Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Új alaptörvény - A többség diktatúrája?

Az új magyar alkotmányról ír szerdán az Evenimentul Zilei című román napilap, amely szerint Orbán Viktor politikája elsősorban a választók számára jelent tanulságot, ugyanis "a kétharmados felhatalmazás esetén a többség uralma könnyen a többség diktatúrájává változhat".

A fő román kormányzati erőhöz, a Demokrata Liberális Párthoz (PDL) és Traian Basescu államfőhöz közeli lapként számon tartott újság vezető publicistája, Ioana Lupea szerint az új magyar alkotmányról - amelyről sokan azt állítják, hogy az Orbán Viktoré - nehezen lehetne elmondani, hogy Magyarországé. Azt ugyanis népszavazás nélkül fogadták el, és a kiküldött nyolcmillió kérdőívből csak 900 ezret küldtek vissza kitöltve az állampolgárok.

A szerző szerint Orbán szándéka az volt, hogy az új alkotmány révén Magyarország végleg szakítson a kommunista múlttal, de a szerző szerint ez a óhaj oly égető volt, hogy az alkotmány "a másik szélsőség oldalára esett át". A szerző szerint "Orbán alkotmánya" olyan cikkelyek gyűjteménye, amelyek szembeszállnak alapvető emberi szabadságjogokkal, az állampolgárok jogegyenlőségével, a hatalmi ágak közötti egyensúllyal. A szerző szerint az új alkotmány nem szavatolja a sajtószabadságot, hanem csak elismeri azt, ahogyan a rendszerváltás utáni első román államfő, Ion Iliescu alkotmánya is rendelkezett a tulajdonról - írja a szerző.

Lupea szerint az európai politikusokat az új magyar alkotmány esetében a precedens értékű ereje aggasztja. Eszerint más országok kormányai is követhetik az Orbán által megnyitott utat, vagyis azt, hogy anyagilag profitáljanak az Európai Unióból, de hazájukban az európai demokratikus értékek ellen cselekedjenek - olvasható az Evenimentul Zileiben.

Olvasóink írták

 • 5. load 2011. április 28. 21:20
  „3. Cloeon_dipterum
  "új európai alkotmány"
  Olyan még nincs.”
 • 4. power2011 2011. április 28. 17:42
  „Orbán Viktor és az adórendszer (2010. szeptember)
  http://www.youtube.com/watch?v=wwoXxMytP2s
  hát ciki, megint hazudott a király :)”
 • 3. Cloeon_dipterum 2011. április 28. 12:46
  „Éljen az új európai alkotmány!”
 • 2. dorombolok 2011. április 27. 20:37
  „A demokrácia sem más ,mint a többség diktatúrája.De ennyire?”
 • 1. Madarász 2011. április 27. 19:56
  „Milyen többség? Rég nem támogatja őket a többség. Csak idő kérdése, mikor vet véget a nép az ámokfutásuknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: újabb indulatokat szülhet a kormány ˝szegényellenessége˝

Az MSZP szerint a kormány "szegényellenes" politikája a leghátrányosabb kistérségek és társadalmi… Tovább olvasom