Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Tűzijáték: szerdától szombatig szabad a vásár

A fel nem használt vagy hibás eszközöket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszavinni, az pedig köteles térítés díj nélkül visszavenni.
Szerdától szombatig engedély nélkül lehet egyes pirotechnikai eszközöket megvásárolni, felhasználni pedig 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig lehet őket.

A Complex jogtárban olvasható kormányrendelet szövege szerint a harmadik pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket lehet így beszerezni; ezek közepes kockázattal járó, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánt tűzijátékok, amelyek zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre. A tűzijátékokat csak nagykorúak vásárolhatják meg, csak zárt csomagolásban tárolhatók, és tömegközlekedési eszközön tiltott a használatuk.

A fel nem használt vagy hibás eszközöket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszavinni, az pedig köteles térítés díj nélkül visszavenni. Árusítani csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből lehet. A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint az árusítást ideiglenes tárolóhelyre is kiadják, de ilyet csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük.

A police.hu-n olvasható tájékoztató szerint továbbra is érvényben van az a 2005-ben hozott szabály, amely szerint magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, felhasználni. Aki ezt megszegi, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

A rendőrség azt javasolja a tűzijátékok felhasználóinak, hogy ne vásároljanak lejárt szavatosságú terméket, ne szereljék, vagy alakítsák át őket, ha beltérben használják, kézből ne működtessék, és ne hajoljanak fölé, a tűzijáték vezetőpálcáját pedig soha ne szúrják földbe, hanem stabilan álló csőből indítsák el.

Olvasóink írták

  • 3. klotzild 2011. december 28. 11:57
    „Megveszem a sarkon a bódéból a tűzijátékot, Január 1.-é már nyoma sincs a bódénak. Hova vinném vissza? :)”
  • 2. sese666 2011. december 28. 10:25
    „Minden évben ezen röhögök,hogy ki lenne olyan bolond aki megveszi több ezer forintér ezeket, és ami megmarad azt visszavinné úgy hogy pénzt nem kap érte:D Tiszta hülyének nézik az embereket:D”
  • 1. orion1 2011. december 28. 09:06
    „Emlékszem, a puruttyán szórakoztak olyannal, hogy Budapesten valami sugárúton indították a földön fektetve a rakérákat, és ott a kocsik-házak között robbant a rakéta. Volt egy év, mikor szabad volt petárdázni, az mikor volt? 2004?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra késelte volt élettársát, aztán öngyilkos lett

Megölte volt élettársát, majd magával is végzett egy férfi karácsony másnapján Karcagon. Tovább olvasom