Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Új alaptörvény - Megalapozatlan zavarkeltés

Indokolatlan zavarkeltésnek, szakmailag pedig több szempontból is megalapozatlannak tartja a Fidesz Kolláth György alkotmányjogász nyilatkozatát, amely szerint kifelejtették az új alaptörvény szövegéből a jelenlegi alkotmány hatályon kívül helyezését január 1-jével.

Kolláth György a Népszabadságnak azt mondta: a szövegben mindössze az szerepel, hogy az új alaptörvény 2012. január 1-jével lép hatályba, ám az nem, hogy a jelenlegit ugyanezen aktussal egy időben hatályon kívül helyezik. Az alkotmányjogász szerint így formailag két hatályos alkotmány lenne januártól.

Gulyás Gergely, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának tagja erre reagálva kedden az MTI-vel azt közölte: zavarkeltőnek és három okból is szakmailag megalapozatlannak tartja Kolláth György nyilatkozatát.

Egyrészt - fejtette ki - a már kihirdetett és 2012. január 1-jétől hatályos, új alaptörvény világosan rögzíti a záró rendelkezései között, hogy valamennyi átmeneti szabályról, hatálybalépésről külön törvény rendelkezik. Ez legkésőbb ősszel megszületik - tette hozzá.

Másrészt - folytatta a fideszes politikus - a jelenlegi alkotmány is kimondja, hogy a hatálya a végleges alaptörvény elfogadásáig tart, azaz meghatározta a saját ideiglenességét.

Mindezeken felül pedig az ugyanolyan témakörben hozott későbbi törvény automatikusan a korábbi helyébe lép már a római jog óta - mondta Gulyás Gergely.

Olvasóink írták

 • 7. calico 2011. április 28. 08:57
  „Gulyás doktor! A római jog óta az Orbán-kormány volt az első, aki visszamenőleges hatállyal hozott törvényeket!”
 • 6. Dr.Bagira 2011. április 27. 11:23
  „Ez a Gulyás gyerek hülyének nézi az országot: " ...a felesleges vitákat elkerülendő, hatályon kívül fogjuk helyezni az alaptörvény záró rendelkezéseinek megfelelően." Egy alaptörvényt nem azért kell hatályon kívül helyezni, hogy a Kolláth is megnyugodjon, hanem azért, mert a legfontosabb törvénynél az a legfontosabb, hogy alapértelmezett legyen, nem ahogy egy fiatal jogász értelmezi. Gulyás azzal nem számol, hogy a hatályon kívül helyezés is 2/3. Mi van akkor, ha a FIDESZ honatyák többsége rádöbben, hogy mekkora hibát követett el, amikor az Orbán alkotmányra igent mondott. A hatályon kívül helyezésre már nemet nyomnak, ugyanis az alkotmány valószínű hosszabb ideig él, mint Orbán királysága! Hogyan nevezik ezt? Alkotmányos válság?
  Felcsúti beszéd: Ezt elqrtuk! Nem kicsit, nagyon. Ilyen böszmeséget még ez a Gyurcsány gyerek sem csinált!”
 • 5. meir 2011. április 27. 05:36
  „meg a valasztasok elott megjosoltam!!-(visszakeresheto!!!)-
  "megszivjatok csunyan orban-nal!!"
  akkor lehurrogtak,stb-stb!!
  ugytunik megicsak bejott mi??!”
 • 4. todoer 2011. április 26. 20:22
  „Gulyás úr ! Ön még hátulgombolós volt mikor Kolláth György már alkotmányjogász ,ezért inkább hiszek egy külföldön is elismert szakembernek mint önöknek .De értem én , mindenki hülye csak a fideszesek nem.”
 • 3. öszödiböszme 2011. április 26. 20:10
  „gulyásgergő te értesz hozzá!! Aki nemzetközi szaktekintély, ő nem. Miért játszotok Istent fityeszesek??”
 • 2. bojtár 2011. április 26. 13:45
  „tudjuk aki nem narancsos az már hülye”
 • 1. calico 2011. április 26. 12:24
  „Én meg a húsvéti alkotmányhoz rendelt "végleges" jelzőt nevezném - nem kicsit, nagyon - szakmailag megalapozatlannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

180 baleset, 5 halálos áldozat a húsvéti ünnepek alatt

Mintegy kétszáz közúti baleset történt az elmúlt négy napban az országban, öt halálos kimenetelű volt. Tovább olvasom