Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Új alkotmány - Hat pontban foglalta össze javaslatait az államfő

A kereszténységre való utalást, a magyar nyelv ápolását, a családok és a gyermekek védelmét, az élethosszig tartó tanulás és a sportoláshoz való jog támogatását, valamint a Szent Korona szerepeltetését is tartalmazza Schmitt Pál államfő javaslata a készülő új alkotmányhoz.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerdán juttatta el az MTI-hez az államfő hat pontban megfogalmazott javaslatait, amelyeket az alkotmány-előkészítő eseti bizottságnak is megküldtek.

Mint írták, Schmitt Pál a javaslatai megfogalmazása előtt széles körben folytatott háttérbeszélgetéseket hazai és külföldi szakértőkkel, egyházi vezetőkkel, történészekkel, olimpikonokkal, testnevelőkkel, sport-tudományi szakemberekkel, nyelvészekkel és a nagycsaládos szervezetek képviselőivel.

Kiss Norbert, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője szerdán a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában is megerősítette: széles körű tárgyalások előzték meg a javaslat megszületését.

Az államfő az alaptörvény előbeszédében a kereszténységre történő utalást leginkább a lengyelhez hasonló gondolat beépítésével tartaná megfontolandónak: "a Köztársaság valamennyi állampolgára, mindazok, akik hisznek Istenben, mint az igazság, jóság és szépség forrásában, mindazokkal, akik nem osztoznak ebben a hitben, de tiszteletben tartanak más forrásokból származó egyetemes értékeket...".

Schmitt Pál szerint a magyar köznyelv nemzeti összetartozásunk elsődleges kifejezőeszköze. Mint olvasható, az államfő azt javasolja a bizottságnak: fontolják meg annak rögzítését a készülő alaptörvényben, hogy a magyar köznyelv és a tájnyelvi változatok óvása, ápolása, fejlesztése alapvető és elsődleges nemzeti érdek.

A javaslatban a köztársasági elnök ír arról is, hogy a családot mint egységet, a gyermeket mint egyént kell kiemelt védelemben részesíteni. A család elidegeníthetetlen és sérthetetlen jogokkal rendelkező intézmény, mely a társadalom természetes, elsődleges és alapvető közössége - teszi hozzá.

Az államfő mindezért azt javasolja, hogy az alkotmányban szerepeljen: a gyermekek gondozása és nevelése a szülők természetes joga és elsőrendű kötelezettsége, valamint az állam szerepe, hogy az anya és apa családalkotó tevékenysége fölött őrködjék, nem sértve ezzel a gyermeknevelés elveinek szabad megválasztásához fűződő, és a gyermek alapvető érdekeivel összhangban gyakorolt jogokat.

"Különösen védendők az édesanyák és a nagycsaládosok, akiket önként vállalt többletterheik miatt megkülönböztetett erkölcsi és anyagi támogatásban kell részesíteni" - olvasható.

Schmitt Pál azt is rögzítené az alkotmányban, hogy a Magyar Köztársaság minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja állampolgárai élethosszig tartó tanulását.

Emellett azt is javasolja, az alkotmány tegye egyértelművé: az állam "minden tőle telhető módon támogatja, elősegíti a sportoláshoz való jog érvényesülését".

A köztársasági elnök javaslatában megfogalmazza: a magyarok jelentős részének lelkében nagy ragaszkodás és szeretet alakult ki a Szent Korona iránt, mely nemzeti összetartozásunk jelképe. Mindezért azt javasolja, hogy az alkotmány előbeszédében az szerepeljen: "a Szent Korona független európai államiságunk történelmileg megszentelt jelképe".

Az origo hírportál írt először arról, hogy az internetről eltávolították Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalának a készülő új alkotmányhoz írt javaslatait, amelyek "fogalmi félreértést és számos helyesírási hibát is tartalmaztak".

Kiss Norbert, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője múlt hét csütörtökön a Magyar Televízió Híradó című műsorában azt mondta: sem a köztársasági elnök, sem pedig ő maga nem látta azt az anyagot, amely az alkotmány-előkészítő eseti bizottság honlapjára felkerült, és amely javaslatokat tartalmazott a készülő új alkotmányhoz.

Ez egy olyan hiba volt, ami miatt megtörtént a felelősségre vonás - közölte Kiss Norbert.

Olvasóink írták

 • 14. poorman 2010. november 25. 19:21
  „Modi a qva anyádat!!!!
  Nem tetszik az igazság?????”
 • 13. meir 2010. november 25. 10:27
  „12-es/Arabonem!
  Nagyon jo kerdes!!”
 • 12. arrabonem 2010. november 24. 17:36
  „4. Primax
  " A köztársasági elnök javaslatában megfogalmazza: a magyarok jelentős részének lelkében nagy ragaszkodás és szeretet alakult ki a Szent Korona iránt,..."

