Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Tűzfallal védekeznek

az adathalászat ellen

A Symantec az internetes adathalászat elleni védekezés érdekében azt tanácsolja, hogy a vírusok, férgek, trójaiak és kémszoftverek ellen védő korszerű vírusirtó szoftverek mellett mindenki telepítsen tűzfalat is a gépére.
A Symantec szerint ez különösen akkor fontos, ha az interneten bankügyletet vagy vásárlást is intéz valaki. A tűzfal, azaz egy elektronikus őr megakadályozza, hogy a kényes adatok kikémleléséhez egy külső személy hozzáférhessen a számítógéphez. Az olyan teljes csomagok, mint a Norton Internet Security egyszerre több védőprogramot, így víruselhárítót, tűzfalat és a postafiókot a reklámlevélözöntől tisztán tartó levélszemét-elhárítót is tartalmaznak.
Az elmúlt két hétben több magyarországi pénzintézet ellen indult adathalász-támadás.
Először a Raiffeisen Bank, majd a Szigetvári Takarékszövetkezet, a napokban pedig a Budapest Bank és az Erste Bank jelentette be: ismeretlen személyek olyan elektronikus leveleket küldtek ügyfeleiknek, amelyekkel a honlapjukhoz hasonlító internetes oldalakra csalogatják őket, hogy megszerezzék telefonos és internetes azonosítóikat.
A felmérések szerint majdnem minden harmadik felhasználó a neten intézi banki ügyeit, mivel ez egyszerű és gyors. A pénzintézetek tesznek azért, hogy a netes bankügyek lehetőleg biztonságosak legyenek. Az ügyfelek adatait úgy a weblapon történő bejelentkezéskor, mint a szerverhez történő adatátvitelkor korszerű védelmi eljárásokkal, titkosítással kezelik. Egyéni jelszó akadályozza meg a jogosulatlanokat a személyes netbankweblaphoz történő hozzáférésben, a szokásos PIN/TAN-eljárás is évek óta bizonyított.
De minden óvintézkedés ellenére van egy rés a védelmen, amelyet a netes bankügyletet vagy az internetes vásárlást használók gyakran figyelmen kívül hagynak: a saját számítógép.
A pénzintézetek és vásárlóportálok általános óvintézkedései mellett minden netes felhasználónak saját magának kell gondoskodnia személyes adatai védelméről.
A Symantec azt ajánlja, hogy azonnal töröljék a felhasználók az olyan e-maileket, amelyek személyes adatok, így a bankszámla-, illetve bankkártyaadatok vagy jelszavak levél útján egy adott címre való küldését, vagy egy kapcsolt oldalon megadásukat kérik. A pénzintézetek vagy a biztosítók az ilyen adatok megerősítését jószerint soha nem kérik e-mailben. Ha netán bizonytalan valaki abban, hogy az adott levél esetleg mégis saját bankjától vagy netes kereskedőjétől származik, akkor ezt telefonon ellenőrizze.
A jelszavak kiválasztásánál is gondosan kell eljárni. Egy viszonylag biztonságos jelszó legalább nyolcjegyű, emellett számok, kis- és nagy betűk és írásjelek kombinációjából áll. Ahhoz, hogy a lehető legjobban védve legyen valaki az adattolvajoktól, a webböngészőben is mindig el kell utasítania a jelszavak önműködő tárolását.
Az online csalásokat és adathalász-támadásokat globálisan figyelemmel kísérő Anti-Phishing Working Group felmérése szerint havonta átlagosan mintegy 38 százalékkal nő a phishingtámadások száma. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az említett internetes bűncselekmények nem csupán gyakoribbá, hanem egyre kifinomultabbá is válnak, így az egyéni felhasználók is egyre nagyobb veszélyben vannak. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

borsodi liga

KAPOSVÁR–BP. HONVÉD 1–2 (1–1). Gsz.: Alves (45+1.), ill. Disztl D. (11.), Koós… Tovább olvasom