Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ügynökök a kosárlabdában

Kosárlabda Botár László Labdarúgásban a nemzetközi szövetség évek óta saját engedélyhez köti a játékosügynökök mqködését. Újabban a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség is próbál bevezetni valami hasonlót. Először idén márciusban lehetett megszerezni a FIBA-licencet, s a soproni Tvordy Gábor máris rendelkezik az engedéllyel.
Tvordy Gábor hat év óta foglalkozik kosarasok menedzselésével. Az új rendszerről őt kérdeztük.
„ A FIBA szeretné szabályozni a nemzetközi átigazolásokat, s a jövőben ehhez az engedélyhez szeretné kötni mindezt. Azon játékosokat, akik e licenc nélküli ügynök közremqködésével igazolnak át, vagy kötnek szerződést, a jövőben pénzbüntetéssel sújthatják, eltilthatják. Fontos, hogy egy játékos csak egy ügynök közremqködésével dolgozhat. A nemzetközi szövetség honlapján látható s letölthető lesz az ügynökök névsora, s a referenciákhoz is hozzá lehet majd férni” – kezdte Tvordy Gábor, aki elmondta: a jelentkezők kapnak egy 25 oldalas FIBA-szabályzatot, amelyben benne vannak az ügynökök jogai s kötelességei, a játékosokkal és a klubokkal, valamint a válogatottsággal és a nemzetközi átigazolással kapcsolatos szabályok, kérdések. Ezek alapján egy tesztet kell kitölteni, s aki megfelelően tölti ki, megkapja a mqködési engedélyt. Mind a szabályzat, mind a vizsgateszt angol nyelvq volt. A költsége vizsgadíjjal együtt 1250 svájci frank (mintegy 192 ezer forint).
„ A magyarok közül rajtam kívül még egy ügynök szerezte meg a licencet, de a világon is mindössze hetvenen-nyolcvanan mondhatják magukat FIBA-licences ügynöknek. A magyar bajnokságban kilenc játékosunk van, közülük öt magyar. Ügynökségünk, a King-

stone mintegy hetven amerikai kosarassal áll kapcsolatban. Én vagyok az európai igazgató, de van irodánk Svájcban és Brazíliában egyaránt, és a cég szeretne nyitni Argentína és Puerto Rico felé is. Szinte mindegyik játékosunk komoly európai bajnokságban szerepel, így többek között a német Bundesleague-ben, a francia ProA-ban, Spanyolországban és Olaszországban játszanak. Nagyon jó a munkakapcsolatom például a legendás horvát centerrel, Dino Radjával, aki jelenleg a CO Split elnöke” – folytatta Tvordy Gábor, aki hitvallásáról, a munkáról így vélekedik: „Amíg nincs meg a szerződés, addig csak az ügynök képviseli a játékost. Azok után viszont, hogy megszületett a kontraktus, már viselkedésével, mentalitásával, hozzáállásával a játékos is képvisel bennünket. Aki ezt korrekten, megfelelően teszi, azzal jó kapcsolat alakulhat ki, de volt már olyan is, hogy a kosaras nem felelt meg az általunk támasztott normáknak – el is váltunk tőle. Játékosainkkal kialakulhat barátság is, de nem szabad elfelejtenünk, a mi kapcsolatunk elsősorban üzleti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rangadót bukott a Gyirmót

labdarúgás nb II, nyugati csoport Tovább olvasom