  Koppány darabjaihoz is vonzódnak... most mi lesz?”
 • 11. meir 2010. november 24. 17:02
  „-"a Lengyelhez hasonlo gondolat...."-
  erosen felre ertelmezheto!!!!!
  lasd pl,; Lengyelorszag, Radio Marija adasai!!”
 • 10. meir 2010. november 24. 16:59
  „9-es!!
  ertelmetlen lenne!!
  miert?
  mert a Kormany mar BELEAVATKOZOTT,es pedig konyekig!!”
 • 9. Goldmund 2010. november 24. 15:26
  „Kíváncsi vagyok lesz-e benne utalás pl.
  - a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmára
  - arra, hogy ha egy szerződés (pl. nyugdíjpénztárral) megköttetett, azt csak valamelyik szerződő fél mondhatja fel, de nem avatkozhat bele egy harmadik fél (=kormány) kéretlenül.”
 • 8. szocdem 2010. november 24. 12:36
  „7. hidas 2010.11.24. 12:34
  "Biztos a ZEMBEREK mondták, csak nem hallottuk!!!"

  a ZEMBEREK szavát nem mindenki érti.... Én pl. nem mert nem ZEMBER vagyok, és csak civilizált népek nyelvén beszélek:))))”
 • 7. hidas 2010. november 24. 12:34
  „Biztos a ZEMBEREK mondták, csak nem hallottuk!!!”
 • 6. Madarász 2010. november 24. 11:13
  „Ki, ki? Szerinted? Hát Viktor király, aki a koronára pályázik! :)”
 • 5. szocdem 2010. november 24. 11:10
  „4. Primax 2010.11.24. 11:05

  Semjén Zsóti mondta neki.... ez meg elhitte, mert régen járt már egyetemre, - közben írni is elfelejtett nem csak gondolkodni..
  A Sándor palotába meg különben se jár be a pórnép, szal valakinek fel kellett világítania hogy azok mit gondolnak..”
 • 4. Primax 2010. november 24. 11:05
  „" A köztársasági elnök javaslatában megfogalmazza: a magyarok jelentős részének lelkében nagy ragaszkodás és szeretet alakult ki a Szent Korona iránt,..."
  Ezt ki mondta neki ?”
 • 3. szocdem 2010. november 24. 10:40
  „"a Szent Korona független európai államiságunk történelmileg megszentelt jelképe"

  Nem tom ki érti pontosan hogy ez fogalmilag miylen borzalom, és mennyire nem köszön a valóságnak sem, de kilóg belőlle az a kényszer, amivel a saját legitimitását kívánja valahogy erősíteni ez a múlt (és remélhetően jővő) nélküli kis brigád...

  Egy bizonyos, Európában nincs még egy olyan rémséges szövegű, és értelmezhetetlen alkotmány, mint amit ezek a gulyésdiplomások ki fognak izzadni magukból..

  Ezt is jól megcsináltátok kedves elvtársak!”
 • 2. hidas 2010. november 24. 10:33
  „Ha már egyszer odatették ezt az embert ahova tették, legalább maradna csöndben és csak irogassa alá azokat a remek törvényeket amiket alá kell neki írni!”
 • 1. szocdem 2010. november 24. 10:22
  „Ja!

  10 oldalon legalább 50 súlyos helyesírási hibával...biztos topicozott amikor írta mint Én..

  Az viszont röhejes, hogy vagy írni nem tud vagy a téma, és az irat súlyát nem igazán érti. Mért nem a takarítónénit kérték fel (vagy lehet hogy Ő volt?) ennek a rémségnek a papírravetésére??

  Az meg felháborító, hogy a köztelnök mellett mostmár lektorokat is kénytelenek alkalmazni, hogy olvasható legy en amiket összefirkál..
  Amikor írtam hogy gulyásdiplomások a fityesz nagyjai (vagy azt se bírták elérni mint pl. Kósa Lali) sokan nem értették miylen az.
  Schmitt azt állítja hogy egyetemet végzett. De írni nem tud. (Analfabéta) Na ezt jelenti! ÉS ezek a udósok fogják meghatározni hogy kell a jövőben oktatni a gyerekeket, a felnőtteket, stb.
  Hungaro-Abszudisztán töretlenül virágzik továb....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriás adventi koszorúval és karácsonyfaerdővel várják az ünnepet Szolnokon

Magyarország egyik legnagyobb adventi koszorújával és számos egyéb látványossággal, ünnepi hangulatú… Tovább olvasom