Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

''Úgy égjen benned a szerelem''

A szerelmesek, a párválasztók, a hódítani akarók, a romantikát, a titkokat kedvelők, a szeretetet kifejezni készek Valentin–Bálint napja közeleg.
A vonzalom jelei. Illusztráció: Schmidt Andrea
Bálint–Valentin napja ürügyén szórakoztató betekinteni a párkereső, -kötő hiedelem- és szokásvilágba. A szerelmi varázslásoknak évszázadok óta fontos szerepe van: arra a hitre alapozódnak, hogy varázserőt lehet szerezni a kiszemelt személy felett, azt magukhoz lehet kötni. Sűrűn gyakorolt, hathatós szerelembe bódító módszer volt régebben a magyaroknál a megétetés, itatás, a megkötés, a nyomfelszedés, a kapcafőzés. A megitatással próbálkozó leányok kilenc kútból vett és összekevert vizet adtak annak a legénynek, akivel el akarták vetetni magukat.

A kilences bűvös erejét más módon is alkalmazták, hogy szerelmessé tegyék a fiút: Bálint napon egy olyan alma magjait tették titkon a zsebébe, amiben összesen kilenc magocska volt.

A megétetésnek sokféle változata ismeretes, és az a legény még szerencsésnek volt tekinthető, akinek csak olyan pogácsát kellett elharapdálnia, amit a leányzó az inge alsó szélén átszűrt tejjel gyúrt meg. De volt sok olyan fiatalember, aki mit sem sejtve a pogácsáva sütve a lány havivérének cseppjeit ette meg. „Szerelemszerként" került a levesbe sokfelé szárított, őrölt kőrisbogás, bazsarózsaszirom, liliom gyökere, négylevelű lóhere. Aki nagyon biztosan magába akarta bolondítani a legényt, az három fehér galamb vérét, máját, zúzáját sütötte meg neki.

Az édesszájú fiút cukorral is próbálták „fogni": a Jászságban olyan kockacukorral kínálták, amit a lány korábban a hóna alatt tartott, hogy beleitatódjék a verejtéke. Más tájon a férjfogó verejtéket pogácsába gyúrták vagy pálinkába keverték.

A megkötés egyik módszere a szegedi tájon is közismert volt, még a múlt században is: a leány levágta valamennyi körmét és a küszöb alá tette, amikor kiszemeltje átment a küszöbön elégette, s azt mondogatta közben: „Úgy égjen benned a szerelem, mint a körmöm ég". A göcseji legények is égettek, kiválasztottjuk néhány hajszálát lopták el, és vetették tűzbe „varázsszerként". Az egymásba nagyon szerelmesek örökös kötésnek hitték, hogyha hajuk aprólékát pogácsába sütve közösen ették meg. Sokfelé a csábító lányok a hajukat tűbe fűzték és bevarrták a fiú ruhájába, például a gatyájának a korcába. Mások meg kilopták a legény gatyájából a madzagot, és elégették, hogy azzal kössék őt magukhoz. E célból a gatyamadzagot néhol főzték is a leányok, volt aki a férjül megfogni akart fiatal ember kapcájával együtt.

A szerelmes bűbájoskodások ideje többnyire nem volt naptári napokhoz kötve, akkor varázsoltak, amikor az érzelmeik diktálták. A bálozós, ismerkedős, párkereső farsangidő azonban „szezonja" volt a szerelmi praktikázásnak. S talán még ma is az, kicsit más módszerekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

meglepő Vereség

Bassano–FC Sopron 3–1 (2–1) Tovább olvasom