Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Udvariassági látogatás a ''sógoroknál''

Osztrák-magyar miniszterelnöki találkozó kezdődött kedden Bécsben, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök udvariassági látogatást tesz a köztársasági elnöknél is.
A miniszterelnök a Hofburgban levő kancellári hivatalban tárgyal Wolfgang Schüssel kancellárral, majd a két kormányfő közös ebéden vesz részt, ezt követően pedig a sajtót tájékoztatják találkozójukról. Gyurcsány Ferenc fél órás udvariassági látogatást tesz Heinz Fischer köztársasági elnöknél, majd visszautazik Budapestre.

A magyar miniszterelnöknek második kormányfői megbízatási időszakától ez az első külföldi látogatása a kétoldalú kapcsolatok rendszerében. Már hagyománnyá vált, hogy a két ország államfői, miniszterelnökei és magas rangú kormánytisztviselői hivatalba lépésük után elsőként egymás országába látogatnak. Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök 2004 júliusában - hat nappal a hivatalba lépését követően - először Magyarországra látogatott.

Az osztrák államfő nyilatkozata szerint ezzel is kifejezésre akarta juttatni Magyarország és Ausztria egészen rendkívül szoros és baráti összetartozását.

Gyurcsány Ferenc első miniszterelnöki külföldi útja Ausztriába vezetett 2004 októberében. A magyar kormány vezetője akkori bécsi nyilatkozatában hangsúlyozta: csak egyetlen olyan ország van, amelyet Magyarországon szinte családtagként emlegetnek, és ez Ausztria, a "sógorok" országa. Kifejtette: nem az a kérdés, hogy miért Ausztriába vezetett első külföldi útja, hanem inkább az, hogy miért ő az első miniszterelnök, aki így tett. Látogatásának céljával kapcsolatban kiemelte, hogy mindenekelőtt a személyes és szoros kapcsolatépítést akarta elindítani. Hangsúlyozta, kormányának az a célja, hogy Magyarország és Ausztria ne csak egymás mellett, hanem "együtt éljenek az Európai Házban, ahol szobáik között lesz egy ajtó, amelyen bekopogva átjárhatnak egymáshoz".

Sólyom László köztársasági elnök első külföldi útja is Bécsbe vezetett. Az államfő tavaly augusztusban az osztrák fővárosban az MTI-nek egyebek között azt emelte ki: "Ausztria egészen különös partnerséget szeretne Magyarországgal, tehát nagyon megbízható, tartós és elvszerű együttműködést, amire mi nagyon is készek vagyunk. Különösen jó, hogy abban is megállapodtunk: együttműködésünk különösebb formaságok nélkül is folytatódik, tehát bármikor nyitva áll az ajtó, és bármilyen telefonhívás fogadására készek vagyunk".

A két ország kormányai közötti együttműködés fejlesztésének kiemelkedő állomása volt a tavaly decemberben Bécsben tartott együttes kormányülés. Az osztrák kancellár akkor arra emlékeztetett, hogy a monarchia idején utoljára 1918 októberében tartottak osztrák-magyar kormányülést, amelyen azonban csak néhány kérdést tekintettek át egy széteső császárság körülményei között. December 20-án viszont két stabil demokrácia - mindkettő EU-tag - kormányai rendkívül széles skálán vitattak meg együttműködési kérdéseket.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta, hogy Ausztria és Magyarország együttműködése nem valami vagy valaki ellen irányul, hanem valamiért, a két ország népeinek érdekében bontakozik ki. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök akkor egyebek között azt hangsúlyozta, hogy az 1918-as kormányülés valaminek a végét jelentette, "aminek pedig most az elején tartunk, az annak megértése, hogy a folyamatosan bővülő Európai Unió csak akkor lesz hatékony, ha a régiók között a mainál szorosabb együttműködés valósul meg". Kifejtette, magyar részről úgy vélik, hogy ebben a regionális együttműködésben Ausztriára különleges szerep vár. Hozzáfűzte, hogy arra bátorítja Ausztriát, vállalja ezt a szerepet, és segítse elérni: "Európa fedezze fel újra Közép-Európát". A miniszterelnök kifejtette, rendkívül pozitívnak tartja azt a szerepet, amelyet Ausztria játszott az új Európa megformálásában.

Magyar részről legutóbb Göncz Kinga külügyminiszter első külföldi - a kétoldalú kapcsolatrendszerben - útja vezetett Bécsbe. A külügyminiszter sajtóértekezleten szögezte le: nincsenek olyan kérdések, amelyekben vita lenne Magyarország és Ausztria között. Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter is kitűnőnek és különösen harmonikusnak minősítette az osztrák-magyar viszonyt, amelyben az osztrák fél még súrlódásokat sem tapasztal.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek: A házasság szövetség

Burkoltan bírálta a spanyol szocialista kormány egyházi körök által hevesen támadott társadalmi… Tovább olvasom