Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Új-Zélandon már nem pofozhatják fel a szülők a gyerekeket

Semmilyen okból nem pofozható a gyerek Új-Zélandon - erről döntöttek a szigetország törvényhozói. A törvényhozók mindössze annyi kompromisszumba mentek bele, hogy a gyakorlatban felhatalmazták a rendőrséget annak eldöntésére, hogy vajon elhanyagolható jelentőségű pofon csattant a családi körben, vagy valóban vizsgálatot kell indítaniuk.
A UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi szakosított szervezete szerint a világ legfejlettebb 24 országát tömörítő OECD-ben Új-Zéland áll a harmadik legrosszabb helyen a gyermekek elleni erőszak terén

Egyébként a korábbi törvény sem engedélyezte a gyerekek pofozását Új-Zélandon, ám egy kiegészítés lehetővé tette, hogy a szülők védekezésül az "ésszerű erőszakra" hivatkozzanak, amellyel csak jó útra akarták téríteni a gyermeket. Először 2005-ben próbálkoztak a törvénymódosítással a gyermekvédők, ám akkor ezt konzervatív családi és egyházi csoportoknak sikerült megakadályozniuk arra hivatkozva, hogy a módosítással bűnözőket csinálnak a szülőkből.

Legutóbb Sue Bradford, a Zöld Párt képviselője nyújtotta be ismét a törvénymódosítást, s a wellingtoni parlament most csaknem teljes egyetértéssel fogadta el a változtatást: a 121 tagú testület 113 tagja szavazott mellette. A korrigált törvény immár csak a főkormányzó ellenjegyzésére vár, amellyel végleg törvényerőre emelkedik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvospárt alakul Magyarországon

Orvospárt alakul Magyarországon, a következő választásokon kormányzati szerepbe szeretnének jutni. Tovább olvasom