Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Ügyfélbarát munkaügyi kirendeltségek

Korszerűen felszerelt, egységes elvek alapján berendezett, ügyfélbarát munkaügyi kirendeltségek fogadják néhány éven belül a munkanélkülieket az egész országban, a több mint 170 kirendeltség közül 20 már idén átalakul – közölte Simkó János, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgató-helyettese.
A 20 kirendeltséget Phare-támogatás keretében alakítják ki, megyénként és Budapesten egy-egy mintakirendeltséget. A 4,9 millió euró (1,25 milliárd forint) költségvetésű programhoz 1,9 millió euróval járul hozzá a közösség és 3 millió eurónyi forinttal a magyar munkaerő-piaci alap.
A ráfordításból bútorokat, számítógépes eszközöket, programokat vásárolnak, illetve a külföldi technológiai eljárás és módszertani fejlesztések díját fizetik ki.

Az új hazai modell kialakításánál elsősorban svéd és dán módszereket vesznek alapul, és átmeneti jelleggel felhasználják az e két országban a munkaügyi kirendeltségeken korábban öninformálódást szolgáló számítógépeket is. Ezeket a számítógépeket a kirendeltség előterében helyezik el, s az ide érkező munkanélküliek a felhasználást segítő programok révén, internetes kapcsolat útján önállóan is válogathatnak majd a munkáltatók által felkínált állások között.

A múlt évben a munkáltatók – részben a munkaerő-piaci szervezet aktív álláshelyfeltáró tevékenysége révén – mintegy 452 ezer munkalehetőséget jelentettek be a munkaügyi kirendeltségekhez.

A kiközvetített munkanélküliek száma 2003-ban elérte az 1 milliót. A munkanélküliek alkalmazásával együtt járó közvetítések száma 200.827 volt. A magánközvetítő szervezetek a feldolgozott adatok szerint 21.518 sikeres közvetítést végeztek.

A Phare-program sikeres befejezését követően a humánerőforrás-fejlesztési operatív program támogatja majd mintegy 8 milliárd forinttal a munkaügyi kirendeltségek további korszerűsítését. A ráfordítás 75 százalékát a Európai Unió finanszírozza, 25 százalék hazai forrás. Ennek révén további 60 kirendeltség válhat jól felszereltté, ügyfélbaráttá. A tervek szerint a 2006 végéig megvalósuló komplex program lehetőséget és forrást biztosít az egész hazai munkaügyi szolgálat teljes körű számítógépes korszerűsítéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Andersen: A rút kiskacsa

Tovább olvasom