Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Tűzveszélyesek a kívánságlámpák, még ha másként is hívják őket

Általánosságban ugyan nem tiltható be a kívánságlámpás, mégis pórul járnak azok, akik megpróbálják forgalmazni.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ideiglenes intézkedéssel még augusztusban próbálkozott a nyílt lángot használó, emberi irányítás nélküli, hőlégballonként működő "repülő kívánságlámpások" forgalmazásának megakadályozásával. Akkor saját kutatás alapján 12 forgalmazó címét küldte meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (NFH), mely még 41 üzlettel bővítette a listát, de a fogyasztóvédők egyetlen egy helyen sem találták nyomát kívánságlámpásnak - írja a langlovagok.hu.

Az NFH tovább kutakodott, s végül sikerült négy helyen rábukkanniuk a termékre. Ezeket bevizsgálták, és tűzveszélyesnek minősítették - tudtuk meg Fülöp Zsuzsannától, a fogyasztóvédelmi hatóság szóvivőjétől. Három esetben már jogerős forgalmazási tiltás született, míg egynél fellebbezés miatt folyamatban van az eljárás. Az egyik tiltásnál 41 250 Ft, egy másiknál 70 920 Ft eljárási költség megfizetésére is kötelezték a forgalmazót.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy kívánságlámpások forgalmazásával és használatával kapcsolatban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény alapján hoztak határozatot, valamint az általuk felderített forgalmazók listáját megküldték a hatáskörrel rendelkező Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak. A tiltó végzést a listában szereplő valamennyi forgalmazó is megkapta.

A törvény szerint "a hatóság - tekintet nélkül a joghatóságára, valamint a hatáskörére és az illetékességére - hivatalból köteles megtenni azt az ideiglenes intézkedést, amelynek hiányában a késedelem elháríthatatlan kárral vagy veszéllyel járna. A hatóság az ideiglenes intézkedéséről szóló végzését közli az ügyféllel, valamint a joghatósággal és hatáskörrel rendelkező illetékes hatósággal, amely az ideiglenes intézkedés szükségességét felülvizsgálja, és szükség esetén megteszi a hatáskörébe tartozó intézkedést."

Nincs általános tiltás

A jogszabály alapján tehát a kívánságlámpások forgalmazásának ideiglenes tiltása csak azon vállalkozásokra volt érvényes, amelyeket az OKF értesített. Így szó sincs a termék márka- vagy típusjelzés nélküli, általános magyarországi betiltásáról. Ha a fogyasztóvédelemnek bármilyen módon - akár az OKF segítségével, akár lakossági bejelentés alapján - tudomására jut, hogy valahol kívánságlámpást árulnak, rövid úton megjelennek a helyszínen, és bevizsgálják a terméket. Mivel az eddig talált kívánságlámpásokat mind tűzveszélyesnek nyilvánították, nagy valószínűséggel azon típusok is erre a sorsra jutnak, melyekre az NFH újonnan bukkan.  

Olvasóink írták

  • 1. Madarász 2012. január 12. 09:50
    „Nem lenne egyszerűbb ezt a vacakot úgy, ahogy van betiltani?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tükörjég! Több autó csúszott árokba 3102-es úton

Tükörjég borítja a 3102-es utat Dány és Isaszeg között, emiatt reggel óta négy autó csúszott árokba. Tovább olvasom