Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Új cégtörvény

Egy csokorra való rendeletet tett közzé az igazságügy-miniszter a cégbejegyzésel kapcsolatosan. A Magyar közlönyben megjelent és július 1-jétől alkalmazandó jogszabályok tartalmazzák a cégbejegyzési nyomtatványokat, az illetékeket, díjakat, és az elektronikus cégbejegyzés részleteit is.
Az ez év elején elfogadott új cégtörvény jelentős része július elsején lép hatályba. A törvényben nem szereplő részletes szabályok megalkotására az igazságügy-miniszter kapott felhatalmazást a parlamenttől.
Az első IM-rendelet vegyes problémákat szabályoz. így például a papíron beadott cégbejegyzési és változás-bejegyzési kérelmek egy példányát nem szabad összekapcsolni, mert azokat szkenneléssel elektronizálják.

Ha többen kérik ugyanazon a néven bejegyeztetni cégüket, akkor azé a névhasználat joga, aki előbb nyújtotta be a kérelmet. Az új törvény lehetővé teszi a névfoglalást. Ez azt jelenti, hogy a cég bejegyzése előtt kérni lehet azt, hogy a cégbíróság vizsgálja meg: a választott cégnév alkalmazható-e. A bíróság 3 napon belül válaszol a kérdésre, de ez 5000 forintba kerül.

Egy másik rendelet a Cégközlönyben megjelenő közlemények közzétételéről és az azokért fizetendő költségtérítésről szól. A papíron beadott cégadatok közzétételének költsége változatlan marad, viszont a meghonosítandó elektronikusan beadott kérelmek közzététele után jóval kevesebbet kell majd fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mit tenni nyárfapihe ellen?

Tovább olvasom