Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Tűzmegelőzés: van még mit javítani

A tűzoltóságok idei súlyponti témája a bevásárlóközpontok tűzvédelmi ellenőrzése volt. A vizsgálat során 55 létesítményt ellenőriztek, ebből 168 esetben találtak hiányosságot.
A súlyponti téma megállapításait tegnap értékelték Sopronban a helyi, illetve a kapuvári tűzoltóságok szakemberei. Az adatok értékelése során kiderült: a leggyakoribb hiányosság a hibásan kihelyezett és összeállított tűzvédelmi szabályzat volt. Egy esetben szabtak ki helyszíni, illetve tűzvédelmi bírságot. Utóellenőrzésre tizenegyszer került sor. Idén 55 kereskedelmi egységben jártak a tűzoltók, a bejárások során 168 esetben találtak hiányosságot.
Pesztenlehrer Lajos, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője azt mondja, örvendetes, hogy 13 olyan intézmény is foglalkoztat tűzvédelmi szakembert, ahol ezt a törvény egyébként nem írja elő.

– Minden évben megadnak egy súlyponti témát, amelyet a tűzoltóságok körbejárnak – folytatta az igazgató. – A vizsgálatok során nemcsak az előírások betartását ellenőrzik, hanem gyakorlatoznak is. Ennek azért van nagy jelentősége, mert egy esetleges tűz során a kollégák már ismerik a helyszínt, tudják, hol találhatók a tűzcsapok, a veszélyes helyiségek.
Visszatérve a vizsgálathoz, az ellenőrzött bevásárlóközpontok tűzvédelmi helyzete jobb más ágazatokhoz képest. Ez nem is meglepő, hiszen egy-egy forgalmasabb egységben naponta több ezer vásárló is megfordul. Az üzletek közel kétharmada rendelkezik automatikus tűzjelző készülékkel. Ezek közül huszonhét létesítménynél közvetlenül a tűzoltósághoz érkezik be a riasztás. Nyolc létesítményben probléma volt a túlzsúfolt raktár, a menekülési útvonalakat pedig eltorlaszolták vagy leszűkítették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártyák természetes anyagokból

Tovább olvasom