Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Új adatsebességi rekordok a hálozatokon

Hétfőn tették közé, hogy jelentős mértékben sikerült növelni az adatforgalom sebességét mind a nagytérségi hálózatok (WAN), mind a helyi hálózatok (LAN) között –a hagyományosnak számító Ethernet technológiával.
Amerikai részről a Caltech, a Stanford Lineáris Gyorsító Központ és a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium, európai részről a CERN kutatói vettek részt a kísérletben, és az eredményt részben az Intel új 10 gigabites Ethernet hálózati kártyájával sikerült elérniük. Az pedig, hog szabványos Ethernet technológiát használták, megnyithatja az utat a fejlett hálóztok felé a vállalati adatközpontokban és a végfelhasználók otthonai felé. A kutatók a kaliforniai Sunnyvale-ből küldtek 1 terabájt mennyiségű adatot Genfbe több mint egy órán keresztül fenntartott 2,38 gugabit/másodperces sebességel, közölte Harvey Newman, a Caltech fizika professzora.

Ez a sebesség a korábbi rekord 2,5-szerese, és a mindennapi életre lefordítva azt jelenti, mintha egy óra alatt 200 (vagy 18 másodpercenkét egy) DVD filmet továbbítanánk. A kutatóknak azonban még hitelesíttetniük kell az eredményt a 202 egyetem által alkotott Internet2 konzorciummal. Newman szerint azért mérföldkő ez az eredmény, mert most először sikerült másodpercenként több gigabites sebességgel egy TCP adatsort továbbítani az óceánon túlra egy általánosan használt hálózati technológia segítségével, vagyis a jobb eredmény érdekében nem kell feltétlenül új technológiákra, pl. Infinibandre váltani, amely a hálózati architektúra átépítését is igényli. A Los Alamos-i kutatók a LAN sebességet is olyan mértékben növelték az Ethernet technológiával, amely túltett néhány egyedi csatolási technológia, pl. a Quadrics és a Myricom technológiája sebességén.

Gus Hurwitz és a Wu-chun Feng 4,02 gigabit/másodperces eredményt ért el két PC között az új új Intel interfész kártya használatával, ami megközelíti az Infiniband sebességét. A kísérlethez az Intel szállította Intel PRO/10GbE LR Server Adapter termékét, amely áprilisban kerül forgalomba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos fellépés a lakásmaffiák ellen

Az Országgyűlés lakásmaffia-tevékenységet feltáró albizottsága felkéri az országos… Tovább olvasom