősegítse ennek a mai konferenciának a létrejöttét.

Nyikos Györgyi a Nemzeti fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az innováció és a térségi versenyképesség szerepéről számolt be illetve arról, hogy ezek milyen szerepet töltenek be a területfejlesztési politikában.

Somkutiné Bitskey Kata, a Duna Programiroda irodavezetője a helyi értékeken alapuló stratégiai tervezés fontosságáról beszélt. Dr. Szegvári Péter a Duna Partnerhálózat megbízott képviselője a Duna Partnerhálózat kiépítéséről tájékoztatta a közönséget és a hálózat szerepét mutatta be az Európai Unió Duna Stratégiájának kialakításában.

A konferenciát követően egy kerekasztal beszélgetés formájában egyeztettek az előadók a fent említett témában.

A beszélgetést Hankiss Elemér Széchenyi díjas szociológus moderálta és jelen volt még Somkutiné Bitskey Kata irodavezető a Duna Programirodától, Dr. Palánkai Tibor Jean Monnet-díjas közgazdász a Budapesti Corvinus Egyetemről, Suhajda Attila az IBM Magyarország kormányzati programigazgatója, Básthy Béla Kőszeg Város Önkormányzatának Alpolgármestere.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. december 16. 13:42
    „"Europrosperitas " ez úgy hangzik mint, ha Euróértprostituáltak" szervezése. Ez utóbbi könnyen menne, hisz beleférne az egymillió munkahely teremtésbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ország harmadik leghosszabb barlangját tárták fel

Tizenegy kilométeres hosszával és 203 méteres mélységével az ország harmadik leghosszabb barlangját… Tovább olvasom